Į lietuvišką skrydžių bilietų projektą pasikėsino programišiai

„Skrydžiai LT“ direktorė Eglė Lenkovičienė teigia, kad bendrovė valdo kelis skrydžių bilietų pardavimo projektus: www.skrydziai.lt – Lietuvoje, www.2fly.lv – Latvijoje, www.2fly.ee – Estijoje, www.2fly.se – Švedijoje, www.2fly.no – Norvegijoje. „Programišiai be paliovos bandė nulaužti visus serverius.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 12:46 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:25 PM

„Skrydžiai LT“ direktorė Eglė Lenkovičienė teigia, kad bendrovė valdo kelis skrydžių bilietų pardavimo projektus: www.skrydziai.lt – Lietuvoje, www.2fly.lv – Latvijoje, www.2fly.ee – Estijoje, www.2fly.se – Švedijoje, www.2fly.no – Norvegijoje. „Programišiai be paliovos bandė nulaužti visus serverius.

Bandyta pakenkti visai sistemai, ne tik www.skrydziai.lt, bet ir kitiems įmonės valdomiems bilietų pardavimo tinklapiams užsienio šalyse. Mūsų informacinių technologijų skyrius sureagavo žaibiškai ir ataką per pusvalandį užblokavo, tačiau dėl nuolat besitęsiančio puolimo, tinklalapiai veikė su nedideliais strigimais.

Nepaisant to, kad atakai užkirsti kelią pavyko labai greitai, patirta įmonės žala skaičiuojama tūkstančiais eurų“, – teigia E.Lenkovičienė.

  Pasak suvaldyti ataką padėjusios IT ir telekomunikacijų bendrovės „Teo“ specialiųjų paslaugų vadovo Giedriaus Meškausko, dažniausiai tokių DDoS atakų tikslas būna sutrikdyti įprastą veiklą.

„Į „Skrydžiai LT“ valdomas internetines svetaines buvo nukreiptos dvi, viena po kitos sekusios DDoS atakos, kurių apimtis viršijo 10 Gb/s srautą.

Nors nei šių DDoS atakų apimtis, nei trukmė neišsiskyrė iš kitų tokių tipo atakų, iki šiol šios svetainės nebuvo atakuotos. Tai tik patvirtina tendenciją, kad atakų daugėja, o jų taikiniu tapti gali bet kas. Mažiausiai įtakos tokios atakos turi įmonėms, investuojančioms į savo IT sistemų saugumą ir pasirinkusioms atitinkamus saugumo sprendimus“, – sako G. Meškauskas.

  E. Lenkovičienė teigia, jog be sutrikusios tinklalapių veiklos programišiai žalos daugiau nesukėlė. Keleivių ir klientų duomenys saugūs, kadangi dėl įdiegtų apsaugos sprendimų jų pasiekti programišiams nėra net teorinės galimybės.

  „Įdomus sutapimas tai, kad vakar viešojoje erdvėje taip pat pasirodė informacija neva „Skrydžiai LT“ savo tinklalapyje www.skrydziai.lt klaidina vartotojus, neteisingai pateikdama informaciją apie bilietų kainas. Straipsnyje vėliau pripažįstama, kad informacija apie kainas www.skrydziai.lt pateikiama teisingai, o skundai UAB „Skrydžiai LT“ adresu plaukia per klaidą, nes rinkoje yra kitai įmonei priklausantys panašūs domenai wizzair-skrydis.lt, ryanair-skrydis.lt, airbaltic-skrydis.lt, kuriuose apie kainas pranešama kitokiu principu.

Taigi vartotojai painiojasi dėl panašių pavadinimų ir adresuoja skundus ne tai bendrovei, o viešojoje erdvėje bandoma kriminalizuotame kontekste pateikti būtent UAB „Skrydžiai LT“ valdomą domeną. Įvertinus visą kontekstą, neatmetama versija, kad tai suplanuotas įmonės „Skrydžiai LT“ puolimas. Esame apšmeižti ir šiuo metu su teisininkais konsultuojamės dėl galimybių savo interesus ginti teisme“, – teigia E. Lenkovičienė.

Žiežirbos dėl vienos raidės

Painiava kilo dėl rinkoje pasirodžiusio dar vieno virtualaus turizmo rinkos žaidėjo skrydžiai.lt, kurio pavadinimas viena raide – ž – skiriasi nuo skrydziai.lt. 

Viešumoje pasirodžius informacijai apie pigiais lėktuvų bilietais prekiaujančias galimai nesąžiningai rinkoje konkuruojančias bendroves, skrydžių paieškos sistemos „Skrendu.lt“ atstovai atkreipė dėmesį į vartotoją klaidinantį pavadinimų panašumą su bendrove „Skrydžiai.lt“ ir akcentuoja, jog prekės ženklas „Skrendu.lt“ nėra susijęs su „Skrydžiai.lt“ ar šios įmonės kontekste minimais el. pašto adresais (wizzair-skrydis.lt, ryanair-skrydis.lt, airbaltic-skrydis.lt ir kt.).

„Nė su viena iš anksčiau minėtų kompanijų neturime nieko bendra. Vis dėlto dėl panašių pavadinimų ir veiklos pobūdžio – „Skrendu.lt“ yra skrydžių paieškos bei rezervavimo sistema – privalome papildomai informuoti mūsų vartotojus, kurie per klaidą tapatina mus su bendrove „Skrydžiai.lt“, – sakė „Skrendu.lt“ vadovas Sigitas Fabijonavičius.

Lėktuvų bilietais prekiaujanti bei viešbučių rezervacijas teikianti sistema „Skrendu.lt“ yra bendrovės „Baltic Tours Vilnius“ registruotas ir valdomas prekės ženklas. Kaip kelionių organizatorius ir agentūra veikianti „Baltic Tours Vilnius“ yra Lietuvos turizmo asociacijos narė, priklauso Tarptautinei oro vežėjų asociacijai IATA, taip pat patenka į „Stipriausi Lietuvoje lyderiai 2016“ sąrašą, kas liudija pastaruosius 5 metus tinkamai vykdžius finansinius įsipareigojimus ir visą laikotarpį išlaikius aukštą kreditingumo reitingą.

„Tikimės, kad mūsų, „Baltic Tours“ ir „Skrendu.lt“ klientai bus atidūs ir nesileis suklaidinami panašiai besivadinančios el. svetainės ar svetainių, kurios galimai apgaudinėja klientus“, – sakė S. Fabijonavičius.

Painiava tarp  skrydziai.lt ir skrydžiai.lt

Įmonė „Skrydžiai LT“, kuri valdo domeną skrydziai.lt, direktorė Eglė Lenkovičienė teigia, kad su įmone ar tinklalapiu „skrydžiai.lt“ bei straipsnyje minimais „wizzair-skrydis.lt“, „ryanair-skrydis.lt“, „airbaltic-skrydis.lt“ taip pat nėra susijusi.

„Norėčiau patikslinti, kad viešumoje kaltinimai dėl nesąžiningos konkurencijos pasirodė konkrečiai tinklalapius „wizzair-skrydis.lt“, „ryanair-skrydis.lt“, „airbaltic-skrydis.lt“ valdančiai bendrovei „Sirio H.R.O and Business Consultancy FZE“, kuri yra registruota Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Ši bendrovė savo naujienlaiškių pabaigoje dėl neaiškių priežasčių nurodo tinklapį „skrydziai.lt“, kuris priklauso mums, bendrovei „Skrydžiai LT“. Dėl šios priežasties supainioti vartotojai skundus per klaidą adresuoja mūsų įmonei. Esame kreipęsi į „Sirio H.R.O and Business Consultancy FZE“, prašydami nedelsiant mūsų tinklalapio adresą iš jų naujienlaiškių pašalinti“, – teigia E. Lenkovičienė.

„Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį, kad rinkoje egzistuoja kone identiški domenai „skrydžiai.lt“ ir „skrydziai.lt“, tačiau jų valdytojai niekuo nesusiję. Kaip ir minėjau, domeną „skrydziai.lt“ valdo mūsų įmonė, dar metų pradžioje prekės ženklas „skrydziai.lt“ buvo registruotas Valstybiniame patentų biure. Tuo tarpu „domreg.lt“ duomenimis, „Skrydžiai.lt“ (su „ž“ raide) domenas buvo įkurtas šių metų rudenį, jo turėtojas yra Ž. P.“, – teigia E. Lenkovičienė.

Valstybinio turizmo departamento atstovų nuomone, šį atvejį galėtų nagrinėti Konkurencijos taryba – dėl nesąžiningos konkurencijos ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba – dėl nesąžiningos komercinės veiklos.   

Civilinės aviacijos administracija  2016 m. jau vieną kartą baudė UAB „Skrydžiai LT“ direktorių (svetainė  www.skrydziai.lt ) už netinkamai skelbiamas oro susisiekimo kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.