Dalia Grybauskaitė: „PVM lengvata šildymui atšaukiama ne laiku“

Artimiausiu metu turi būti parengtas projektas, kaip bus kompensuojama už šildymą mažas pajamas gaunantiems asmenims, atsisakius mokesčių lengvatos.<br>M.Astrausko nuotr.
Artimiausiu metu turi būti parengtas projektas, kaip bus kompensuojama už šildymą mažas pajamas gaunantiems asmenims, atsisakius mokesčių lengvatos.<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 1:52 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:47 PM

„Manyčiau, kad dabar šios lengvatos atšaukimas yra nesavalaikis ir netikslingas žingsnis“, – žurnalistams Kaune sakė D.Grybauskaitė. 

Ji teigia, kad biudžeto subalansavimui politikai galėtų rasti kitų priemonių, pavyzdžiui, išmokant valstybinių įmonių dividendus, atsakingiau renkant papildomas lėšas iš įmonių mokamo PVM. 

„Valstybės biudžetas yra politinis instrumentas, tai nėra mechaninis skaičiukų dėliojimas. Ir rezervų, kaip išsaugoti deficitą, yra daug kur, tame tarpe – ir dividendai valstybinių įmonių, ir PVM grąžinimas“, – kalbėjo D.Grybauskaitė. 

Anot jos, lengvatą teoriškai būtų galima naikinti tuomet, kai krinta pasaulinės naftos kainos, kai baigiasi šildymo sezonas ir kai „yra sukurtas aiškus kompensacinis mechanizmas“. 

„Visi šie faktoriai yra ne tokie: nėra aiškaus kompensacinio mechanizmo, kainos tarptautinės kyla“, – sakė ji.

lrytas.lt primena, kad  Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai yra pareiškę, jog Seimui bus siūloma nepratęsti mokesčių lengvatos centralizuotai teikiamai šilumai ir keisti kompensavimo tvarką mažas pajamas gaunantiems gyventojams.

„Valstiečių“ lyderiai Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis sako, kad pagrindinis motyvas atsisakyti mokesčio lengvatos šildymui – tai, kad ji socialiai neteisinga. Esą ja naudojasi ir tie žmonės, kurie gauna nemažas pajamas ir galėtų sumokėti visą kainą.

 Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, kad daugiabučiuose daugiausia gyvena vidutiniškai uždirbantys ir neturtingi asmenys. Be to, Lietuvoje neįgyvendinama Europos direktyva, įpareigojanti visuose daugiabučiuose įrengti individualius šilumos apskaitos ir reguliavimo prietaisus – tai neprivaloma namų renovacijos programoje. Todėl žmonės negali patys mažinti šilumos vartojimą ir taupyti.  

Artimiausiu metu turi būti parengtas projektas, kaip bus kompensuojama už šildymą mažas pajamas gaunantiems asmenims, atsisakius mokesčių lengvatos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.