Auksinis vagonas skuba rieda: brangiausi pasaulio traukiniai

Už ką traukinio Maskva–Vladivostokas keleiviai pasiruošę pakloti tūkstančius dolerių arba eurų?

Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 10, 2017, 5:36 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:08 PM

„Forbes.ru“ (autorius Arkadijus Ginesas) supažindina su septyniais geriausiais pasaulio traukiniais.

„Maharajas` Express“ (liet. „Maharadžų ekspresas“), Mumbajus–Delis

Kelionė pačiu respektabiliausiu traukiniu Indijoje prasideda nuo Mumbajaus Viktorijos geležinkelio stoties, kurios grandiozinis fasadas papuoštas į gotikinius portikus įsikibusiomis gargulėmis (pranc. gargouille – stoglovio dalis gotikinėje architektūroje lietaus vandeniui nukreipti nuo pastato sienų, paprastai kokio nors groteskinio personažo skulptūros pavidalo. – Red.).

Iš čia link platformos, vedančios prie tamsaus rubino spalvos sąstato, nusėto auksinėmis karūnomis, keliautojus lydi policininkai su tarnybiniais šunimis. Didžiosios Britanijos kompanija „Сох & Kings“ parduoda aštuonių dienų kelionę traukiniu už mažalitražinio automobilio kainą ir, norėdama pateisinti šią kainą, prikimšo į sąstatą visko, kas traukinį paverčia penkių žvaigždučių viešbučiu: prabangių raižytinių baldų (raudonmedis ir aksomas, brokatas, emalis ir paauksavimas), vonios kambarių su filtruotu vandeniu, frotinių chalatų, palydovinę televiziją, internetą. Be to, kiekvienam keleiviui paskyrė po tarną ir pasamdė visą armiją aptarnaujančio personalo: nuo skalbėjų iki pasaulinio lygio virėjų.

Bilietai: 6840 dolerių (vienam žmogui dvivietėje kupė)

„Zolotoj oriol“(liet.“Auksinis erelis“) Maskva – Vladivostokas

Ilgiausią pasaulyje kelią geležinkeliu šis sąstatas įveikia per dvi savaites. Beje, paprastu traukiniu kelionės laiką galima sutrumpinti perpus, bet čia svarbu ne greitis. Traukinio unikalumas yra tas, kad tai ne tiek susisiekimo priemonė, kiek savotiškas kruizas sausuma: naktį keliautojai važiuoja iš miesto į miestą, o dieną susipažįsta su Centrinės Rusijos, Sibiro, Mongolijos ir Tolimųjų Rytų įžymybėmis.

Traukinio miegamieji vagonai, priklausomai nuo jų ploto, suskirstyti į dvi klases: „auksinę“ ir „sidabrinę“. Kiekviename kupė – atskiras vonios kambarys, atskira oro kondicionavimo ir šildymo sistema, plati dvigulė lova ir spinta. Pietūs ir vakarienė patiekiami vagone restorane, išpuoštame kilimais ir veidrodžiais, o prastumti laiką kelyje galima grožio salone, masažo kambaryje ar sporto salėje su treniruokliais. Labiausiai stebina tai, kad nepaisant visos prabangos viduje, iš išorės ekspresas faktiškai neparodo savo statuso: nuo įprastų traukinių jis išsiskiria nebent tik paauksuotais herbais ant vagonų.

Bilietai: 15 895 doleriai

„Venice-Simplon Orient Ехрrеss“, ParyžiusStambulas

„Venice-Simplon Orient Ехрrеss“, kursuojantis Agathos Christie detektyviniame romane „Žmogžudystė Rytų eksprese“ („Murder on the Orient Express“) aprašytu maršrutu, – ko gero, labiausiai žinomas iš istorinių traukinių. Kelionę šio ekspreso vagonuose galima palyginti nebent tik su kelione į praeitį, į praėjusio amžiaus trečiąjį dešimtmetį. Prancūzų virtuvės patiekalai čia patiekiami sidabriniuose ir krištoliniuose induose, stalai padengti krakmolintomis staltiesėmis, o pianistas groja džiazą; kupė yra turtingai dekoruotos raudonmedžiu ir aksomu, yra net aprangos kodas: džinsai griežtai draudžiami.

Bilietai: 1000– 1400 dolerių per parą

„Rovos Rail“, Pietų Afrika

„Rovos Rail“, kursuojantis įstrižai visos Pietų Afrikos, išsiskiria iš kitų panašios klasės traukinių nebent tuo, kad liukso klasės kupė įrengta natūralaus dydžio vonia. Tačiau galimybė gulėti vonioje, gurkšnoti šampaną ir mėgautis laukinės savanos vaizdais – vis dėlto didelė retenybė net ir karališkuose traukiniuose. Tarp kitų ekspreso malonumų – karalienės Viktorijos laikų stiliaus baldai, asmeninis seifas ir mini baras kupė, aptarnavimas ištisą parą, o taip pat vietinės virtuvės valgiai, paruošti daugiausia iš sezoninių produktų.

Savo laiku traukinio keleiviais buvo Nelsonas Mandela, aktorė Mia Farrow, Margaret Thatcher, dainininkė Kylie Minogue.

Bilietai: nuo 970 dolerių

„Royal Scotsman“, Škotija

Tikriems britų televizijos serialo „Dauntono abatija“ („Downton Abbey“) gerbėjams tikrai patiks vaizdai pro langą: viržynai, pušynai, lediniai ežerai ir žalios kalvos. Šie vaizdai jus džiugins visos kelionės metu, kol traukinys važiuos per Škotiją iš Edinburgo. Ekspresas skirtas tik 36 keleiviams, o tai leidžia iki soties pasimėgauti kamerine kelione. Vagonuose yra visi reikalingi patogumai, tarp jų vonios kambarys su dušu, tualetas ir prausykla. Grožėtis Škotijos pilimis geriausia atsilošus vienoje iš patogių sofų ar krėslų, arba atviroje verandoje.

Atskirame vagone laikomi vynai, salykliniai viskiai ir škotiški likeriai.

Bilietai: 1700–2000 dolerių per parą

„The Ghan“, Australija

„Тhе Ghan“, ko gero, važiuoja vienu iš įspūdingiausių maršrutų. 2979 kilometrų ilgio atstumą nuo Darvino iki Adelaidės traukinys įveikia per tris paras. Kupė yra trijų klasių: „platininė“, „auksinė“ ir „raudonoji“. Jos skiriasi priklausomai nuo to, ar kupė yra atskiras vonios kambarys, taip pat į bilieto kainą įtrauktais išskirtiniais šio žemyno specifiką atspindinčiais pusryčiais (jei pageidaujate – lovoje) ir vakariene. Be aukštos klasės virtuvės patiekalų valgiaraštyje taip pat egzotiški australietiški delikatesai: grilyje keptas baltasis jūrų ešerys ir kengūros filė. Trumpai tariant, vargu ar galima sugalvoti geresnį būdą kirsti Australiją.

Bilietai: 700–2000 dolerių

„Eastern and Oriental Express“, Pietryčių Azija

Šis traukinys neapsiriboja tik viena kryptimi ir siūlo iki šešių skirtingų maršrutų, iš to skaičiaus, keturių dienų kelionę iš Bankoko į Singapūrą, taip pat savaitės trukmės kelionę po Tailandą. Už lango vaizdingus miestus keičia atogrąžų miškai ir auksu tviskančios šventyklos. Plačios lovos susilanksto, kad dieną kupė būtų daugiau vietos, o traukinio restoranai siūlo klasikinių Rytų ir Europos virtuvių patiekalų. Beje, pusryčiai ir priešpiečiai patiekiami kupė.

Bilietai: nuo 2560 dolerių

Parengė Leonas Grybauskas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.