„Sodra“ siunčia blogą žinią emigrantams – gaudys tūkstančius skolininkų

Pradėjusi iš emigrantų rinkti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skolas, „Sodra“ jau atgavo 5 milijonus eurų.

„Sodra“ pranešė, kad imasi pati ieškoti skolininkų, nesumokėjusių sveikatos draudimo įmokų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Sodra“ pranešė, kad imasi pati ieškoti skolininkų, nesumokėjusių sveikatos draudimo įmokų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 9:57 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:37 AM

Tačiau laikas patiems grąžinti PSD įmokas baigėsi, dabar skolininkus „gaudyti“ pradės pati „Sodra“.

Kai sausį buvo pranešta, kad PSD skolas teks grąžinti, emigravusius lietuvius apėmė šiokia tokia panika.

Tačiau nespėjusi peržiūrėti visų skolininkų dokumentų „Sodra“ PSD išieškojimą atidėjo iki kovo pabaigos. Taigi skoloms sumokėti skirtas laikas jau išseko.

Kiek surinkta?

„Sulaukėme apie 50 tūkst. dokumentų, kuriuos atsiuntė mūsų valstybės piliečiai,  išvykę į kitas ES šalis“, – sakė “Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius.

30 proc. dokumentų „Sodra“ sulaukė iš Didžiosios Britanijos, dar 30 proc. – iš Airijos, apie 20 proc. – Norvegijos. Teisę nemokėti įmokų gavo 15 tūkst. asmenų – perskaičiuota 5,8 mln. eurų skolų.

Dalis  gyventojų skolą susimokėjo, dalis -  įrodė, kad jos mokėti neprivalo. Todėl  „Sodros“ skolininkų skaičius sumažėjo 30 tūkst.: sausį jis siekė 138,2 tūkst., kovą – 107,3 tūkst.

Dalis lietuvių pateikė dokumentus, kad yra drausti kitose šalyse – tokių buvo apie 20 tūkst.

Iš emigrantų „Sodra“ jau surinko 5 milijonus eurų. Tai  – pinigų suma, už  kurią visus metus gali būti teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos regioninėje, pavyzdžiui, Radviliškio ar Šilutės, ligoninėje. 

 Skolininkų dar nemažai  

„Sodrai“ likusių skolingais – 285 tūkstančius, o jų skola siekia beveik 83 mln. eurų. Didžiausios skolos siekia net 14 mėnesių PSD įmokų.

Perdavus informacija apie skolininkus antstoliams, skolos bus nurašomos iš jų sąskaitų Lietuvoje veikiančiuose bankuose.

„Artimiausiomis dienomis pradėsime išieškoti skolą. Tai bus daroma etapais. Pradėsime nuo tų, kurie skolingi 2 mėnesius (35-65 eurų), vėliau teks bendrauti su tais, kurie skolingi 3 mėnesius, ir taip žingsnis po žingsnio pasieksime visus skolininkus“, – sakė M.Sinkevičius.

Neteks teisės į paslaugas

Galimybės išieškoti skolų iš užsienio bankų „ Sodra“ neturi. Tačiau tol, kol nesumokės skolų, emigrantai negalės nemokamai naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis Lietuvoje.

M.Sinkevičius priminė, kad „Sodra“ nekelia tikslo išieškoti įmokų iš žmonių, kurie Lietuvoje negyvena. Todėl gyventojai raginami pasitikrinti, ar jie nėra įrašyti į skolininkų sąrašą ir susitvarkyti išvykimo deklaracijas.

„Kiekvienas asmuo, sumokėjęs įmoką turi teisę gauti nemokamą sveikatos priežiūrą, bet nesumokėjus galima gauti tik būtinąją pagalbą, už visas kitas paslaugas reikia sumokėti pačiam“, – sakė Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Žadvilė Abelienė.

Ji priminė, kad sveikatos draudimo sistema yra grindžiama solidarumo principu – visos įmokos sugrįžta Lietuvos gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.