Lenkai nesiterlioja – už tarnystę ankstesnei santvarkai nurėš pensiją

Kone prieš 30 metų iš socialistinio bloko išsivadavusi Lenkija ryžosi triskart sumažinti pensijas ir neįgalumo pašalpas teisėsaugininkams, tarnavusiems tuometinei santvarkai.

Lenkijoje – protestų prieš valdžios sprendimus banga<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijoje – protestų prieš valdžios sprendimus banga<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ministrė pirmininkė B.Szydlo sakė, kad bus sudarytas sąrašas tų teisėsaugininkų, kurie slapta talkino opozicijai, ir jiems pensijos nebus mažinamos.<br>„Reuters“ nuotr.
Ministrė pirmininkė B.Szydlo sakė, kad bus sudarytas sąrašas tų teisėsaugininkų, kurie slapta talkino opozicijai, ir jiems pensijos nebus mažinamos.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jan 5, 2017, 2:31 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:37 PM

Naują tvarką apibrėžiantis įstatymas buvo priimtas paskutinę 2016 metų Seimo darbo dieną, o taikyti bus pradėtas šių metų rudenį.

Įsigaliojus įstatymui kelis kartus mažesnes pensijas ir pašalpas gaus 32 tūkstančiai teisėsaugininkų. Taip valstybė kasmet sutaupys daugiau nei pusę milijardo zlotų (0,11 mlrd. eurų).

Skubos tvarka įstatymą pasirašęs prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, kad toks nutarimas reiškia istorinio teisingumo atkūrimą.

Premjerė Beata Szydlo pratęsė šią mintį primindama, kad su sovietiniu režimu kovoję asmenys gauna minimalią 880 zlotų (200 eurų) pensiją, nes buvo metami iš universitetų ir galėjo dirbti tik prasčiausiai mokamą darbą.

Tuo metu opozicijos atstovus žudę ir į kalėjimus sodinę valdininkai, anot premjerės, lepinami, mat gauna 18 tūkst. zlotų (4,1 tūkst. eurų) pensiją.

Žurnalistai išsiaiškino, kad išties tokią didelę pensiją gauna vos keliolika sovietmečio saugumiečių ir policijos darbuotojų, o dauguma tenkinasi keliskart mažesnėmis.

Nuo šiol sovietmečio saugumiečių, policininkų ir kovai su opozicija skirtų karinių dalinių atstovų pensijos bus prilygintos oficialiai vidutinio dydžio pensijai. Šiuo metu vidutinė pensija yra 2053 zlotai (467 eurai), o vidutinė invalidumo pašalpa – 1543 zlotai (351 euras).

Sociologinės apklausos rodo, kad dauguma lenkų pritaria naujajam įstatymui. Bet jį sukritikavo Seimo opozicija, policininkų profsąjunga, Helsinkio žmogaus teisių gynimo organizacija.

Įstatymas yra kritikuojamas, nes pensijos mažinamos visiems 1944–1990 metais dirbusiems saugumiečiams ir policininkams, neatsižvelgiant į išdirbtą laiką, eitas pareigas ir tai, ar kenkė opozicijai. Pensijos bus mažinamos net tiems asmenims, kurie sovietiniame saugume ir policijoje dirbo vos dieną.

Prieš tokią praktiką pasisakė net Aukščiausiasis teismas, pareikšdamas, kad įstatymas neteisėtai įteisina valstybinę represinę politiką pagal grupinius, o ne individualius poelgius. Buvo priminta, kad konkrečius nusikaltimus įvykdžiusius asmenis reikia bausti pagal galiojančius įstatymus, o pensijų mažinimas už spėjamus nusikaltimus yra netinkama grupinė diskriminacija.

Be to, 1990 m. buvo vykdoma teisėsaugininkų liustracija ir tiems, kuriems buvo leista toliau dirbti, valstybė esą suteikė garantiją, kad nepatirs jokių teisinių ar finansinių suvaržymų.

B.Szydlo pareiškė, kad tuometinė liustracija buvo akių dūmimas, todėl istorinis teisingumas turi įsigalioti kad ir pavėluotai.

Premjerė sakė, kad saugumo archyvus valdantis Tautos atminties institutas sudarys sąrašą tų teisėsaugininkų, kurie slapta talkino opozicijai, ir jiems pensijos nebus mažinamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?