Ar žinote, koks gi patrauklus atlyginimas būtų alytiškiui?

Tostų tradicijomis garsėjantys gruzinai mėgsta pasiūlyti tostą už tai, kad mūsų norai sutaptų su mūsų galimybėmis.

Suvirintojo elektra ir pusautomačiu ieškanti įmonė Alytuje tokiam specialistui algos siūlo 600 eurų (neatskaičius mokesčių).<br>Asociatyvi nuotr.
Suvirintojo elektra ir pusautomačiu ieškanti įmonė Alytuje tokiam specialistui algos siūlo 600 eurų (neatskaičius mokesčių).<br>Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Juras Akstinas, alytusplius.lt

Nov 6, 2016, 12:09 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 5:24 PM

Jis labai tiktų ir kalbant apie darbdavių siūlomą ir darbuotojų trokštamą atlyginimą, dėl kurio priimtino dydžio šios dvi žmonių kategorijos, ko gero, sunkiai besutartų ir po kelių gruziniškų tostų.

Pastaruoju metu takoskyra tarp jų, regis, tik didėja. Vieni vis dažniau skundžiasi nerandantys gerų darbuotojų, kiti atkerta nematantys reikalo dirbti už tokius „mizernus“ atlyginimus.

Neseniai po visą Lietuvą pasklido žinia, kad Alytuje veiklą pradėjusi baldų gamybos įmonė sunkiai randa darbuotojų, kuriems siūlo mokėti 700 eurų „ant popieriaus“ (atskaičius mokesčius).

Bendrovei „Coca Cola“ paskelbus, kad trauksis iš Alytaus, kitų įmonių vadovai suskubo pareikšti, kad iš darbo atleistų daugiau kaip 60 „Coca Colos“ žmonių jie mielai įdarbintų, tik nuogąstavo, ar sugebės pasiūlyti jiems patrauklų atlyginimą.

Surengė apklausą

Tad koks gi tas patrauklus atlyginimas būtų alytiškiui? To alytusplius.lt portalas paklausė surengtoje apklausoje, kurioje dalyvavo daugiau kaip 500 respondentų.

Iš jos paaiškėjo, kad 12 proc. apklaustųjų svarbu ne tik atlyginimas, bet atmosfera darbe, požiūris į žmogų.

Dauguma alytiškių (46 proc.) norėtų gauti 1000 eurų „į rankas“, 33 proc. tenkintų 700 eurų ir tik 8 procentams užtektų 550 eurų – maždaug toks dabar yra vidutinis statistinis atlyginimas Alytuje.

Jis – kiek mažesnis už vidutinį šalies atlyginimą, kuris šiuo metu siekia 600 eurų. Tai tokie yra alytiškių norai. O kokios jų galimybės tokius norus patenkinti?

Pasirinkimas nedidelis

Remiantis darbo skelbimuose siūlomais darbdavių atlyginimais – kuklios.

Darbo biržos svetainėje Alytaus mieste ir rajone spalio pabaigoje buvo užregistruoti 190 darbo pasiūlymų. Didžiausias juose siūlomas atlyginimas – 1500 eurų, neatskaičius mokesčių. Tiek darbdavys pasiryžęs mokėti aktyvių pardavimų vadybininkui.

Tiesa, pradinis jo atlyginimas būtų 600 eurų, taip pat neatskaičius mokesčių, o 1500 – maksimalus. Tad tikėtina, kad nemažai laiko turėtų praeiti, kol vadybininkas tą maksimalų lygį pasiektų.

Nemenkas 1250 eurų „ant popieriaus“ atlyginimas siūlomas ir staliui, kuris dirbtų prie plastikinių langų ir šarvuotų durų. Panašus atlygis siūlomas langų ir durų montuotojui.

Atrodytų, keista, kad tokius atlyginimus siūlančiai įmonei darbuotojų trūksta. Mat kitos įmonės Alytuje net paklausą turinčius suvirintojus gerokai mažesniais atlyginimais bando prisivilioti.

Suvirintojo elektra ir pusautomačiu ieškanti įmonė jam mokėtų 600 eurų (neatskaičius mokesčių), o kita įmonė atsakingų konstrukcijų suvirintojui (vamzdynai, inžinerinės sistemos) siūlo 450-800 eurų atlyginimą.

Vienerių metų darbo patirtį turinčiam darbų vadovui siūloma 700, baldų surinkėjui 500-700 eurų, nuteistųjų prižiūrėtojui – 610, stogdengiui, kuris dirbtų su prilydomosiomis dangomis, siūloma 550 eurų, mikroautobuso vairuotojui, staliui staklininkui – 500 eurų. Visi pasiūlymai – neatskaičius mokesčių.

Darbdaviai algomis nesišvaisto 

Daugelis darbdavių ieško darbuotojų, siūlydami dar mažiau: picų kepėjui – 440 eurų, virėjui – 450, pardavėjui, padavėjui, valytojui, automobilių vairuotojui, sandėlininkui – 380, apsaugos darbuotojui 380-450. Reikia pripažinti, kad panašių atlyginimų tikisi darbo skelbimus duodantys darbuotojai.

Spalio pabaigoje Darbo biržos paieškos sistemoje apie darbo paiešką Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse buvo pasiskelbę daugiau kaip 2600 žmonių skelbimų.

Patirties neturintis pagalbinis parduotuvės darbininkas sutiktų dirbti už 450 neatskaičius mokesčių, mikroautobuso vairuotojas bei patirties neturinti pardavimų agentė norėtų 600 eurų „ant popieriaus“, patirties turinti pardavėja, prekybos salės darbuotojas pageidavo 400 eurų, o virėjos ir apskaitininkės patirties turinti moteris pardavėja-kasininke sutiktų dirbti už 350 eurų per mėnesį.

„Atlyginimo dydis – jautrus klausimas. Daugelio norinčių įsidarbinti žmonių lūkesčiai yra didesni nei siūlo darbdaviai. Jaunų žmonių lūkesčiai yra gerokai didesni, pagyvenusių – mažesni“, – sakė Alytaus teritorinės darbo biržos direktorius Virginijus Mačiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.