Siūloma sumažinti išgaunamam gintarui taikomą mokesčio tarifą

Siūloma sumažinti išgaunamam

Tikimasi, kad priėmus siūlomas pataisas, bus sudarytos realios galimybės įmonėms dalyvauti gintaro žvalgybos ir gavybos konkurse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tikimasi, kad priėmus siūlomas pataisas, bus sudarytos realios galimybės įmonėms dalyvauti gintaro žvalgybos ir gavybos konkurse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-19 12:29, atnaujinta 2018-02-09 21:48

Tokį Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo priedo pakeitimo projektą įregistravo Seimo nariai Eugenijus Gentvilas, Simonas Gentvilas ir kiti Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai.

Projektu siūloma numatyti, kad gintarui taikomas 27,74 Eur/kg tarifas.

Pernai gruodžio 8 d. Seimas priėmė Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo priedų pakeitimą, kuriuo buvo padidinti mokesčio už naudingąsias iškasenas tarifai. „Šiuo įstatymu mokesčio už naudingąsias iškasenas tarifai buvo padidinti maždaug 37 procentais, tačiau už išgaunamą gintarą tarifai buvo padidinti neproporcingai: frakcijai iki 40 mm – 280 Eur/kg (tarifas padidintas 14 kartų), o frakcijai per 40 mm – 900 Eur/kg (tarifas padidintas 45 kartais). Iki šio įstatymo įsigaliojimo gintarui buvo taikomas 20,11 Eur/kg tarifas“, – sako projekto autoriai.

Jų nuomone, tokio tarifo gintarui nustatymas visiškai neparemtas rinkos kainų analize, ES šalyse gintaro ištekliams tokio dydžio tarifai nėra taikomi. „Atkreiptinas dėmesys, kad padidinus tarifą neatsirado nė vienos įmonės, kuri norėtų dalyvauti konkurse dėl Juodkrantės gintaro telkinių eksploatavimo. Be to, atsižvelgiant į tai, kad gintaro mineralo vertė priklauso ne nuo gintaro dydžio, bet nuo jo spalvos, priemaišų, formos ir apdirbimo galimybių, mokesčio tarifo skaidymas pagal frakcijas taip pat yra nepagrįstas.

Tikimasi, kad priėmus siūlomas pataisas, bus sudarytos realios galimybės įmonėms dalyvauti gintaro žvalgybos ir gavybos konkurse.

Šiuo metu įstatymas numato, kad gintarui mokesčio tarifas diferencijuojamas taip: frakcijai iki 40 mm – 280 Eur/kg, o frakcijai per 40 mm – 900 Eur/kg.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.