Laidotuvių kainos gąsdina: „Lietuvoje geriau iš viso nemirti“

„Lietuvoje jau ir mirti prabanga“, – kalbėjo į redakciją paskambinusi moteris, neseniai palaidojusi tėtį. Duobkasiams – 250 eurų, kunigui – dar 100. Pradėjus viską skaičiuoti išmokos, tenkančios mirusiųjų artimiesiems, atrodo juokingos.

Viską suskaičiavus, laidotuvės Simonos šeimai kainavo 1400 eurų. „Dar reiktų nepamiršti, kad ir svečius pavaišinti reikėjo, ir važinėtis, tikrai prie šitos sumos dar prisidėjo išlaidų“, – pasakojo moteris.<br>P.Lileikio nuotr.
Viską suskaičiavus, laidotuvės Simonos šeimai kainavo 1400 eurų. „Dar reiktų nepamiršti, kad ir svečius pavaišinti reikėjo, ir važinėtis, tikrai prie šitos sumos dar prisidėjo išlaidų“, – pasakojo moteris.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2017, 9:51 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:06 PM

Žiniasklaidoje pasirodžius žiniai apie Vilniuje nužudytą 18-metį, redakcija sulaukė pagalbos prašymo.

„Šeimai labai reikia pagalbos. Jiems trūksta pinigėlių laidotuvėms. Prašome visų nelikti abejingiems ir padėti šiai šeimai“, – buvo rašoma laiške.

Paviešinus prašymą, į redakcija per valandą kreipėsi daugiau kaip 50 norinčių padėti ir jau kitą dieną šeima dėkojo ir sakė, kad pinigus laidotuvėms surinko.

„Baisu, kai artimieji turi ne tik gedėti, bet ir rūpintis, iš kur gauti pinigų laidotuvėms. Lietuvoje jau ir mirti prabanga“, – sakė joniškietė Simona, pati neseniai palaidojusi tėtį.

Suskaičiavo ir nustėro

„Tėtis neturėjo nei giminių, nei draugų, tad jam mirus planavome kuklias laidotuves, stengėmės neišlaidauti“, – pasakojo Simona.

Tiesa, pradėjus skaičiuoti, kiek viskas kainuos, moteris suprato, kad neišlaidauti bus sunku. Velionio sutvarkymas ir aprengimas kainavo 200 eurų, šarvojimo salės nuoma – 300 eurų, paprastas karstas – 200 eurų, 250 eurų giedotojoms, kurios vieną vakarą giedotų šarvojimo salėje, 100 eurų už 8 žmonių gedulingus pietus...

„Net kunigas už mišias paprašė 100 eurų. Duobkasiai – 250 eurų. Maniau, kad mane apgaudinėja, bet kai pasiklausinėjau, supratau, kad tikrai Lietuvoje tokios kainos“, – sakė Simona.

Viską suskaičiavus, laidotuvės Simonos šeimai kainavo 1400 eurų. „Dar reiktų nepamiršti, kad ir svečius pavaišinti reikėjo, ir važinėtis, tikrai prie šitos sumos dar prisidėjo išlaidų“, – pasakojo moteris.

Pašalpų nepakanka

„Mus išgelbėjo tai, kad mano tėtis buvo tremtinys ir dėl to gavo didelę pensiją – 400 eurų. Kitaip nežinau, kaip būtų reikėję verstis“, – sakė Simona.

Mirus žmogui, artimiesiems priklauso išmokos – vienkartinė 304 eurų pašalpa ir, jeigu mirė pensininkas, 2 pensijų dydžio išmoka.

Simona gavo 1100 eurų išmoką, kurios laidotuvėms niekaip nebūtų pakakę, bet galima sakyti, kad jai pasisekė. Vidutinė pensija Lietuvoje siekia 266 eurus. Tai reiškia, kad vidutiniškai artimieji gauna 836 eurus.

Jei miršta jaunas žmogus, viskas dar prasčiau – tokiu atveju artimiesiems priklauso tik vienkartinė 304 eurų pašalpa.

Lietuviai taupo

Laidojimo paslaugas teikiančios įmonės negali pasakyti, kiek šiandien Lietuvoje kainuoja laidotuvės – sako, viskas priklauso nuo to, kokių laidotuvių artimieji pageidauja.

„Sunku pasakyti, nes viskas priklauso nuo to, ką žmogus pasirenka, be to, daug lemia ir miestas, kuriame laidojama“, – pasakojo laidojimo biuro „Egvalda“ komercijos direktorius Valdas Jaliniauskas.

Jo teigimu 1400 eurų, kuriuos iš laidotuvės sumokėjo Simona, – vidutiniška suma.

Laidojimo paslaugų centro direktoriaus pavaduotojas Stasys Guja taip pat teigė, kad viskas priklauso nuo artimųjų norų bei kitų dalykų: „Matome, jog priklausomai nuo gyvenamos vietos (miestas ar kaimo vietovė), laidotuvės apytiksliai gali kainuoti nuo 750 iki 1800 Eur ir daugiau.“

V.Jaliniauskas pasakojo, kad kuo toliau, tuo labiau lietuviai yra linkę taupyti.

„Žmonėms yra sunku. Ankščiau valstybė mokėjo tris pensijas, o dabar panaikino – moka vieną arba dvi. Aišku, mirę žmonės juk nepasiskųs. Dėl to dabar žmonėms sunkiau rengti laidotuves, ypač jeigu miršta jaunas žmogus“, – sakė jis.

S.Guja taip pat patvirtino, kad bandyti laidotuves surengti už gautas pašalpas – neverta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.