Sužinokite, kokią kainą už Kalėdų eglutes moka kauniečiai

Įsibėgėja prekyba Kalėdų eglutėmis. Prekyvietėse netrūksta dirbtinių simbolių, tačiau kauniečiai kur kas mieliau renkasi gyvas žaliaskares. Tie, kas neįstengs įpirkti medžio, galės kurti šventines kompozicijas iš šakų. Jas miškininkai dalys nemokamai.

Žaliaskarėmis jau prekiaujama ne tik prekybos centruose, bet ir mieste.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žaliaskarėmis jau prekiaujama ne tik prekybos centruose, bet ir mieste.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2016-12-12 13:01, atnaujinta 2018-02-09 23:08

Pirmieji Kalėdų simboliai, daugiausia pagaminti iš plastiko, prekybos centruose pasirodė praėjus vos kelioms dienoms po Vėlinių.

Didesniuose prekybos centruose ir medelynuose nuo lapkričio pabaigos prekiaujama į vazonus pasodintomis sidabrinėmis, paprastomis, baltosiomis, dygiosiomis eglutėmis, dekoratyvinėmis pušaitėmis.

Šiuo metu įvairiose miesto vietose jau galima įsigyti ir kirstų medžių, jų šakų.

Šios Kalėdų puošmenos pradedamos siūlyti ne tik medelynuose, bet ir šalia kai kurių prekybos centrų, turgavietėse, floristikos salonuose.

Likus kelioms dienoms iki didžiųjų metų švenčių miestiečiams ir pakaunės gyventojams bus surengta akcija, kurios metu bus dalijamos šakos, surinktos iš eglių bei pušų kirtaviečių.

Kalėdų simbolių nepritrūks

Kone prieš mėnesį prekybą Kalėdų eglutėmis pradėjusi Kauno miškų urėdija medelynuose ir girininkijose jau pardavė per 1 tūkst. šių šventinių simbolių. Pernai šventiniu laikotarpiu buvo parduota per 3 tūkst. skarotųjų.

Miškininkai tikino, jog nei eglių, nei jų šakų artėjant šventėms šįmet tikrai nepritrūks.

„Lapkritį ir gruodžio pradžioje kauniečiai dažniausiai perka medelius vazonuose. Didžiausią paklausą turi paprastosios eglutės.

Tačiau netrūksta kėnius, sidabrines egles, pušaites perkančių žmonių. Šių augalų aukštis įprastai siekia iki 1 metro“, – kalbėjo Kauno miškų urėdijai vadovaujantis Mindaugas Petkevičius.

Yra galimybė vazonuose įsigyti ir didesnių spygliuočių, tačiau jie nėra labai populiarūs.

Perka spygliuočius vazonuose

Kauniečiai vazone augančiam medeliui linkę išleisti nuo 6 iki 15 eurų. Paklausiausios apie 10 eurų kainuojančios eglutės, kurias po švenčių galima pasodinti į žemę nuosavame sklype. Kiek rečiau perkami 20–40 eurų kainuojantys spygliuočiai.

Kirstų eglučių pirkimo bumas prasideda likus maždaug savaitei iki Kalėdų. 0,5–3 metrų aukščio paprastoji eglutė kainuoja 3–16 eurų. Didesnės įvertintos brangiau. Dekoratyvinės eglutės, atsižvelgiant į dydį, kainuoja 2,5–35 eurus.

Ypač gražiai nuaugusios išskirtinės eglės plačiu vainiku su daugybe šakų kainuoja kiek brangiau – joms taikomas antkainis. Tačiau nerūšinės – kreivokos, retomis šakomis skarotosios parduodamos maždaug už 2 eurus, spygliuočių šakų galima įsigyti už 0,6–2,5 euro.

Kaip ir kasmet, miškininkai tikisi, jog gyventojai savavališkai nekirs, nevogs eglučių bei jų šakų giriose. Už tai jų laukia baudos.

Pirkėjų tikisi prieš Kūčias

Prekybos centruose vazonuose augančių eglių kainos prasideda maždaug nuo 13 eurų.

Kauno pakraščiuose, prie prekybos centrų ir turguose Kalėdų eglutėmis pamažu prekiauti pradedantys privačių miškų turėtojai ir medelių perpardavinėtojai už nukirstas eglutes prašo nuo kelių iki keliasdešimties eurų. Eglišakės gerokai pigesnės.

„Kol kas pirkėjų nėra daug. Didžioji prekyba gyvomis žaliaskarėmis prasidės tik prieš pat Kalėdų savaitę. Daugiausia pirkėjų būna prieš Kūčias. Šiuo metu žmonės dažniau perka dirbtines eglutes, Advento vainikus“, – kalbėjo Stoties turguje šventine atributika prekiaujantis vyras.

Miškininkai dalys eglių ir pušų šakas

Kauno miškų urėdija ir šįmet organizuos tradicinę akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kurios metu dovanos kauniečiams eglių ir pušų šakas. Apie 6 tūkst. šakų Kauno mieste bei Kauno rajone nemokamai bus dalijamos gruodžio 20 dieną nuo 13 iki 17 val.

Savanorių pr. 369, Kaune, prie Kalniečių poliklinikos.

Baltų pr. 53, Kaune, prie Šilainių seniūnijos.

Raudondvaryje, Kauno r., Instituto g. 1a.

Raudondvaryje, Kauno r., Pilies g.8.

Vilkijoje, Kauno r., Čekiškės 98.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.