Į Lenkiją apsipirkti vykstantiems lietuviams – naujas masalas

Dvidešimt ar net trisdešimt procentų pigiau. Nuolaidos, sužymėtos kitos spalvos etiketėse, Suvalkų prekybos centruose net mirga. Tai jau spėjo pastebėti lietuviai pirkėjai, kurie prieš šventes užplūdo šio Lenkijos pasienio miesto parduotuves.

Suvalkų prekybos centrams pasiūlius akcijų, pirkėjų iš Lietuvos dar padaugėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Suvalkų prekybos centrams pasiūlius akcijų, pirkėjų iš Lietuvos dar padaugėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 11, 2016, 9:03 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:21 PM

Iki šiol lietuviams pirkėjams rojus buvo Suvalkų prekybos centras „Lidl“. Kai šio prekybos centro parduotuvės pradėjo dygti Lietuvoje, atrodė, kad lenkams ateina liūdnos dienos. Tačiau dabar aiškėja, kad lietuviai traukia į Suvalkų „Lidl“ kaip traukę. Ir daugelis kalbintų atvykėlių pastebėjo, kad šio tinklo lenkiškoje parduotuvėje nuolaidų gerokai daugiau nei lietuviškoje.

Tas pats – ir Suvalkų prekybos centruose „Biedronka“, „Stokrotka“, net mažesnėse parduotuvėse. O kad lenkai prekeiviai toliau tikisi sulaukti lietuvių, liudija neseniai atidarytas „Pieno centras“, atnaujintas tas pats prekybos centras „Lidl“.

Raudonų etikečių – daugybė

Pyragas „Kasia“ – 20, „Karčemos“ kumpis – 26, o gėrimas „Pepsi“ – 33 procentais pigiau. Tai – tik kelios prekybos centro „Lidl“ Suvalkuose taikomos nuolaidos. Jų dydis tikrai skiriasi nuo lietuviškų parduotuvių, kurios giriasi suteikdamos 10-15 procentų nuolaidas.

Čia pat „Lidl“ prekybos centre iškeptos bandelė ir duona kainuoja 27-28 procentais mažiau, akcija čederio sūriui ir tepamiesiems varškės sūreliams – 33, jogurto kremui „Danone“ – 23, „Pilos“ varškei – iki 21, „Pilos“ jogurtui – 20 procentų.

Kai kurie rūkyti mėsos gaminiai – 20-33, kalakutų šlaunelės – 23 procentais pigiau. Be to, šioje parduotuvėje nemažai pasiūlymų antrą tokį pat produktą įsigyti puse kainos.

Akcijas žyminčių raudonų etikečių daug ne tik prie maisto produktų, bet ir drabužių. Kiek mažiau – prie kosmetikos ir buitinės chemijos. Beje, Suvalkų „Lidl“ šią vasarą buvo uždarytas, nes lietuviai pirkėjai buvo jau nutrynę sienas, nutrypę grindis. Dabar parduotuvė atsinaujinusi, mažiau netvarkos.

„Skalbimo milteliai čia ir taip nebrangūs. Lietuvoje už tiek ir su akcija negautum“, – kilnodama „Vizir“ pakuotę svarstė Jolanta iš Alytaus.Vis dėlto pasvarsčiusi ji nutarė skalbimo miltelių ieškoti kitose Suvalkų parduotuvėse – gal ten bus siūloma nuolaida.

Dažnai į Lenkiją važinėjanti Jolanta tvirtino, kad tiek akcijų ir mažesnių kainų atsirado neseniai dėl lietuvius džiuginančių zloto kurso svyravimų. O kai už eurą gaudavai tik 4,2 zloto, tokių kainų negalėjai tikėtis.

Peikė menką pasirinkimą

Iš Jurbarko atvažiavusi apsipirkti šeima sakė galinti palyginti, kaip atrodo jų aplankyti prekybos centrai „Lidl“ Suvalkuose, Tauragėje ir Kaune. „Parduotuvėse Lietuvoje pasirinkimas tikrai nedžiugina. Vis tos pačios prekės, tad vaizdas Lenkijoje tikrai nustebino. Atrodo, kad lenkai prekybininkai negaili nuolaidų, o mūsų prekeiviai stengiasi išspausti kiekvieną centą. Užtai Suvalkuose ir tokios eilės“, – įsitikinę jurbarkiškiai.

Anot atvykėlių, Lietuvoje itin skurdus pieno ir rūkytų mėsos gaminių pasirinkimas.

„Lietuviams prekeiviams atrodo, kad pirkėjams užtenka trijų rūšių sūrio. Tegu atvažiuoja į Lenkiją, pasižiūri į lentynas, etiketes. Gal tada supras, kodėl lietuviai savaitgaliais plūsta į Suvalkų parduotuves. Aišku, svarbu ir akcijos, tačiau ir prekių pasirinkimas daug lemia“, – įsitikinę pirkėjai iš Jurbarko.

Mažesnės daržovių kainos

Prekybos centrai „Biedronka“, kurių Suvalkuose yra septyni, Kalėdų stalui jau siūlo antį 25 procentais pigiau. Krokuvos dešrai – 23, „Šventiniam“ kumpiui, rūkytai sprandinei – 20, o lašišų filė – 18 procentų akcija. Džiovintiems vaisiams, riešutams, aguonoms, kokosų drožlėms – 20 procentų akcija.

Šis prekybos tinklas gali pasiūlyti ir gerokai pigesnių vaisių ir daržovių. Persimonai čia kainuoja 40, salierų stiebai ir česnakai – 33, o slyviniai pomidorai – 16 procentų mažiau.

Prekybos centruose „Biedronka“ daugybė ne tik akcijų, bet ir specialių pasiūlymų, etiketėse pažymėtų „Superkaina“. Šių prekių kainos išties nedidelės.

Prekybos tinklas „Stokrotka“ skelbdamas akcijas dažniau nurodo nuolaidas ne procentais, o zlotais. Jos siekia 2-4 zlotus. Aliejus čia – 22, kai kurie saldainiai – 30, o konservuoti vaisiai ir daržovės – 20 procentų pigiau.

Eilėje tenka laukti valandą

„Pieno centras“ – Suvalkuose šviečia naujos prekyvietės iškaba. Šis prekybos centras tiesiog pataikauja lietuviams, nes visos kainos pateiktos lietuvių kalba, o švieslentėje zloto kursas lietuviškai. Tiesa, įsikūręs jis neišvaizdžiose tamsiose patalpose, o pirkinius tenka krauti ne į prekėms, o kroviniams pervežti skirtus vežimėlius.

Eilė rikiuojasi per visą prekybos salę, tad lietuviai vieni kitiems pataria iš pradžių ją užsiimti, o paskui ieškoti prekių. Taip būsią greičiau. Bet marijampolietis Visvaldas prisipažino ir taip beveik valandą pralaukęs.

„Akcijų čia ieškoti neverta. Juk ir taip kai kurie produktų kainos juokingos“, – tikino net sušilęs nuo pirkinių paieškos Visvaldas. Štai sūrio „Perla“ kilogramo kaina – 1,54 euro, Čigoniškos dešros kilogramas – už 1,58 euro, varškės – 1,5 euro. Cukraus kilogramas – 0,6 euro, „Gouda“ sūrio – 1,81 euro, 1,5 litro gazuoto ar negazuoto vandens „Augustowianka“ – 0,19 euro.

Prie parduotuvės įėjimo Arnas iš Marijampolės iš dėžių į mikroautobusą krovė mėsos subproduktus. Tai bus lauktuvės šunims. Už kilogramą jis sumokėjo 0,23 euro. „Lietuvoje už susmirdusį mėsgalį tenka mokėti po 60 centų už kilogramą, kartais jų net šunys neėda. O čia iš tokių dar ir pats gali sriubos išsivirti“, – tvirtino Arnas, per vieną kelionę į Suvalkus sutaupęs 70-80 eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.