Išdavė vieną paslaptį, kuri žuvų mėgėjams gali būti labai naudinga

Kol vieni kaip pašėlę laksto po prekybos centrus ieškodami dovanų, kitiems didžiausias rūpestis – kalėdinio stalo vaišės. Nieko nepadarysi – šventės yra šventės, o kad joms tinkamai pasiruoštume, reikia įdėti nemažai pastangų ir pinigų.

Vilniaus Halės turguje – pirkėjų anšlagas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus Halės turguje – pirkėjų anšlagas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 4:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:12 PM

Lrytas.lt žurnalistai nusprendė apsilankyti Vilniaus Halės turguje ir pasidomėti, kaip šventinis šurmulys atrodo iš arti – ten, kur paprastai švenčių metu pirkėjai sulekia pirkti pačios šviežiausios silkės bei skaniausių kūčiukų.

Pardavė 60 kibirų

Tik atvykę į Halės turgų nepastebime nieko įtartino: galima pamanyti, kad tai eilinis darbo dienos rytas savaitės viduryje. Žinoma, beveik taip ir yra, tačiau už poros dienų laukia vienos didžiausių metų švenčių – Kalėdos.

Prie įėjimo į turgų yra keletas žmonių. Viskas kaip visada. Staiga pro turgaus duris išeina moteris, nešanti dvi didžiules žąsis: vieną – vienoje rankoje, kitą – kitoje. Vis dėlto žmonės ruošiasi, pasvarstome.

Įėję į vidų pirmiausia nukulniuojame prie žuvų skyriaus, o jo ilgai ieškoti šiandien tikrai nereikia. Tai, kad viena populiariausių prekių šiuo šventiniu laikotarpiu – silkės, išduoda ilgiausia eilė, kurioje stoviniuoja maždaug 30 žmonių.

„Pas mus visada tokios eilės prieš šventes, parduodame tikrai nemažai. Pavyzdžiui, šiandien, maždaug iki 11 val. jau pardaviau apie 60 kibirų silkių“, – sakė dėl klientų gausos atsipūsti negalinti Irina.

Eilėje – 50 žmonių

Silkių kilogramas pas ją – 2,99 euro. Anot pardavėjos, nors daug kas šiemet brango, kainos pas juos išliko tokios pačios.

„Kainos nesikeitė, silkių nepabranginome nė vienu centu. Buvo litai, paskui įvedė eurą ir pas mus visos kainos liko tokios pačios. Prieš šventes tikrai nė 10 centų neužsidedame daugiau, nors gal ir reikėtų“, – apie kainas kalbėjo Irina.

Moteris išdavė vieną paslaptį, kuri žuvų mėgėjams gali būti labai naudinga.

„Norint išsirinkti gerą silkę, pirmiausia reikia, kad ji būtų kieta, kad akytės būtų gražios, kad būtų balta. Vis dėlto svarbiausias dalykas, kad būtų kieta. Jeigu minkšta, vadinasi, praėjusių metų žuvis. Ji irgi tinkama vartoti, tačiau kieta geriau“, – kaip išsirinkti skanią žuvį, pasakojo pardavėja.

Netrukus dėmesį patraukia dar vienoje vietoje susispietusi žmonių minia. Priėję arčiau matome, kad tai dar viena žuvų parduotuvė, o prie šios dar daugiau žmonių. Bandome suskaičiuoti, tačiau skaičių greitai pametame. Eilėje – kone pusšimtis pirkėjų.

Bandome prieiti arčiau, tačiau tai gana sudėtinga. Iš aplinkinių aišku, kad kaina už silkių kilogramą čia taip pat 2,99 euro.

„Prieš šventes visada tokios eilės“ , –  nelabai turėdamas laiko kalbėti sako pardavėjas.

Prekybos centrai nukonkuruoja

Pabėgę nuo ilgų eilių ir šurmulio užsukame į kepinių parduotuvę. Čia keletas pirkėjų prašo pardavėjos kalėdinių kūčiukų. Jų kilogramas parduotuvėje – 3,5 euro.

„Šiemet kūčiukus perka neblogai, dabar tai populiariausia prekė, kurią net pasidėjome arčiau kasos, kad būtų patogiau paduoti klientams“, – sakė pardavėja Jelena.

Štai įvairiausių saldumynų pardavėjas Leonas už kūčiukų kilogramą prašo 5,5 euro.

„Nelabai perka. Tikrai daug mažiau negu pernai, nes didžiuosiuose prekybos centruose dabar visi apsiperka, ten akcijos visokios, todėl kūčiukų prekyba šiemet esu nusivylęs, ji labai suprastėjo“, –  sakė iš vienos Alytaus įmonės kūčiukus užsakantis Leonas.

Panašios nuomonės apie šių metų prekybą buvo ir itališkus mandarinus pardavinėjanti, už kilogramą 1,99 euro prašanti Stasė.

„Mandarinų visai neperka, kur čia pirks, kai „Maximoje“ pigiau. Klientai taip ir sako. Žmonės mato, kad brangu, o mes jokių akcijų niekada nedarome. Iš pradžių prekybos centrai pakelia kainas iki kosminių, o paskui turi iš ko nuolaidas daryti“, – sakė Stasė.

Perka kalakutus ir salotas

Turguje pro akis neprasprūsta ir kibiruose sudėtos salotos. Tarkuotos morkos, burokėliai, rauginti agurkai, kopūstai ir kitos salotos iškart sužadina smalsumą.

„Ateina žmonių, perka salotas: kopūstus, raugintus agurkėlius, burokėlius, morkas. Ką žmonės ruoš šventėms, niekas nesigiria ir nesako, bet faktas, kad tikrai ruošiasi, apsiperka. Ypač populiarūs kopūstai – juos daug kas perka ančiai kimšti“, – kalbėjo salotų ir daržovių pardavėja Lina.

Raugintų kopūstų kilogramo kaina čia – 1,5 euro, o raugintų agurkų – 2,5 euro.

Moteris turėjo ir spanguolių, jų vienas litras kainavo 3 eurai.

„Turime ir sutrintų – iškart galima ruošti kisielių“, – sakė Lina.

Žąsis, kalakutus ir vištas pardavinėjantis Konstantinas sakė prekyba skųstis kol kas negalintis.

„Perka žmonės. Turėjau 5 kalakutus, bet jau visus šiandien išpirko. Žąsies ir vištos kilogramas kainuoja 5,7 euro“, – sakė pardavėjas.

Konstantinas džiaugėsi, kad iš 14 atsivežtų paukščių, jam liko vos 5.

„Dar visa diena priešaky, o jau tiek nupirko“, – džiūgavo Konstantinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.