Lietuviški ir užsieniniai saldainiai: kas laimi prieššventinėje dvikovoje

Kadangi Kalėdos jau beveik ant nosies, vis dažniau mūsų akys krypsta į saldumynus, kuriais per šventes lepinsimės patys arba dovanosime mažiesiems.

Lrytas.lt žurnalistai nusprendė patikrinti keleto didžiųjų prekybos centrų kalėdinių saldainių rinkinių kainas ir palyginti jose siūlomą asortimentą bei išsiaiškinti kaip šiemet kito saldainių rinkinių kainos.<br>R.Rakauskės nuotr.
Lrytas.lt žurnalistai nusprendė patikrinti keleto didžiųjų prekybos centrų kalėdinių saldainių rinkinių kainas ir palyginti jose siūlomą asortimentą bei išsiaiškinti kaip šiemet kito saldainių rinkinių kainos.<br>R.Rakauskės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raminta Rakauskė, Gintarė Valentinaitienė

Dec 17, 2016, 2:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:04 PM

Lrytas.lt žurnalistai nusprendė patikrinti keleto didžiųjų prekybos centrų kalėdinių saldainių rinkinių kainas ir palyginti  siūlomą asortimentą bei išsiaiškinti, kaip šiemet kito saldainių rinkinių kainos.

Kainos įkandamos

Pirmiausia kalėdinių saldainių rinkinių užsukome į „Iki“ prekybos tinklą, esantį pačioje sostinės širdyje, Vilniaus gatvėje. Saldainių asortimentas kiek nuvylė, ir nors daugumai saldainių ir buvo taikoma 30 proc. akcija, pasirinkimas buvo labai mažas. Kainos kiek gluminančios, nes prie kai kurių rinkinių jų tiesiog nebuvo.

Vieni brangesnių „Pergalė Unique“ saldainiai šiame prekybos tinkle su nuolaida kainavo 5,52 euro, o šokoladinis Kalėdų senelis – 0,62 euro.

Kiek labiau nustebino prekybos centras „Maxima“, kuris turėjo tikrai nemažą kalėdinių saldainių pasirinkimą, taip pat su 30 proc. nuolaida.

Kiek teko pastebėti, dauguma nedidelių, apie 120-150 g. saldainių rinkinių čia kainavo iki 2 eurų be nuolaidos. Kiek didesni, 250 g rinkiniai – apie 3 eurus be nuolaidos, tačiau jų sudėtyje buvo ir „Nomedos“ šokoladai bei „Pergalės“ saldainiai.

Šokoladiniai Kalėdų seneliai šiame prekybos centre kainavo 0,32- 0,49 euro be nuolaidos.

Prekybos centre „Rimi“ kalėdinių rinkinių kainos buvo panašios kaip jau aplankytose parduotuvėse, tačiau nustebino iš užsienio atvežtų saldainių kainos.

Štai itališki saldainiai „Praline selection Piramyd“, 300 g, kainavo beveik 5 eurus, ir jokia akcija ar nuolaida saldainiams taikoma nebuvo.

Tiesa, visuose prekybos centruose ant lentynų gulėjo ir „Pergalė Winter Collect“ saldainiai, tačiau jų kaina visur buvo skirtinga. „Rimi“jie kainavo 1,59 euro su nuolaida, „Iki“ – 1,39 euro su nuolaida, „Maxima“ – 1.,8 euro be 30 proc. nuolaidos.

Nori gražios pakuotės – mokėk

Apsidairyti užsukome ir į smaližiams puikiai pažįstamą parduotuvę „Saldūs Majai“. Joje, nors ir dienos metu, pirkėjų buvo nemažai, o prie kasos laukė šešių žmonių eilė, iš kurių dauguma rankose laikė kalėdinių saldainių rinkinius.

Šioje parduotuvėje saldainių rinkinių buvo įvairiausių: nuo Kalėdų žaisliuką primenančios saldainių pakuotės iki didžiulių supakuotų rinkinių.

Tokių rinkinių, žinoma, ir kaina atitinkama – nuo 11,61 euro iki beveik 18 eurų, tačiau į tokį rinkinį jau įeina ir pakuotė triufelių bei riešutų.

Už nedidelį, bet gražiai supakuotą saldainių rinkinį Kalėdų senelio pilve čia buvo galima pakloti apie 4-6 eurus, tačiau viskas suprantama – gražiai pakuotei reikia daugiau sąnaudų.

Pigius, bet ne pigiausius

„Saldžių majų“ mažmeninės prekybos tinklo vadovė Laura Leškienė pasakojo, kad prieš Kalėdas žmonių susidomėjimas saldainiais visuomet padidėja.

„Turime visokiausių rinkinių, tiek savų, tiek atsivežtinių. Jų kainos svyruoja nuo 3 iki 20 eurų“, – pasakojo ji.

L.Leškienė sakė, kad renkantis saldainius dovanoms žmonės dėmesį atkreipia tiek į saldainių pakuotę, tiek į dėžutės turinį.

„Žmonės vengia vaflinių saldainių, labiau renkasi guminukus, kad vaikams patiktų. Sako: „norime, kad nebūtų pridėta ananasinių, kurių vaikai paskui nevalgo“, – sakė ji.

Nors lietuviams rūpi tiek dėžutės, tiek saldainiai, dažniausiai sutampa, kad pasirenkami – vieni pigiausių. L.Leškienė pasakojo, kad dažniausiai perkami saldainių rinkiniai, kurių kaina siekia 5 eurus. Tiesa, pačių pigiausių saldainių žmonės taip pat neperka, pabrėžė ji.

Rūpi dėžutės

„Rimi“ atstovė Giedrė Bielskytė teigė, kad kiekvienais metais saldainių rinkiniai prieš Kalėdas – populiari prekė.

„Pastebime, kad saldainių rinkinius pirkėjai renkasi kaip dovanas, tad ir dairydamiesi po lentynas, jie dažniausiai ieško šventiškai, dailiai atrodančių, tinkančių dovanai rinkinių, todėl vis svarbesnė tampa graži, išskirtinė pakuotė“, – sakė ji.

Pirkėjai dažniausiai renkasi užsienio gamintojų saldainių rinkinius. „Tiesa, ir mūsų saldainių gamintojai jau pastebėjo, kad pakuotė yra labai svarbi, tad kiekvienais metais pasiūlo vis įdomesnių rinkinių“, – pasakojo „Rimi“ atstovė.

„Rimi“ siūlo saldainių rinkinius nuo 2,7 eurų, tačiau pripažįsta, kad šiemet saldainiai – kiek brangesni.

„Šiais metais saldainių rinkiniai yra šiek tiek brangesni nei pernai, tačiau apie brangimo priežastis jums geriausiai teirautis gamintojų bei importuotojų, nes jie rinkinius šiais metais mums siūlė aukštesnėmis kainomis nei pernai“, – salė G.Bielskytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.