Apyvartoje pasirodė stambiausia baltarusiška kupiūra

Baltarusijos nacionalinis bankas planuoja masiškai išleisti į apyvartą 500 rublių nominalo banknotus.

Baltarusijos banknotus atspausdino D. Britanijos bendrovė „De La Rue“. 500 rublių banknotas turi 13 apsaugos priemonių.<br>naviny.by nuotr.
Baltarusijos banknotus atspausdino D. Britanijos bendrovė „De La Rue“. 500 rublių banknotas turi 13 apsaugos priemonių.<br>naviny.by nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2017, 8:10 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:04 AM

Į apyvartą išleista stambiausia 500 rublių nominalo baltarusiška kupiūra, bet kol kas žmonės tokių banknotų turi dar nedaug, rašo portale „naviny.by“ Aleksandras Jarošievičius.

Anksčiau Nacionalinis bankas pareiškė, kad po denominacijos neketina 500 rublių kupiūrų plačiai leisti į apyvartą pirmajame etape.

„Tai yra techniniai klausimai – prašyme gauti grynųjų pinigų bankai nurodo ne tik sumas, bet ir banknotų nominalus. Jeigu kam nors labai reikės 500 rublių banknoto, bankas jo paprašys ir išduos“, – kalbėjo šiuo klausimu pernai gegužę Nacionalinio banko valdybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Lapko.

„Tačiau mes norėtume, kad mokėjimai tokiomis sumomis būtų atliekami negrynaisiais pinigais“, – savo ruožtu pažymėjo Nacionalinio banko valdybos pirmininkopavaduotojas Dmitrijus Kaliečicas.

Dabar reguliatorius sako, kad žmonių rankose yra labai nedidelis kiekis 500 rublių nominalo kupiūrų.

„Nacionalinis bankas jau pirmosiomis dienomis po denominacijos pasiūlė fiziniams asmenims, norintiems gauti 500 rublių nominalo banknotų, kreiptis į Nacionalinio banko pajamų ir išlaidų kasas ir pasikeisti Baltarusijos Respublikos 2009 metų pavyzdžio vienų nominalų piniginius ženklus į 2009 metų pavyzdžio kitų nominalų piniginius ženklus, įskaitant 500 rublių nominalo banknotus. Kad bankai galėtųpatenkinti fizinių asmenų poreikius, jie gali gauti reikiamą skaičių 500 rublių nominalo banknotų, kreipdamiesi į Nacionalinį banką“, – sakė agentūrai „BelaPAN“ Nacionalinio banko spaudos tarnyboje.

Be to, kaip pažymėjo šioje tarnyboje , nacionalinis bankas išleido į apyvartą ir leido pardavinėti proginių banknotų komplektus „Mano šalis – Baltarusija“. Kiekviename iš šių komplektų yra 2009 metų pavyzdžio 500 rublių nominalo specialios MC serijos banknotas, paženklintas numeriu nuo 0000001 iki 0001000.

„Taigi, apyvartoje yra nedidelis skaičius 500 rublių nominalo banknotų, kuriuos gavo fiziniai asmenys. Nacionalinis bankas kitiems tikslams neišleidžia į apyvartą didelio nominalo banknotų“, – pabrėžė reguliatoriaus spaudos tarnyboje.

Forex brokerio „Alpari“ vyresnysis analitikas Vadimas Josubas dėl apyvartoje pasirodžiusios 500 rublių nominalo kupiūros nemato jokių pavojų.

„Jei vertinsime finansų rinkos būklę, tai mes matome laipsniškai mažėjančią infliaciją, gana didelį rublio (čia: Baltarusijos. – Red.) stabilumą užsienio valiutų atžvilgiu. O po penktadienį įvykusio pasitarimo pas šalies vadovą buvo pasakyta, kad nenagrinėjami jokie pinigų spausdinimo staklių paleidimo variantai. Tai užverstas istorijos puslapis. Ir kokių nors baimių dėl situacijos su kainomis, užsienio valiutų kursais artimiausioje ateityje nekelia“, – pažymėjo V.Josubas.

500 rublių kupiūrų pasirodymą apyvartoje jis vadina grynai techniniu dalyku.

„Praėjusių metų pabaigoje iš apyvartos buvo galutinai išimti senieji pinigai. Apyvarta grynaisiais kažkaip turi būti papildyta naujomis kupiūromis. Turbūt mažesnių nominalų banknotai jau buvo apyvartoje, todėl pradėjo leisti į apyvartą didžiausio nominalo kupiūras. Gali būti, kad didelių jų kiekių neišleis, bet norima, kad žmonės, parduotuvių kasininkai priprastų prie to, kad yra yra ir tokių kupiūrų. Nieko, kas rodytų pavojų, riziką, aš nematau“, – sakė finansų analitikas.

Baltarusijos banknotus atspausdino D. Britanijos bendrovė „De La Rue“. Jie turi keletą apsaugos priemonių. Pavyzdžiui, 500 rublių banknotas turi 13 apsaugos priemonių, iš to skaičiaus vandens ženklą, apsauginį siūlelį, banknotas liuminescuoja (švyti) apšvietus ultravioletinės šviesos spinduliais, infraraudonųjų spindulių šviesoje matomas atitinkamas vaizdas, ir taip toliau, baigia savo straipsnį A.Jarošievičius portale „naviny.by“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.