Mildos Dargužaitės pareiškimas apie algą supykdė Andrių Tapiną

Klausimas, kiek uždirba valdžioje esantys žmonės, dažną tautietį itin domina. Tačiau tai nėra jokia paslaptis ir Vyriausybės kanclere pradėjusi dirbti Milda Dargužaitė atvirai apie tai pareiškė savo feisbuko paskyroje.

2 062,94 euro alga sukiršijo M.Dargužaitę su A.Tapinu.<br>M.Patašiaus ir J.Stacevičiaus nuotr.
2 062,94 euro alga sukiršijo M.Dargužaitę su A.Tapinu.<br>M.Patašiaus ir J.Stacevičiaus nuotr.
Milda Dargužaitė kalbėjo apie savo algą dirbant Vyriausybės kanclere.<br>M. Patašiaus nuotr.
Milda Dargužaitė kalbėjo apie savo algą dirbant Vyriausybės kanclere.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 8:59 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:02 PM

„Nepraėjo nė mėnuo ir jau gavau iš žurnalistų patį opiausią valstybei klausimą, kurio iš karto tikėjausi – kiekgi aš dabar uždirbu? Tai nėra jokia paslaptis: mano, kaip Vyriausybės kanclerės, atlygis „į rankas“ yra 2 062,94 euro per mėnesį. Pirmų savaičių vidutinis darbo grafikas – nuo 7 val ryto iki 23 val. vakaro“, – socialiniame tinkle rašė M.Dargužaitė.

Ji pateikė palyginimą, kad po studijų Jungtinėse Amerikos Valstijose uždirbdavo daugiau, nei dabar jai mokama valstybės tarnautojos alga.

„Kai tik baigiau savo bakalauro studijas JAV, 2000 metais gavau daugiau nei dvigubai tiek. Net mano stipendija, skirta pragyvenimui Prinstono universitete, buvo šiek tiek didesnė nei dabartinis atlyginimas. Prieš grįžtant į Lietuvą dirbti valstybiniame sektoriuje mano pajamos buvo nepalyginamai didesnės.

Beje, jei kam įdomu – sutikdama dirbti premjero Sauliaus Skvernelio komandoje atsisakiau kito darbo pasiūlymo. Būčiau uždirbusi kur kas daugiau nei dabar. Tačiau mano sprendimą lėmė ne atlyginimo dydis, o noras bei galimybės įgyvendinti realius pokyčius, kurių reikia Lietuvai“, – mintimis dalijosi M.Dargužaitė.

Vyriausybės kanclerė taip pat teigė, kad premjero patarėjai uždirba net kiek mažiau nei ji – apie 1800 eurų.

Ir čia pat ji iškėlė opią apmokėjimo dirbant valdžioje problemą.

„Akivaizdu, kad atlyginimų valstybės sektoriuje politika yra ydinga. Labai dažnai, norint pritraukti kompetentingus žmones, net neužtenka maksimalių leidžiamų mokėti priedų. Kartu turime išsipūtusį valstybinį sektorių, kuriame dirba per daug žmonių, siūlomas per mažas atlyginimas, kad būtų galima prisitraukti patyrusių specialistų ir profesionalų, lieka tik vienas kitas „idėjinis valstybingas“ žmogus.

Užtat milijonai leidžiami perkant paslaugas iš konsultantų, vietoj to, kad normaliai apmokami kompetentingi specialistai patys problemas spręstų. Tai turi keistis.

Jei norime, kad valstybė funkcionuotų gerai, turime turėti galimybę prisitraukti gerus žmones į valstybinį sektorių. Tai sisteminė problema, kurią sistemiškai bandysime pakeisti. Kai atsiras daugiau kompetentingų žmonių, dirbančių valstybės labui, tada gal ir visuomenės nuomonė pasikeis, kad valstybės tarnautojas – tai tik tas, kuris nori prieiti „prie lovio“, – feisbuko paskyroje rašė M.Dargužaitė.

A.Tapinas: „Kas šitai moteriai yra negerai?“ 

Rašytojas ir televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas į tokias Vyriausybės kanclerės kalbas sureagavo aštriai.

„Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė gavo žurnalistų klausimą, kiek ji uždirba. Normalus klausimas valstybės tarnautojui. Atsakai, kad „2060 eurų į rankas“, ir dirbam toliau. Bet kanclerė ne tokia.

Ji jau nepraleis progos priminti, kad studijavo Prinstone ir tada gaudavo didesnę stipendiją ir prieš grįždama į Lietuvą daugiau gaudavo, ir visada daugiau gaudavo, o dabar turėjo geresnį pasiūlymą, bet pasiaukojo Lietuvai dirbdama po 16 valandų per dieną (postinimas „Facebook“ įskaičiuotas) už varganą atlyginimą ir kaip sunku už tokius pinigus į valstybės tarnybą pritraukti kompetentingus žmones, baigusius studijas užsienyje.

Ir, aišku, žurnalistai nesupranta, kokia tai didelė kanclerės auka. Kas šitai moteriai yra negerai?“ – savo feisbuko paskyroje atsaką davė A.Tapinas.

Jis teigė, kad  2060 eurų į rankas nėra tokia nepakeliamai varginga suma kanceliarijos vadovui. 

„Kiek galima reikalauti, kad Lietuva klauptųsi ant kelių prieš tavo aukos didybę? Ir tavo Prinstono išsilavinimą? 

Trečia, sprendžiant iš to, kas viešinama kanclerės feisbuke, tai per pirmas dvi savaites nuveikti didūs darbai – nusiselfinta su JAV senatoriais ir pabaliavota Londone. 

Ketvirta, skaičiai įgyja prasmę tada, kai jie yra lyginami. Tokia alga Vilniuje pagal Numbeo palyginimą yra lygi 4 500 svarų algai Londone. Jeigu neklystu, panašaus lygio britų vyriausybės tarnautojas po mokesčių uždirba apie 5 000–6 000 svarų. Ir penkta, šiek tiek socialinės empatijos dar niekam nepakenkė. Net ir Vyriausybės kancleriams“, –socialiniuose tinkluose savo nuomonę išsakė A.Tapinas.

M.Dargužaitė: „Nekurk priešų ten, kur jų nėra“

M.Dargužaitė, išvydusi socialiniuose tinkluose A.Tapino reakciją, nenusileido ir pabrėžė ne sau vienai siekianti adekvataus atlygio už darbą.

„Norėjau iškelti diskusiją ir pagaliau pradėti kalbėti apie tai, kad, norint pritraukt kompetentingus žmones dirbt valstybei, reikia mokėti adekvačius atlyginimus. Ne, ne man – visiems, kurie tikrai sunkiai dirba valstybės labui.

Panaudojau savo pačios pavyzdį kaip akivaizdų (kaip ir tada, kai Vėsaitė bandė vadovus keist ir savus statyt). Ne, aš niekam nesiaukoju. Aš tiesiog darau tai, kas man patinka ir kas man atrodo teisinga. Atsiprašau, jei nepasirodžiau perdėm nuolanki žurnalistei.

Labai nuvilia, kad žmonės, kurie galėtų padėt valstybę keist, savo populiarumą naudoja sensacijoms kelt ir kurt priešus ten, kur jų nėra“, – feisbuke rašė M.Dargužaitė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.