Viena gražiausių Europos Kalėdų mugių: kiek ji patuštintų jūsų piniginę?

Viena gražiausių ir garsiausių Europos Kalėdų mugių šiemet turistus pasitinka gerokai kuklesnės nei ankstesniais metais. Toks buvo miesto valdžios sprendimas, siekiant maksimaliai užtikrinti saugumą, kol šalyje tebegalioja po pernai vykusių teroro atakų Paryžiuje įvesta nepaprastoji padėtis.

Dejuojantiems, kad Vilniaus Kalėdų mugėje prekeiviai plėšikauja ir per mėnesį neabejotinai susikraus kapitalą visiems metams, Strasbūre teks nemaloniai nustebti, mat kainos čia taip pat, švelniai tariant, kandžiojasi.<br>I.Vainalavičiūtės nuotr.
Dejuojantiems, kad Vilniaus Kalėdų mugėje prekeiviai plėšikauja ir per mėnesį neabejotinai susikraus kapitalą visiems metams, Strasbūre teks nemaloniai nustebti, mat kainos čia taip pat, švelniai tariant, kandžiojasi.<br>I.Vainalavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 11:43 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:41 PM

Kalėdinė nuotaika kainuoja

Nors šių metų Strasbūro kalėdinė mugė kuklesnė, tai anaip tol nereiškia, kad dėl to apsilankymas joje atpigo, veikiau atvirkščiai. Veikiausiai frazė „Už kalėdinę nuotaiką taip pat reikia mokėti“ be rimtos konkurencijos taptų šių metų mugės devizu.

Ši kalėdinė mugė daugeliui įsimins ir dėl išskirtinio miesto valdžios noro pasirūpinti jos lankytojų saugumu. Be to, kad mugė kur kas mažesnė nei ankstesniais metais, miesto valdžia įvedė ir daugiau apribojimų kalėdinės dvasios ieškantiems prancūzams ir miesto svečiams. Mugės teritoriją kertantys tramvajai stotelėse nestoja, o visi pėstieji ir jų daiktai patikrinami specialiuose patikros postuose, kurie įrengti į senamiestį vedančiose gatvėse.

Tarp džiugiai nusiteikusių miestiečių galima išvysti ir itin gausiai patruliuojančius policijos pareigūnus. Regis, po du ar tris gatvėmis vaikštinėjančių, automatais ginkluotų specialiųjų policijos dalinių pareigų kalėdinės miesto puošmenos visai nedomina – jie pasiruošę kiekvieną minutę reaguoti į galimą incidentą ar iškilusį pavojų.

Mugėje karaliauja gardėsiai

Nors tradicinėje Kalėdų mugėje galima įsigyti rankų darbo suvenyrų, mezginių ar kitų kitų šventinėms dovanoms tinkamų pirkinių, vis tik čia karaliauja gardėsiai, nosį kutena patys įvairiausi kvapai.

Tiesa, dejuojantiems, kad Vilniaus Kalėdų mugėje prekeiviai plėšikauja ir per mėnesį neabejotinai susikraus kapitalą visiems metams, Strasbūre teks nemaloniai nustebti, mat kainos čia taip pat, švelniai tariant, kandžiojasi.

Už pusę kilogramų įvairių rūšių sveriamo meduolio pyrago teks pakloti 8-10 eurų, o maišelis kokosinių sausainių (600 g) patuštins piniginę 12 eurų. Ir čia kainomis besiskundžiantiems pirkėjams pardavėja greitai primintų, kad už kokybę reikia mokėti.

Taupesni smaližiai gali pasivaišinti čia pat keptais vafliais ar riestainiais, kurių kainos svyruoja nuo 1 iki 3 eurų. Už dėžutę šokoladinių saldainių, kuri puošniai dekoruota šventine tematika teks sumokėti apie 8-12 eurų.

Net jei ir nemėgstate saldumynų, mugėje tikrai neliksite alkani, mat čia didelis pasirinkimas ir mėsos bei miltinių patiekalų. Įvairių čia pat gruzdintų mėsos patiekalų kainos prasideda nuo 5 eur7, o štai 10 eurų už vokiškų dešrelių porciją su garnyru ir padažai jau galime kainų „lubomis“

„Ekonomiško“ puodelio taisyklė

Nors Strasbūre nei iš tolo kol kas nekvepia snieguota žiema, o termometro stulpelis net nemano leistis žemiau nulio, didžioji mugės lankytojų dalis negali atsispirti puodeliui karšto vyno. Šio malonumo kaina svyruoja nuo 2,5 iki 3,5 euro. Tiesa, jei sumanėte paragauti įmantriau ruošto gėrimo su laipsniais, piniginė teks atverti plačiau, bet ir pasirinkimas nenuvilia, mat be tradicinio raudonojo vyno, kuris pakaitintas su su apelsinais ir kitais prieskoniais, siūlomas ir baltas bei įvairūs vaisių punčo variantai.

Kaip ir daugelyje kitų Europos miestuose rengiamų kalėdinių mugių, čia galioja „ekonomiško puodelio taisyklė“. Jei pasivaišinę vynu stiklinę ar dailiai dekoruotą molinį puodelį gražinsite pardavėjui, atgausite vieną eurą. Įdomu tai, kad vienoje mugės vietoje nusipirkus vyno ar kito karšto gėrimo, „ekonomiškąjį“ puodelį galima grąžinti bet kurioje kitoje mugės prekyvietėje ir čia pat be jokių diskusijų atgauti rekvizitą.

Panašu, kad tokia sistema iš tiesų pasiteisina ir prie prekyviečių nepūpso kalnai plastikinių ar popierinių vienkartinių puodelių.

Jei karštas vynas ar kiti gėrimai „su laipsniais“ jūsų nevilioja, mugėje prekeiviai jums pasiūlys pasivaišinti kakava ar karštu šokoladu, kurio puodelis kainuoja apie 3-4 eurus, o štai už butelį (apie 750 ml) ekologiškų obuolių sulčių jūsų piniginei teks atsisveikinti su 6,5 euro.

Mugėje taip pat prekiaujame ir tikromis eglutėmis bei kuklesniam namų dekoravimui skirtomis jų šakomis, kurių kainos šiek tiek primena lietuviškas, tiesa, tiek pas mus kartais prašoma už visą visą egutę: Strasbūre žaliaskarės šaką įsigytumėte už 4-6 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.