Kaupiantiems pensijas Seimas jau kala „lubas“ mokesčių lengvatai

Estijoje „lubos“ – daug aukštesnės

Seimas siekia nustatyti ribą, nuo kurios būtų taikoma gyventojų pajamų mokesčio lengvata.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Seimas siekia nustatyti ribą, nuo kurios būtų taikoma gyventojų pajamų mokesčio lengvata.<br>A.Srėbalienės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-20 16:24, atnaujinta 2018-02-09 21:34

Parlamentarai siekia nustatyti 1 tūkst. eurų įmokų, kurioms būtų galima pritaikyti GPM lengvatą, „lubas“ ir jas taikyti visoms, įskaitant ir anksčiau sudarytoms gyvybės draudimo ar trečios pakopos pensijų fondų sutartims. Tokiu būdu gyventojas galėtų per metus susigrąžinti iki 150 eurų sumokėtų mokesčių.

Tokį sprendimą parlamentarai priėmė antradienį po svarstymo pritarę Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisoms. Už tai antradienį balsavo 70 Seimo narių, 10 parlamentarų susilaikė, o 21 balsavo prieš.

Kai kurie valdantieji iš pradžių siekė visiškai panaikinti GPM lengvatą nuo 2017 metų naujai sudaromoms arba pratęsiamoms gyvybės draudimo sutartims, tačiau vėliau buvo pasirinktas kompromisinis variantas.

Pritardamas pataisoms, kurias iš esmės pataisė parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas, Seimas nepritarė Vyriausybės norui šią lengvatą nustatyti didesnes – 2 tūkst. eurų įmokų „lubas“.

Pataisų priėmimas numatomas šį ketvirtadienį, nes iki kito posėdžio pertraukos paprašė konservatoriai, kurie ketina teikti savo pataisas.

Estijoje „lubos“ – daug aukštesnės

„Tos 1000 eurų lubos -- šešiskart mažesnės riba, nei Estijoje.

Beje, estai jau inicijuoja lubų didinimą nuo 6 tūkst. iki 12 tūkst. eurų. 

Tačiau labiausiai stebina siūlymas įvesti lubas atgaline data“,  - sakė Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Jis  įsitikinęs, kad tai pažeidžia teisėtų lūkesčių principą, nes į varganas 1000 eurų lubas netilps net maždaug 50 tūkst. dabar galiojančias gyvybės draudimo sutartis turinčių gyventojų.

„Ekspertai siūlė įvedant lubas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) susigrąžinimui remtis sėkminga Estijos patirtimi.

Estai yra nustatę 6000 eurų lubas per gyvybės draudimą “juodai dienai“ kaupiantiems gyventojams, nuo kurių kasmet galima susigrąžinti 20 proc. sumokėto GPM. Per metus tai sudaro 1200 eurų.

   Kadangi Estijoje pragyvenimo lygis yra kiek aukštesnis, Lietuvoje kartelė iš karto buvo nuleista: mūsų ekspertai kaip galimą variantą siūlė 3000-5000 eurų lubas, o Vyriausybė – 2000 eurų, arba 20 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio.

Iš tiesų net ir įvedus 2000 eurų lubas vidutines pajamas gaunančiam lietuviui būtų išsaugotos daugmaž tokios pat paskatos taupyti savo ir savo vaikų ateičiai, kaip ir dabar.

O  štai turtingųjų galimybės pasinaudoti GPM susigrąžinimu (dėl ko iš esmės ir prireikė lubų) būtų apribotos, todėl Vyriausybės siūlymas taip pat atrodė logiškas“, -- aiškino A.Bakšinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.