Motina įsiuto dėl pabrangusio baseino ir palygino su Švedija

Vilnietė Sandra pasipiktino: dar rudenį savo penkiametę atžalą ji vesdavo į baseiną ir už kartą mokėdavo kiek per penkis eurus. O dabar mokestis it ant mielių išaugęs ir tenka pakloti apie porą eurų daugiau. Vilniaus Antakalnio poliklinika, kuri užsitraukė Sandros rūstybę, paaiškino, kad taikėsi prie rinkos pokyčių, juk daug kas brango, o kainą didindama rėmėsi Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu.

Vilnietė įsiuto sužinojusi baiseino lankymo kainą, kai po kelių mėnesių pertraukos ten vėl nuvedė sūnų.<br>123rf nuotr.
Vilnietė įsiuto sužinojusi baiseino lankymo kainą, kai po kelių mėnesių pertraukos ten vėl nuvedė sūnų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2017-02-09 16:01, atnaujinta 2017-04-10 10:20

„Nebevedame vaiko į baseiną jau kuris laikas. Tai yra tiesiog per brangu“, – apie netikėtai pribloškusią žinią, kad paslauga taip pabrango, sakė Sandra.

Savo atžalai praėjusių metų rudenį ji pirkdavo penkių kartų abonementą, tad kartas atsieidavo kiek per penkis eurus.

Jos sūnus į baseiną šią žiemą nevaikščiojo, nes tai sirguliavo jis, tai jaunesnioji sesuo, tai per smarkiai spausdavo šaltukas.

Kaip sakė Antakalnio poliklinikos baseino telefonu atsiliepusi moteris, dabar vienas kartas atsieina 8,31 euro, o penkių apsilankymų abonementas – 37,5 euro. Anksčiau kartas atsieidavo 6,49 euro, o penkių kartų abonementas – beveik 30 eurų. Darbuotoja aiškino, kad kainas pakeistos Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu.

Palygino su Švedija

Apie pabrangusią paslaugą vilnietė Sandra pasikalbėjo su vyro seserimi, kuri gyvena Švedijoje, netoli Stokholmo, ir buvo priblokšta tokio skirtumo.

Lietuvė savo vaiką Švedijoje veda į baseiną, įsikūrusį nedideliame vandens pramogų centre. Čia yra 3 skirtingos pirtys, kelios perlinės vonios, atliekamos ledo vandens procedūros, įrengtas didelis baseinas, mažesnis šilto vandens baseinas, taip pat žaidimų dalis vaikams. Yra ir lauko baseinas.

Vienkartinis bilietas kainuoja 80 kronų (8,5 euro) suaugusiam, 45 (4,78 euro) – vaikui iki 16 metų.

Lietuvė Švedijoje už mėnesio abonementą sau moka 350 kronų (37,19 euro). O už kartu perkamą mėnesio abonementą vaikui sumoka dar 80 kronų (8,5 euro).

Už tokį mokestį galima vandens malonumais mėgautis tiek, kiek lenda. „Būni, kiek nori, valandų niekas neskaičiuoja. Galima vaikščioti nors kasdien. Į abonemento kainą įeina ir sporto salės su visa įranga, ir galybė visokių treniruočių grupėse tiek vandenyje, tiek sporto salėje“, – ką gaunanti svetur įsikūrusi giminaitė, pasakojo Sandra.

Kainas kelti privertė rinkos pokyčiai

Kaip aiškino Antakalnio poliklinikos atstovė Renata Maldūnienė, kainų kilimas buvo nulemtas rinkoje įvykusių pokyčių ir savikainos padidėjimo.

„Į juos neatsižvelgus poliklinika būtų patyrusi nuostolių, todėl kainos buvo perskaičiuotos ir padidėjo. Pabrango ne tik apsilankymas baseine, bet ir kitos paslaugos“, – pridūrė ji.

Ji sakė, kad mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kainos, patvirtintos vadovaujantis dar 1996 ir 1999 metų dokumentais. Tai Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos 1996 m. kovo 26 d. įsakymu Nr. 178 „Dėl Valstybės ir savivaldybių remiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kainyno patvirtinimo“ ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. liepos 30 d. įsakymu Nr. 357 „Dėl mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų, teikiamų valstybės ir savivaldybių asmens sveikatos priežiūros įstaigose, sąrašo ir kainų“.

2008 m. mokamos asmens sveikatos priežiūros kainos buvo indeksuotos pagal „Mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kainų nustatymo ir jų indeksavimo tvarką“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. liepos 30 d. įsakymą Nr. 357.

„Dar kartą jos indeksuotos 2016 m. pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos 2016 m. kovo 30 d. raštą Nr.(1.1.20 – 28)10 – 2846, kuriame buvo nustatyti mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų indeksavimo koeficientai“, – aiškino R.Maldūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.