Rusų pinigai Vokietijos bankui labai pabrango

Niujorko ir Didžiosios Britanijos tarnybos Vokietijos bankininkystės milžinui „Deutsche Bank“ skyrė beveik 630 mln. JAV dolerių (592 mln. eurų) baudą dėl pinigų plovimo Rusijoje.

„Deutsche Bank“ praeities nuodėmės dabar labai skaudžiai atsirūgsta.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Deutsche Bank“ praeities nuodėmės dabar labai skaudžiai atsirūgsta.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

(„Lietuvos rytas“)

Feb 1, 2017, 10:10 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:26 AM

Niujorko valstijos Finansinių paslaugų departamentas (DFS) paskelbė, kad bankas, pasinaudojęs vadinamaisiais veidrodiniais sandoriais tarp savo biurų Maskvoje, Londone ir Niujorke, iš Rusijos padėjo savo klientams išpumpuoti 10 mlrd. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 9,4 mlrd. eurų).

„Tokia veidrodinės prekybos Rusijoje schema buvo vykdoma tuo metu, kai bankas buvo aiškiai dėl to įspėtas“, – sakė DFS atstovė Maria Vulo.

Veidrodinių sandorių metu Rusijos piliečiai 2011–2015 metais pirko vertybinių popierių už rublius banko skyriuje Maskvoje, o vėliau pardavė juos už užsienio valiutą per banko skyrių Londone.

Bylą tiriantys pareigūnai išsiaiškino, kad vadinamoji veidrodinė prekyba per šį banką buvo vykdoma nuo 2011 iki 2015 metų.

Tokio pobūdžio sandoriai savo esme nėra nelegalūs, bet jei tam nėra rimtos ekonominės priežasties, tai paprastai reiškia, kad naudojama neteisėta finansinė schema.

JAV tarnybos duomenimis, į šią schemą buvo įsitraukę mažiausiai 12 asmenų.

Bankas turėjo imtis atitinkamų kontrolės priemonių ir teikti rinkos priežiūros tarnyboms atitinkamą informaciją.

Ši bauda prisidėjo prie virtinės „Deutsche Bank“ finansinių problemų.

Mažiau negu prieš dvi savaites bankas galutinai susitarė su Jungtinių Valstijų teisingumo departamentu dėl 7,2 mlrd. JAV dolerių (6,77 mlrd. eurų) baudos dėl banko vaidmens 2008-ųjų pasaulinės finansų krizės metu.

Remiantis JAV tarnybos sprendimu, „Deutsche Bank“ taip pat privalės pasamdyti nepriklausomų konsultantų, kad pagerintų priežiūros ir kontrolės procedūras, ir vėliau pateikti veiksmų planą. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.