Kalėdinis tyrimas nustebino: kiek pinigų lietuviai išleis dovanoms?

Viena gražiausių metų švenčių neatsiejama ir nuo kalėdinės apsipirkimo karštinės. „Swedbank“ atliktas tyrimas apie Lietuvos gyventojų pasirengimą Kalėdoms atskleidė, kad lietuviai šiemet nusiteikę itin rimtai ir kalėdinėms dovanoms planuoja išleisti daugiau nei pernai.

Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų, net 56 proc. savo artimo žmogaus kalėdinei dovanai ketina skirti iki 20 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų, net 56 proc. savo artimo žmogaus kalėdinei dovanai ketina skirti iki 20 eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2016, 9:30 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:06 PM

Perka internetu

„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Odeta Bložienė teigė, kad šiemet tyrimo rezultatai ją kaip reikiant nustebino.

„Mes kasmet darome šį tyrimą, domimės kaip žmonės ruošiasi Kalėdoms, nes šventinis laikotarpis labai svarbus namų ūkiams, todėl, kad reikalauja didelių išlaidų ir daugybės emocijų“, – O.Bložienė.

Pasak specialistės, perkančiųjų dovanas internetu pastebimai padaugėjo. Pernai tokiu būdu dovanas didžiajai metų šventei ketino įsigyti 16 proc. šalies gyventojų, tačiau šiemet jau 21 proc.

„Tai ypač patogus apsipirkimo būdas, nes paprasta palyginti kainas ir išsirinkti tinkamiausią prekę. Be to, pirkimas internetu leidžia sutaupyti laiko ir išvengti spūsčių, kurios fizinėse prekybos vietose prieššventiniu laikotarpiu yra neišvengiamos“, – teigė O.Bložienė.

Geriausia dovana- pinigai

Apklausa atskleidė, kad geriausia dovana Lietuvos gyventojams yra ne kas kita, kaip pinigai arba dovanų čekiai. Tarp populiariausių dar įvardijami ir kvepalai bei kosmetika. Tokia dovana, rasta po Kalėdų eglute pradžiugintų maždaug kas penktą šalies gyventoją. Antroje vietoje pagal populiarumą atsidūrė bilietas į renginį, trečioje- knyga.

„Lietuviai labai racionalūs ir protingi žmonės. Viena iš populiariausių dovanų – grynieji pinigai, o knygos išlieka taip pat mūsų sąrašo viršūnėje“, – sakė O.Bložienė.

Žmonės dovanas pirks prekybos centruose, taip teigė net 73 proc. apklaustųjų, antroje vietoje – smulkūs prekeiviai ir mugės, juos rinksis net 35 proc. apklaustųjų. Keičiasi tik tai, kad tuo toliau tuo daugiau, žmonės dovanas perka internetu, net 21 proc.

Brangesnes dovanas, pavyzdžiui, kelionę pageidautų gauti 15 proc. Lietuvos gyventojų, išmanųjį įrenginį – 9 proc. Mažiausiai geidžiamos dovanos šiemet – buitinė technika ir prekės automobiliui, jas rinkosi vos 5 proc. Lietuvos gyventojų.

Dovanos už 20 eurų

Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų, net 56 proc. savo artimo žmogaus kalėdinei dovanai ketina skirti iki 20 eurų. Daugiau nei 15 proc. sako arba nieko neišleisiantys, arba dar nežinantys, kiek lėšų tam skirs. Likusi dalis gyventojų pinigines ruošiasi atverti plačiau ir artimuosius apdovanoti brangesnėmis nei 20 eurų dovanomis.

„Kalėdos yra didžiausia metų šventė, kurios laukia visi. Tačiau mes dar neturime įpročio jai ruoštis iš anksto – neplanuojame savo finansų, o to nedarant labai lengvą pasiduoti šventinei pirkimo nuotaikai bei išleisti daugiau pinigų nei galime sau leisti.

Tačiau galime sakyti, kad lyginant su praėjusiais metais situacija gerėja, net šiemet 56 proc. žmonių nori skirti dovanoms nuo 31-100 eurų, o 21 proc. išleisti net daugiau nei 100 eurų“, – apie stebinančius rezultatus kalbėjo O.Bložienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.