Vienišiams keliauti ir atostogauti – neįkandama prabanga?

Užsienio kelionių agentūros vienišiams pateikia nemažai kruizų, turų ir atostogų pasiūlymų, o Lietuvoje kelionių organizatoriai visuomet teikia kelionių pasiūlymus dviem. Tačiau, kaip pastebi keliautojas ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius, keliauti savarankiškai vienam dažnai sudėtinga, nes brangu – vienvietis viešbučio kambarys paprastai kainuoja ne ką mažiau nei dvivietis.

Užsienio kelionių agentūros vienišiams pateikia nemažai kruizų, turų ir atostogų pasiūlymų, o Lietuvoje kelionių organizatoriai visuomet teikia kelionių pasiūlymus dviem.<br>123rf nuotr.
Užsienio kelionių agentūros vienišiams pateikia nemažai kruizų, turų ir atostogų pasiūlymų, o Lietuvoje kelionių organizatoriai visuomet teikia kelionių pasiūlymus dviem.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2017, 12:30 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:16 PM

Nebūtų galima pasakyti, kad tarp lietuvių madinga keliauti po vieną, teigia R. Širvinskas. Tačiau kai kuriems tai tenka daryti, nes jie yra vieniši žmonės, o kiti tiesiog mėgsta keliauti vieni – taip jiems labiau patinka nei su grupe ar kompanija.

„Keliaudami vieni, jie jaučiasi laisvesni, taip pat jie neturi bendravimo problemų, tad tiesiog mano, kad nauji draugai, pažintys jiems yra puiki galimybė. Vis dėlto tokių žmonių ypatingai mažai.

Įvairūs kelionių organizatoriai, agentūros, siūlydamos keliones, kainą paskaičiuoja dviem asmenims. Dėl to vienišiai labai pyksta tiek ant agentūrų, tiek ant organizatorių“, – pažymi pašnekovas.

Keliauti vienam – brangu

Kaip pastebi R. Širvinskas, kelionių organizatoriai pavieniams keliautojams pasiūlo galimybę prisijungti prie grupių, tuomet tie, kas gali sau leisti, nusiperka vienvietį kambarį, tačiau dažniausiai vienvietis kambarys kainuoja tiek pat, kiek dvivietis.

„Taigi tie žmonės prisijungia prie grupių ir keliauja kaip pavieniai arba paprašo, kad kelionių organizatorius surastų jiems kitą pavienį keliautoją. Jei kelionių organizatorius jį suranda, tuomet jie keliauja kartu už tokią kainą, kuri skelbiama.

Bene dažniausiai vieniši keliautojai vyksta į keliones autobusu, nes kelionių autobusu grupės visuomet būna kartu – keliauja, lankosi ekskursijose, bendrauja, tad vienišam keliautojui nebūna liūdna, be to, taip pigiau“, – sako kelionių žinovas.

Pasak R. Širvinsko, kartais žmonės nevyksta į jokias keliones, nes keliauti vieniems per brangu. Todėl, pastebi pašnekovas, atsirado bendrakeleivių paieškos mada, kai įvairiuose diskusijų portaluose žmonės rašo, kad ketina leistis į kelionę ir ieško bendrakeleivių.

„Žmonės neretai taip susipažinę kartu ir vyksta į keliones. Tačiau tokia bendrakeleivio paieška turi savų minusų – nežinia, ar jūsų ir jūsų bendrakeleivio norai sutaps. Labai svarbu su tuo žmogumi pabendrauti, prieš ryžtantis keliauti drauge.

Jauni pavieniai keliautojai dažnai renkasi nakvynę svečių namuose („hosteliuose“), kur yra bendri miegamieji kambariai. Tuomet ir sutaupoma pinigų, ir nenuobodžiaujama, nes vakarais svečių namuose būna įvairiausių linksmybių, gyventojai kartu gaminasi maistą. Man pačiam tai teko patirti, kai keliavau vienas po Vokietiją“, – pasakoja R. Širvinskas.

Keliaujant vienam svarbu neapsikrauti daiktais

Keliaujant vienam, ypatingai reikėtų neprisikrauti į lagaminą galybės daiktų arba keliauti tik su rankiniu bagažu, pataria patyręs keliautojas. Patarimo priežastis – labai paprasta: nebus šalia nieko, kas pagelbės panešti ar pasaugoti daiktus, kai eisite, pavyzdžiui, į viešąjį tualetą.

„Vienišas keliautojas turi turėti tikrai labai mažai daiktų. Taip pat reikia nusiteikti būti labai savarankiškam bei tam, kad nebus su kuo pasidalyti įspūdžiais“, – kalba R. Širvinskas.

Kai kurie patarimai tinkami tiek vienišiams, tiek keliaujantiems su kompanija, tačiau keliaujant vienam jie dar svarbesni.

„Keliaujant pinigus reikia dėti į skirtingas vietas, ne į vieną. Dalį galima laikyti kuprinėje, dalį – kišenėje. Būtinai su savimi reikėtų turėti ir mokėjimo kortelę, jei netyčia būtų prarasti grynieji pinigai.

Jei keliaujate į šalį, kurioje priimama asmens tapatybės kortelė, turėkite ir pasą, ir juos laikykite skirtingose vietose. Tikrai būna, kad žmonės pamiršta ar pameta dokumentą, įvyksta vagystė, ir tuomet turima didelių problemų. Kai žmogus keliauja vienas, tokios problemos tampa dar didesnės, nes nėra šalia žmogaus, kuris pagelbėtų“, – teigia pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.