Bankai keičia paslaugų kainodarą: kas laukia smulkiųjų verslininkų?

Trys komerciniai šalies bankai sausį keičia paslaugų kainodarą verslui. „Citadele“ ir „Nordea“ už tam tikrą mokestį įveda būtiniausių paslaugų krepšelius, o „Swedbank“ naikina dalies operacijų įkainius, bet – kas labiausiai kliūva smulkiajam verslui – nustato mėnesinį sąskaitos mokestį. Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ teigimu, naujas „Swedbank“ pasiūlymas rizikuoja tapti per brangiu smulkiajam verslui. „Swedbank“ aiškina, kad įmonės, skaičiuojant vidutiniškai, kaip tik sutaupys.

„Swedbankas“, „Citadele“ ir „Nordea“ praneša kitąmet naujinantys paslaugų verslui įkainius.<br>D.Umbraso nuotr.
„Swedbankas“, „Citadele“ ir „Nordea“ praneša kitąmet naujinantys paslaugų verslui įkainius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irma Janauskaitė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

2016-11-08 06:31, atnaujinta 2017-04-18 14:29

„Swedbankas“, „Citadele“ ir „Nordea“ praneša kitąmet naujinantys paslaugų verslui įkainius. „Citadele“ ir „Nordea“ – nuo sausio 2-osios. „Swedbankas“ – nuo sausio 1-osios.

„Citadele“ ir „Nordea“ įveda būtiniausių paslaugų krepšelius. „Citadelės“ toks minimaliai kainuos 3 eurus. „Nordea“ – 3,5 euro. „Swedbank“ skelbia naikinantis dviejų operacijų mokesčius – ketvirtinius sąskaitų tvarkymo ir pavedimų įskaitymo. Bet kiekvienai įmonės sąskaitai taikys 3,5 euro mėnesinį mokestį.

„Verslo klientai turėtų mokėti mažiau, nes, vienas įeinantis pavedimas dabar kainuoja 35 euro centus, tad tie klientai, kurie atlieka daugiau įeinančių pavedimų, tai jie tikrai pajaus teigiamą poveikį“, – sakė banko atstovas Antanas Sagatauskas.

Visgi naujas „Swedbank“ siūlymas užkliuvo daliai mažų įmonių. Anot jų, nuo sąskaitos mokesčio niekur nepabėgsi. O jo dydis, asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ teigimu, smulkiesiems – nemažas.

„Penkis kartus padidintas sąskaitos aptarnavimo mokestis. Prieš porą metų mokėdavom 2 litus už sąskaitą, už sąskaitos turėjimą per mėnesį. Dabar tas mokestis tampa 3,5 euro. Idealu, jeigu klientui leidžia pasirinkti – mes duodame krepšelį, už tai jūs mokate tam tikrą mėnesinį mokestį. Šiuo metu jokio pasirinkimo nėra. Net, jeigu sąskaita stovės visiškai tuščia ir joje operacijos nevyks, kas yra turbūt dažnas reiškinys kai kurių labai smulkių įmonių gyvenime, tai vis viena iš kažkur reikės surasti tuos 3,5 euro kas mėnesį, o tai yra bene 40 eurų per metus. Tai nesuprantu tokios logikos, kodėl tas smulkus verslas šitaip žlugdomas. Stambiai įmonei šitas mokestis yra niekinis, jinai to visiškai nepajus. Bet tūkstančiai smulkių įmonių, jos bus priverstos ieškot alternatyvų“, – sakė asociacijos vadovas Kęstutis Kupšys.

„Swedbank“ teigimu, į smulkiąsias ir vidutines įmones bus orientuoti paslaugų krepšeliai, bet kada tiksliai jie atsiras, neatskleidžiama.

SEB įkainius verslui keitė nuo spalio, DNB – nuo lapkričio. Bet abiejų jų kainodara įmonėms tikriausiai dar kartą keisis kitąmet. Ar bankai verslui pasiūlys paslaugų krepšelius už tam tikrą kainą, ar tiesiog dar koreguos įkainius, kol kas nesako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.