Lietuviškų vestuvių kainos tokios, kad gali atmušti bet kokį norą

Merginos – svajoklės. Ar kuri nors neregėjo savęs svajonėse, vilkinčios ilga, balta vestuvine suknele su ilgu šleifu ir milijonais baltų gėlių žiedų? Pasakos lieka pasakomis. Realybėje už tokią prabangą šiuo metu tektų pakloti nemenką pinigų sumą. Tokią, už kurią būtų galima įsigyti gerą automobilį ar netgi nedidelį būstą.

Specialistų nuomone, vestuvių paslaugų kainos tapo lygios smarkiai brango.<br>123rf nuotr.
Specialistų nuomone, vestuvių paslaugų kainos tapo lygios smarkiai brango.<br>123rf nuotr.
Ingos Klimienės teigimu, užsiimant jaunųjų šventės biudžeto planavimu kartais tenka gerai pasukti galvą, kaip už atitinkamą sumą patenkinti klientų poreikius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ingos Klimienės teigimu, užsiimant jaunųjų šventės biudžeto planavimu kartais tenka gerai pasukti galvą, kaip už atitinkamą sumą patenkinti klientų poreikius.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lietuvai įsivedus eurą kainos stipriai šoktelėjo ir vestuvių paslaugų sektoriuje. Tiksliau, pasak L.Vagonės, čia išsipildė Monikos Šalčiūtės pasakyti žodžiai – litas šiandien tapo lygus eurui.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvai įsivedus eurą kainos stipriai šoktelėjo ir vestuvių paslaugų sektoriuje. Tiksliau, pasak L.Vagonės, čia išsipildė Monikos Šalčiūtės pasakyti žodžiai – litas šiandien tapo lygus eurui.<br>T.Bauro nuotr.
Brangiausios kada planuotos Lauros Vagonės vestuvės jaunavedžiams kainavo 100 tūkst. litų.<br>123rf nuotr.
Brangiausios kada planuotos Lauros Vagonės vestuvės jaunavedžiams kainavo 100 tūkst. litų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 7:58 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:04 AM

Kainos tikrai kilo. Dabar vestuvės eurais kainuoja maždaug tiek pat, kiek anksčiau kainavo litais“, – sakė „Lapės vestuvės“ vestuvių planuotoja Laura Vagonė.

Solidžios išlaidos

Su vestuvių verslu susijusių paslaugų bei pirkinių kainos išties šokiruoja. Už paprasčiausią gėlės žiedą tenka mokėti 1–2 eurus, tačiau ar įsivaizduojate, kiek tokių žiedų reikia norint iškelti prabangią puotą?

Nuo 2,5 iki 20 tūkst. eurų. Būtent tiek pinigų savo vestuvėms išleido nuotakos, patirtimi besidalinančios socialiniame tinkle „Facebook“.

„Mes išleidome gal apie 13 tūkst. eurų. Tikrai jų niekam negailėjome. Fotografui sumokėjome 900 eurų, už limuziną – 650 eurų, filmuotojai – 600 eurų. Sodyba dviem dienoms ir nakvynė joje kainavo 5000 eurų. Galima buvo pataupyti, bet šventė buvo mūsų ir mes ją darėme sau, todėl netaupėme“, – socialiniame tinkle rašė nuotaka Ernesta.

Kita nuotaka, Aistė, savo šventei sakė planuojanti išleisti vos 2,5 tūkst eurų.

„Išleisim 2,5 tūkst. eurų. Paskaičiavome, kad tiek kainuos nakvynė dvidešimčiai žmonių, fotografo ir muzikanto paslaugos“, – rašė Aistė.

O štai nuotaka Lilijana laikosi nuostatos,  svarbiausia – tokia šventė, kokios nori patys jaunieji.

„Prieš mėnesį laiko atšokau savo vestuves. Jei kas nors užklausia, kiek man jos kainavo, atsakau, kad kainavo tiek, kiek turėjo kainuoti.

Viskas kainuoja. Jei jums atrodo, kad vestuvių puotos reikia, vadinasi, reiks už ją ir nemažai sumokėti. 

Pati suplanavau savo šventę, nereikėjo jokių koordinatorių.

Kiekvienos poros vestuvės kainuoja skirtingai ir kiekviena šventė yra skirtinga. Neskaičiuokite, kas ir kiek joms  išleido pinigų. Žiūrėkite, kiek jūs galite išlaidauti“, – patarimus dalino Lilijana.

Paslaugų kainos šokiruoja

Nuo 2015-ųjų, kai Lietuvoje buvo įsivestas euras, iki šiol vestuvių paslaugų sektoriuje kainos stipriai šoktelėjo. Pasak L.Vagonės,  išsipildė kažkada Monikos Šalčiūtės pasakyti žodžiai – litas šiandien tapo lygus eurui.

„Kainos tikrai kilo. Dabar euro ir lito santykiu jos praktiškai yra vienodos. Tarkime, šiandien gėlių kainos eurais kainuoja tiek, kiek kainavo litais.

Kartais žmonės atėję sako, kad jų draugai atšoko vestuves už tiek ar tiek litų. Dabar tai nebūtų įmanoma -- dabar viskas kainuoja maždaug 3,5 karto brangiau“, – apie kainų pokyčius vestuvių paslaugų sektoriuje kalbėjo L.Vagonė.

Anot jos, jei anksčiau vestuves buvo galima iškelti už 25 tūkst. litų, dabar tokiai šventei gali prireikti ir 25 tūkst. eurų.

„Tarkime, jei jaunieji į šventę kviečia 60 žmonių, užsako “gyvą“ muziką,  dekoracijas kitaip tariant – netaupo ir nieko neperka iš antrų rankų, tai reikia planuoti, kad vestuvėms teks išleisti apie 20 tūkst. eurų. Lito laikais visa tai būtų kainavę maždaug 25 tūkst. litų“, – apie kainas, verčiančias stvertis už galvos, pasakojo vestuvių planuotoja.

Inga Klimienė: „Viskas pabrango“

Panašios nuomonės apie vyraujančias kainas yra ir vestuvių planuotoja bei dekoratorė Inga Klimienė.

„Įvedus eurą viskas tikrai brango.

Tiksliai nesu visko suskaičiavusi, tačiau manau, kad kainos pakilo 10 – 20 proc.“, – sakė I.Klimienė.

Profesionalės teigimu, planuojant  jaunųjų šventės biudžetą kartais tenka gerai pasukti galvą, kaip, turint tam tikrą vestuvių biudžetą, patenkinti klientų poreikius.

„Yra daugybė nuotakų, kurios svajoja apie gražias vestuves, tačiau sumenkusi perkamoji pinigų galia tas svajones pritemdo. 

 Jos nori „daug ir gražiai“, ir nors tie norai yra žemiški, tenka sukti galvą, kaip teisingai sudėlioti biudžetą, kad nors dalis norų būtų išpildyti.

Anaiptol ne visi būsimieji jaunavedžiai trokšta prabangios šventės. Taip, yra žmonių, kurie tikrai taikosi į prabangos klasę, tačiau dauguma klientų yra vidutines pajamas uždirbantys jaunieji.

Jie negali vestuvėms skirti didelio biudžeto, todėl ir jaučiame tam tikrą įtampą, planuodami išlaidas“, – apie vieną iš kainų pakilimo pasėkmių kalbėjo I.Klimienė.

Vidutinės išlaidos

L.Vagonė sakė, kad dažniausiai jai tenka planuoti vestuves,  kurių biudžetas sudaro 10 -15 tūkst. eurų.

„Dažniausiai ir sulaukiu tokių užklausų, tačiau retai pavyksta viską įsprausti į tokią sumą. Visada sakau klientams, kad savo bendro gyvenimo jie nepradėtų nuo kažkokių paskolų ar „parduodant inkstą“. Vestuves visada galima iškelti tokias, kokių yra  galimybių. Ir kuklesnės vestuvės juk gali suteikti gerų emocijų iš šiltų prisiminimais“, – kalbėjo L.Vagonė.

I.Klimienės įvardintos dažniausiai planuojamų vestuvių kainos šiek tiek kitokios.

„Žmonės savo šventei skiria labai skirtingą kiekį pinigų. Ko gero, populiariausias biudžetas būtų 5 – 10 tūkts. eurų. Tikrai daugybė jaunavedžių išsiverčia ir su 5 tūkst. eurų“, – sakė I.Klimienė.

Nuo brangiausių iki pigiausių

Kokias brangiausias ir kokias pigiausias vestuves I.Klimienei teko planuoti? Šito ji neatskleidė.

„Galiu pasakyti, kad mažiausias biudžetas gali sudaryti  ir 3 tūkst. eurų. Neseniai turėjau tokią porą. Pateikiau jiems idėjų,  kaip surengti šventę, nes apie nuolatinę planuotojos pagalbą negalėjo būti nė kalbos.

Patariau jiems, kaip pasidaryti gražią šventę, kaip susidėlioti prioritetus ir panašiai.

O didžiausias biudžetas, žinia,  neturi ribų. Nes tam įtaką daro daugybė dalykų, pavyzdžiui, svečių skaičius, šventės vieta.

Vieniems žmonėms ir 10 tūkst. eurų bus labai daug, jie ilgai  taupys. O kitiems ir 20-30 tūkst. eurų - normali suma. Tad čia nėra apribojimų. Juk vestuvės, lyg maža pasaka. Galima   sukurti arabišką naktį, bet gali padaryti ir kuklią, tačiau įspūdingą šventę“, – pasakojo I.Klimienė.

Ir labai prabangias bei brangias, ir kuklias vestuves teko planuoti bei organizuoti ir L.Vagonei.

„Nuo savo veiklos pradžios tikrai visokių vestuvių esu priorganizavusi.  Kažkada vienas brangiausių projektų buvo vestuvės, kurių biudžetas siekė 100 tūkst. litų (apie 30 tūkst. eurų).

Dabar tai nebeatrodo tokia kosminė suma, tačiau tada, man, pradedančiajai, tai atrodė milžiniški pinigai.

Tačiau esu surengusi ir kuklių švenčių, per kurias jaunamartės mama padėjo šeimininkei nešioti svečiams patiekalus“, – prisiminimais dalinosi vestuvių planuotoja.

Sunkiau apsisprendžia

I.Klimienė sakė pastebėjusi dar vieną kainų pakilimo pasekmę – žmonės vis labiau delsia užsisakyti vestuvių planuotojų paslaugas, ir tai padaro iki šventės likus vos pusmečiui.

„Po Naujųjų kreipėsi daugybė klientų, kurie ketina susituokti  populiariausiais mėnesiais – liepą ir rugpjūtį. Tai - labai keista. Nes paprastai vestuves jaunuoliai suskanta planuoti prieš metus laiko ar pusantrų. O dabar tarsi delsia.

Manau, kad toks delsimas susijęs su kainomis. Žmonės labai atsakingai planuoja išlaidas. Dabar, sausį, mes vis dar rezervuojame, planuojame šių metų vestuvių vasaros sezoną.

Tai, kad žmonės laukia paskutinės  minutės, liudija apie įtampą biudžetuose. Kainos pakilo, pinigų perkamoji galia sumažėja, ir tai gerai juntame“, – sakė I.Klimienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.