Paslidinėti už „įkertamą“ kainą misija – neįmanoma?

Atėjus šaltesniems orams slidininkai nekantriai laukia, kada kalvų viršūnės pasidengs sniegu ir pagaliau prasidės slidinėjimo sezonas. Ir nedaug kas pagalvoja, kad gali užsisegti slidžių apkaustus kurortuose, per daug nenutoldami nuo Lietuvos.

Slovakijos Tatrai.<br>Organizatorių nuotr.
Slovakijos Tatrai.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 3:23 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:47 PM

Juk į slidinėjimo kurortus Slovakijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje galima nukakti maždaug per pusę paros.

Įsėdus į autobusą ar automobilį  netrukus atsiduriama  baltoje, kalnuotoje pasakoje, žadančioje nepamirštamus įpūdžius, iššūkius ir malonų nuovargį.

Tad kur važiuoti, kad netektų pernelyg plačiai atverti piniginės? Pataria kelionių organizatoriaus „Novaturas“ kelionių vadovas Marius Vilkevičius.

Ukrainos Karpatai – žemiausios kainos Europoje

Palyginti su europietiškomis kainomis, keltuvų kaina ir slidinėjimo įrangos nuoma Ukrainoje nėra brangi. Išsinuomoti slides ar snieglentę parai Bukovelyje kainuoja virš 2 eurų, keltuvo bilietas dienai kainuoja 10 eurų, o valandos trukmės slidinėjimo pamoka su asmeniniu instruktoriumi – 6 eurus.

Be abejo, žmonėms smalsu, kiek gi kainuoja pati kelionė ir nakvynė kurorte.

Pasirodo, kad penkios nakvynės dviem ir kelionė autobusu, perkant kelialapį agentūrose, jo kaina prasideda maždaug 500 eurų. 

Nusigauti į Ukrainą patogu ir savu transportu – kelionė užtrunka apie 15 val. Paslaugos – jau kokybiškos

Slidinėjimas Ukrainoje vis labiau populiarėja. Per pastarąjį dešimtmetį pagerėjo slidinėjimo kurortų infrastruktūra. Nors aptarnavimo lygiu jie ir nusileidžia europietiškiems kurortams, prie Karpatų pabirę kaimeliai yra ypatingai žavūs. Be to, ten  galima aptikti ir civilizacijos nepalytėtų vietų. Paslaugų kainos Ukrainoje yra vienos žemiausių Europoje.

Kiekviename iš trijų didžiųjų kurortų – Bukovelyje, Dragobrate bei Slavske – gausu viešbučių, kotedžų, slidinėjimo įrangos nuomos punktų, netrūksta ir įvairių renginių, tačiau informacija paprastai pateikiama ukrainietiškai arba rusiškai.

Ketinantys slidinėti Ukrainoje asmenys apgyvendinimą paprastai užsisako iš agentūrų, o sprendimą, ar įsigyti slidinėjimo pasą, ar mokėti už kiekvieną nusileidimą atskirai, priima patys.

„Sniego gausa ir kokybė Ukrainos Karpatuose priklauso nuo sezono: šylant klimatui yra pasitaikę žiemų, kuomet dauguma kurortų laikėsi atsidarę vos 10 dienų. Išimtis - aukščiausiai esantis Dragobratas, kuriame slidinėjimo sezonas trunka nuo lapkričio iki balandžio mėnesio.

Tačiau paprastai Ukrainoje slidinėjama nuo gruodžio iki kovo mėn. vidurio, o Dragobarte, jei leidžia aplinkybės – ir iki gegužės“, – patikino M. Vilkevičius.

Aukščiausios viršūnės ir ilgiausios trasos

Dragobratas – aukščiausias Ukrainos slidinėjimo kurortas, kuriame rasite 5 keltuvus ir 20 skirtingo sunkumo trasų. Aukščiausias taškas Dragobrate ir visoje Ukrainoje – Hoverlos kalnas (2061 metras).

Bukovelis – pats populiariausias, antrasis pagal aukštį kurortas, esantis 900 metrų virš jūros lygio: pakilti su slidėmis ten galima iki 1370 metrų aukščio. 

Bukovelyje įrengta 50 km trasų: 12 mėlynai pažymėtų trasų – pradedantiesiems, 41 įvairaus sudėtingumo trasą – mėgėjams ir 8 juodai pažymėtos trasos - profesionalams.

 Jasna – didžiausias slidinėjimo kurortas Rytų Europoje

Slovakijos Jasna nėra itin pigus kurortas. Vienos dienos slidinėjimo pasas suaugusiajam jame kainuoja 31 eurą, vaikui – 25 eurus, keltuvo nuoma dienai atitinkamai 39 ir 27 eurus.

Kelionių agentūrose 4 nakvynės, nuvykimas - grįžimas ir maitinimas dviem asmenims kainuoja 250-500 eurų.

 Į Slovakiją patogiausia keliauti autobusu arba nuosavu transportu - kelionė iš Lietuvos paprastai trunka apie 12-14 val.

Žemieji Tatrai – populiari aktyvaus poilsio mėgėjų kryptis. Dėl daugybės išsišakojusių takų Žemieji Tatrai idealūs ne tik žygiams po kalnus, bet ir leidimuisi apsnigtais šlaitais.

Žiemą metu pradedantieji ir patyrę slidininkai užplūsta kurortus Jasna, Myto pod Dumbierom ar Tale.

Jasna – pats didžiausias slidinėjimo kurortas Rytų Europoje, esantis prie miestelio Liptovsky Mikulas. Čia pilna  jaukių ir nebrangių vietų apsistoti, skanų maistą tiekiančių restoranų bei pripažinimą pelniusių aludžių.

Viena aukščiausių Jasna kurorto viršūnių yra Chopoko kalnas (2024 metrų aukščio), kurio šiauriniame ir pietiniame šlaituose įrengta net 49 km puikiai paruoštų, įvairaus sudėtingumo trasų.

Moderni dirbtinio sniego gaminimo sistema sniegu aprūpina 30 km trasų, užtikrindama puikią dangą 5 žiemos sezono mėnesius.

Slovakija ypatinga vietinių žmonių svetingumu, žadą atimančiais vaizdais ir autentiškais patiekalais, pavyzdžiui, sūrio kepsniu, rūkyto avių sūrio pynėmis ar sriuba, į kurią įmušamas kiaušinis.

Važiuojantiems savarankiškai praverstų žinoti, kad slidinėjimas Slovakijoje – vienas pigiausių žiemos atostogų variantų: net ir turistiniuose miesteliuose rasite pramogų už prieinamą kainą“, – pasakojo kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovas.

Lenkijos Zakopanė – lyg slidininkų rojus

Dienos slidinėjimo pasas Kasprovy šlaite suaugusiajam kainuoja 29, vaikui – 23 eurus, Gubalovkoje  atitinkamai 14 ir 12 eurų. O štai slidinėjimo įrangos nuoma parai kainuoja apie 8 eurus.  

Kelionės kaina dviem asmenims ir  3 nakvynės kainuoja per 350 eurų.

Į zakopanę patogiausia važiuoti ir autobusu ar automobiliu – kelyje užgaištama apie 12 val.

Zakopanė – piečiausiai esantis Lenkijos miestas, supamas Tatrų kalnų, besiribojantis su Slovakija. Kadangi ji ypač patraukli  alpinistams, slidininkams, aktyvias pramogas mėgstantiems turistams, yra dar vadinama Lenkijos žiemos sostine.

Žiemą, ypač ties Kalėdomis ar vasarį, į Zakopanę plūsta tūkstančiai slidininkų, kurie renkasi Kasprovy, Nosal ir Gubalovka viršūnes.

Geriausios sąlygos slidinėti yra sausio-balandžio mėnesiais, tačiau kartais leistis nuo Kasprovy viršūnės galima ir ankstyvą gegužę.

Geriausios kokybės sniegas yra nugulęs Nosal šlaitą, kurio viršūnę galima pasiekti vienviečiu keltuvu.

Gubalovkoje yra sniego patrankų – jų pakanka padengti didžiajai šlaito daliai.

Gubalovka labiausiai tinka pradedantiems slidininkams, nes iš 3 km net 2,5 km sudaro mėlyna spalva žymimos trasos.

„Jei jaučiatės labai pavargę nuo slidinėjimo, sniego ir šalčio, Zakopanėje galite patirti kai ką nepaprasto tiesiog išėję pasivaikščioti, – sakė „Novaturas“ atstovas M. Vilkevičius. – Krupowki – pati gražiausia, reprezentatyviausia gatvė visame mieste, kurioje galite įsigyti unikalių suvenyrų, paragauti karšto vyno su medumi ar kalnų žolelių arbatos.“

Aukščiausiai esantį slidinėjimo kurortą Lenkijoje galima pasiekti dviem lynų keltuvais. Kasprovy slidinėjimo zonoje – 1,014-1,987 km aukštyje – esančios trasos sudaro 15 km, veikia keturi keltuvai.

Kadangi ten daug didelio ir vidutinio sunkumo trasų,  tai – puikus pasirinkimas patyrusiems slidinėtojams.

Nuo Kasprovy viršūnės atsiveria nuostabus vaizdas į Aukštuosius Tatrus ir Zakopanę. Daugybė kalnų takelių driekiasi ir miestą supančiuose miškuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.