JAV parduodamos auksinės monetos iš 1715 metais nuskendusių laivų

Viena

J.Albanese'as sakė, kad monetos, pasirodžiusios didmeninėje prekyboje, buvo greit parduotos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Albanese'as sakė, kad monetos, pasirodžiusios didmeninėje prekyboje, buvo greit parduotos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2016, 9:43 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 1:51 PM

„Blanchard and Co.“ yra viena iš dviejų prekybos agentų, siūlančių monetas iš rajono, kur per uraganą 1715 metų liepos 31 dieną į rifus rėžėsi 11 lobių prikrautų Ispanijos laivyno laivų. Kitas agentas yra Kalifornijoje įsikūrusi „Monaco Rare Coins“.

Monetų ekspertas iš Niujorko Johnas Albanese'as, kuris tarpininkavo pardavimui, penktadienį interviu sakė, kad daugumą iš 295 siūlomų monetų surado narai, pernai, incidento 300-ųjų metinių proga tyrinėję minimą rajoną.

Pasak J.Albanese'o, kelios monetos yra iš ankstesnių, 2010 ir 2013 metais surengtų ekspedicijų. Bendra visų monetų rinkos vertė yra 1 mln. dolerių (0,9 mln. eurų).

Monetos yra įvairios nominalios vertės, dydžio ir pavidalo. „Jos buvo labai paprastai pagamintos. Jos yra rankų darbo“, – sakė J.Albanese'as, kuris pridūrė, kad monetų vertė jų pagaminimo metais buvo grindžiama jų svoriu.

„Blanchard“ pranešime spaudai sakoma, kad monetos buvo nukaltos Kolumbijoje, Meksikoje ir Peru, nuo 1692 iki 1715 metų. Dauguma jų buvo surastos 1,8 m gylyje maždaug 30 m nuo kranto ties Viro Biču Floridoje.

J.Albanese'as sakė, kad monetos, pasirodžiusios didmeninėje prekyboje, buvo greit parduotos.

„Blanchard“ viceprezidentas Craigas Baudotas sakė, kad jo kompanija monetas pradėjo pardavinėti per pastarąsias dvi savaites ir kad jų kaina svyruoja nuo maždaug 2 tūkst. dolerių (1,8 tūkst. eurų) iki 9 tūkst. dolerių (8 tūkst. eurų). Pasak jo, susidomėjimas yra didelis ir vykstant mažmeninei prekybai.

„Turi reikalą su daugiau kaip 300 metų senumo dalyku, – sakė C.Baudotas. – Kiekvienas svajoja eiti paplūdimiu ir rasti lobį.“

1715 metais nuskendę laivai plaukė iš Havanos į Ispaniją, bet netoli dabartinio Viro Bičo juos užklupo uraganas. Per šią jūrų nelaimę žuvo maždaug tūkstantis žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.