Žinia iš Seimo: mažesnių mokesčių autoriams dar teks palaukti

Sausio 17d. Seimas pritarė įstatymo pataisoms, siūlančioms atsisakyti nuo šių metų dvigubai padidintų mokesčių „Sodrai“ už autorines sutartis. Tiesa, autoriai, sportininkai ir atlikėjai lengviau atsipūsti dar negali – pataisos dar nepriimtos, prie jų planuojam grįžti pavasario sesijoje.

Pataisomis, kurioms pritarta, siūloma sugrįžti prie iki šių metų sausio 1 d. galiojusios tvarkos<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pataisomis, kurioms pritarta, siūloma sugrįžti prie iki šių metų sausio 1 d. galiojusios tvarkos<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 10:38 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:47 AM

Iki šių metų dirbantys pagal autorines sutartis ir neturintys darbo sutarties, įmokas „Sodrai“ mokėjo nuo pusės savo gaunamų pajamų. Šiuos metus autoriai sutiko su nemalonia staigmena – lengvatos nebelieka, o apie tai pranešta likus vos kelioms dienoms iki įstatymo įsigaliojimo.

Nuo sausio 1 dienos dirbantys pagal autorines sutartis įmokas „Sodrai“ turi mokėti nuo visų uždirbamų pajamų, o kartu apmokestinamos ir autorinės licencinės sutartys, nuo kurių iki šiol „Sodrai“ mokėti nereikėdavo.

Vos įstatymui įsigaliojus, imta kalbėti apie būtinybę jį keisti. Penktadienį Ramūnas Karbauskis užregistravo įstatymo pataisas, o Sausio 17d. dėl jų balsavo Seimas.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 94 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 17 parlamentarų.

Pataisomis, kurioms pritarta, siūloma sugrįžti prie iki šių metų sausio 1 d. galiojusios tvarkos ir nustatyti, kad „Sodros“ įmokos būtų skaičiuojamos nuo pusės pajamų, gautų pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos. Taip pat siūloma nustatyti, kad socialinio draudimo įmokos nebūtų skaičiuojamos nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo atlyginimo už kūrinių panaudojimą pagal suteiktas licencijas.

Tiesa, kol kas autoriai vis dar turės mokėti didesnius mokesčius „Sodrai“. Pritarus projektui toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete. Seimas dėl šio pasiūlymo taip pat nusprendė prašyti Vyriausybės išvados.

Prie autorinių sutarčių apmokestinimo klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti pavasario sesijoje, kuri prasidės kovo 1d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?