Gitanas Nausėda – apie Donaldą Trumpą ir gresiančius prekybos karus

Donaldas Trumpas tituluojamas vienu prieštaringiausiai vertinamu lyderių pasaulio istorijoje, tad nieko nuostabaus, kad jam tapus Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentu daugelyje šalių kilo nerimas. Kaip jis reaguos į konfliktus, ar bus žaidžiama pagal taisykles?

Pasak G.Nausėdos, D.Trumpo veiksmai kelia daug iššūkių pasauliui.<br>V.Ščiavinsko ir „Reuters“ nuotr.
Pasak G.Nausėdos, D.Trumpo veiksmai kelia daug iššūkių pasauliui.<br>V.Ščiavinsko ir „Reuters“ nuotr.
Pasak G.Nausėdos, D.Trumpo veiksmai kelia daug iššūkių pasauliui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasak G.Nausėdos, D.Trumpo veiksmai kelia daug iššūkių pasauliui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2017, 9:08 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:31 PM

„SEB“ banko prezidento patarėjas, ekonomistas Gitanas Nausėda atviras: „Čia scenarijai yra keli“.

Iki naujojo prezidento

Pasak ekonomisto, pasaulis yra ir bus išsibarstęs, nes šiuo metu sprendžia kitus namų darbus.

„Tiek pati Amerika, tiek pasaulis – viskas čia yra labai neblogai ir galima tikėtis, kad ateityje bus dar geriau. Mes nesame išgąsdinti kieto Kinijos nusileidimo scenarijaus, Kinija neturėtų savo krize nušluoti pasaulio. Rusija – ji išlieka svarbi Lietuvos eksporto partnere. Tai, kas ten vyksta, negalime teigti, kad mums yra neįdomu, tačiau perspektyva – optimistinė“, – sakė G.Nausėda.

Jo teigimu, gamybos pajėgumų panaudojimas pasiekė lygį, kuris skatina didesnį apetitą investuoti. Taip pat įtampa darbo rinkoje lėmė didesnę infliaciją, kuri dar paspartins atlyginimų kėlimą.

„Nedarbo lygis Vokietijoje žemas. Visa tai gerai, bet tai ne D.Trumpo nuopelnas. Paradoksų čia yra nemažai. Mes gąsdinamės D.Trumpu, bet jei pažiūrėsime į „Wallstreet „- niekas čia jo nesigąsdina. Net ir „Brexit“ nieko taip nenuteikia“, – teigė ekonomistas.

Po išrinkimo – įdomi pasaulio reakcija

Ekonomistas teigė, kad po JAV prezidento išrinkimo pasaulis į tai kaip reikiant sureagavo.

„Akcijų birža nerimsta. Visi bijo, kad jis įgyvendins politiką, susijusią su mokesčių mažinimu. Todėl akcijų rinkose viskas buvo gražu po jo išrinkimo, buvo galima uždirbti pinigo. Naftos kainos po Trumpo išrinkimo kilo. Išrinkimas nebuvo traktuojamas kaip pasaulinio sąstingio veiksnys.

Žvelgiant į valiutų rinką, akivaizdus padarinys – doleris sustiprėjo. Pasaulio dar laukia rinkimai Olandijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Artėjantiems rinkimams galimi šuoliai eurui nepalankia kryptimi“, – apie ekonominę situaciją pasaulyje po D.Trumpo išrinkimo kalbėjo G.Nausėda.

Pasak jo, dar vienas aspektas, kurį galima sieti su prezidento rinkimais, – didėjanti konservatyvių investicijų paklausa, tarkim, aukso: „Matome, kad aukso paklausa nepadidėjo, o netgi sumažėjo, o jo kaina liko mažesnė nei prieš D.Trumpo išrinkimą. Tai gula į tą kontekstą, kuris nėra toks gąsdinantis“.

Pagerins ar sugadins?

D.Trumpas pasauliui gali atnešti tiek teigiamų, tiek neigiamų pokyčių.

„Mažindamas mokesčius ir įgyvendindamas infrastruktūros projektus jis gali aktyvuoti pasiūlos veiksnius, pristabdydamas infliacijos šuolį. Ekspansinė politika palengvins centriniams bankams užduotį normalizuoti politiką“, – apie teigiamus pokyčius pasakojo G.Nausėda.

Tačiau nebuvo galima nutylėti ir to, kad pasauliui jis kelia nemažą grėsmę.

„Neprognozuojamais pareiškimais ir veiksmais ilgam laikui jis gali padidinti ekonominį ir politinį neapibrėžtumą ir sumenkinti paskatas investuoti. Protekcionistinėmis priemonėmis paskatinti infliaciją JAV ir dolerio stiprėjimą. Vienašališkais sprendimais išprovokuoti totalinį prekybos karų ir globalinės ekonomikos chaosą“, – prognozavo specialistas.

Numatė scenarijus

Ekonomistas čia numatė ir optimistinį, ir pesimistinį scenarijų.

„Optimistinis scenarijus – mažiausiai tikėtinas. Vertinu tokią tikimybę vos 20 proc. Tai, kad stiprėjantys lūkesčiai leidžia centriniams bankams normalizuoti pinigų politiką. Nedarbo lygiui artėjant prie natūralaus lygio Europoje, vidutinis darbo užmokestis auga sparčiau“, – spėjo G.Nausėda.

Pesimistinis scenarijus – ne toks palankus Europai ir pasauliui.

„D.Trumpas nepaisant visko imasi, kad įgyvendintų protekcionistines vizijas išprovokuodamas prekybinius karus. Kylančių rinkų valstybių akcijų valiutų kursai smunka. ES ir JK neranda kompromiso įgyvendindamos „Brexit“ rezultatą taip sukeldamos didžiulį neapibrėžtumą.

Investicijų aktyvumas lieka menkas, didėja saugių aktyvų (aukso) paklausa. Tačiau šiandien viskas juda ne šia kryptimi, o daug palankesne“, – ramino G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.