Cigarečių taksi? Jei tik bus pinigų, atgabens ir jų, ir svaigalų

„Kas čia dabar?“ – mergina paspyrė koja tuščią cigarečių pakelį. Iš kur čia toks voliojasi vidury sodybos kiemo – su rusiškais užrašais, įspėjančiais, kad rūkymas žudo?

Cigarečių kontrabanda: yra paklausa, bus ir pasiūla.<br>V.Balkūno nuotr.
Cigarečių kontrabanda: yra paklausa, bus ir pasiūla.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 13, 2016, 2:30 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:51 PM

Tas kaimas – pačiame Utenos rajono užkampyje. O Utena – tai ne koks nors Jurbarkas, Šilutė ar Pagėgiai, kur pakelių nuo kontrabandinių cigarečių pilnos šiukšliadėžės.

„Tik nesinervink,“ – kerta jaunuolis ir instinktyviai įkiša ranką į užpakalinę kelnių kišenę. O ir ta pūpso slėpdama baltarusiškas cigaretes „Fest“.

Kaip tie aukštaičiai randa galimybių prisipirkti kontrabandinių cigarečių? Gali būti, kad jų, kaip ir degtinės ar alaus, atgabena taksistai. Nuo Utenos iki kaimo – kone 20 kilometrų. Bet gana dažnai, ypač vasarą, tie „Taxi“ ženklais apklijuoti automobiliai sukaria šį kelią be jokių keleivių.

Nebeliko parduotuvių ant ratų? Kaimo vyrai, gyvenantys iš pašalpų, sugalvojo, kaip aprūpinti gerklę ir plaučius „degalais“.

Tačiau tie vyrai – tik taikinys: tik galutinis vartotojas to, ką kontrabandininkai gabena per sieną gerai žinodami, kad jei tik pasiseks prasmukti pro pasieniečius ar muitininkus, viską be vargų parduos.

Tad koks kvailys, gyvenantis iš pašalpų, nepirks cigarečių, jei jos perpus ar dar pigesnės už tas, kurių prikrautos parduotuvių lentynos? Ir dar atgabenamos į namus?

Beribė kontrabandininkų išmonė

Valstybės sieną saugančių pareigūnų patirtis – spalvinga. Tos istorijos, kurias pareigūnai paskleidžia kaip naujienlaiškius, vertos ir kino operatoriaus kameros.

Galite įsivaizduoti, kaip dreba tų kontrabandos vežėjų kinkos, kai automobilį ima šukuoti uniformuoti vyrai? O jie turi uoslę – šeštąjį pojūtį, kuris net ir tada, kai nieko nepavyksta aptikti, šnabžda, jog nuo automobilio, kirtusio sieną, vis dar nevalia atsitraukti.

Galima suktelėti laiką šiek tiek atgal. Štai vos prieš gerą savaitę Varėnos rinktinės pareigūnams įkliuvo Druskininkų savivaldybės gyventojas, automobilyje gabenęs pusketvirto tūkstančio pakelių kontrabandinių cigarečių. Daug? Smulkmė, palyginti su kitų gabentojų kiekiais. Bet ir tiek jau pakanka, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Spalį buvo paskleista žinia apie tai, kaip Vilniaus teritorinės muitinės Raigardo kelio posto muitininkai kone visą naktį ardė cigarečių kontrabandininko BMW automobilyje įrengtas slėptuves.

Pasirodo, iš Baltarusijos atvykęs vyriškis muitininkams dar bandė plauti smegenis aiškindamas, kad draudžiamų prekių neveža, bet važiuoja į Kauną įsigyti automobilio detalių. Pasak pareigūnų, tai kone kasdien girdima pasakėlė: išmonės tie žmonės neturi tiek jau daug.

Detaliai patikrinus angare paaiškėjo, jog baltarusio automobilis – ne tokia jau maža kontrabandinių cigarečių slėptuvė. Jų buvo prikaišiota visur: ir į bagažinėje esantį dujų baką, ir visose durelėse bei sėdynių atlošuose, slenksčiuose, atsarginiame rate.

į automobilio ertmes buvo sudėta 2750 pakelių cigarečių „Minsk“ su Baltarusijos banderolėmis. Jų vertė – 8 tūkst. eurų.

Šis kiekis – netoli vertės ribos, kai dėl kontrabandos gabenimo pradedamas ikiteisminis tyrimas. Žmogui pasisekė – jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl kontrabandos gabenimo, o tai reiškia, kad pakibo 2896–5792 eurų bauda bei paties BMW konfiskavimas. Cigarečių, žinoma, taip pat.

Išradingi, bet bailiai

Žinote, kiek rūkalų galima prikimšti į mikroautobuse įrengtą slėptuvę? Tiek, kad jų vertė pasiektų kone 30 tūkst. eurų.

Tai nutiko liepą, kai keistoką kelionės maršrutą pasirinkusį Vokietijos pilietį sugalvojo patikrinti Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio posto pareigūnai.

Jie automobilio sienelėje įrengtoje slėptuvėje aptiko daugiau nei 10 tūkst. pakelių rusiškų kontrabandinių cigarečių. Ką gi, po pakelį kasdien metus jas galėjo rūkyti maždaug 30 žmonių.

Gegužė taip pat muitininkams buvo derlinga. Vieną savaitgalį pareigūnai kelyje tarp Marijampolės ir Prienų sulaikė vilkiką, vežusį didžiulę – apie 750 dėžių rūkalų kontrabandą. Daugiau nei milijono eurų vertės baltarusiškos cigaretės buvo užmaskuotos tuščiais krovininiais padėklais, aptrauktos juodo polietileno plėvele. Pasirodo, sunkvežimis „Iveco“  vežė apie 400 tūkst. pakelių cigarečių.

Taip pat gegužę pasalą Varėnos rajone surengę pasieniečiai sulaikė daugiau kaip 32 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių mikroautobusu gabenančius keturis vyrus. Kontrabandos vertė siekė kone 80 tūkst. eurų.

Tyrimai liudija: perka, nes taupo

Dideliuose Lietuvos miestuose kontrabandines cigaretes žmonės dažniausiai renkasi dėl noro sutaupyti.

Tuo metu provincijoje tai dažniau įpročio reikalas. Jį gali lemti ir tai, kur yra gyvenamoji vieta. Juk kuo arčiau sienos su Baltarusija, tuo lengviau galima įsigyti nelegalių tabako gaminių.

Pasak tyrimą atlikusio „Transcrime“ centro atstovų, kad Lietuvoje pavyktų sumažinti cigarečių kontrabandos mastą, reikia taikyti ne tik administracines priemones – baudas už gabenimą bei platinimą.

Būtina mažinti ir nelegalių tabako gaminių prieinamumą gatvėse, turguose. Juoba kad juose cigarečių įsigyja nepilnamečiai.

Europos Komisijos duomenimis, visoje Europoje dėl nelegaliai įsigyjamų cigarečių padaroma žala kasmet siekia apie 10 milijardų eurų. Kai kuriais duomenimis, ši žala gali siekti net 12,8 milijardo eurų.

Sugrįžę į valstybių biudžetus, šie pinigai galėtų būti naudojami pensijoms didinti, atlyginimams kelti ar socialinių paslaugų infrastruktūrai bei kokybei gerinti.

Be to, įsigyjant nelegalių cigarečių remiama nusikalstamo verslo veikla, nors daugelis perkančiųjų sutiktų nenorintys gyventi šalyje, kurioje klesti nusikalstamumas. Todėl, užuot rėmus nusikalstamas struktūras ir apgaudinėjus valstybę, verčiau pradėti elgtis pilietiškai ir netoleruoti jokių kontrabandos apraiškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.