Sužinokite, kaip atrodys nauji 50 eurų, kad apgavikai jūsų neapgautų

Nauja kupiūra apsaugota specialiais ženklais.<br>Stop kadras
Nauja kupiūra apsaugota specialiais ženklais.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2017, 10:20 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:22 PM

Balandžio 3 dieną pristatomas naujas 50 eurų banknotas. Šis banknotas bus paženklintas specialiais apsaugos požymiais, tad jį padirbti bus itin sunku.

Naujas banknotas Lietuvoje ir kitose 18-oje euro zonos valstybių į apyvartą bus išleistas balandžio 4 dieną. Šis nominalas Lietuvoje pats populiariausias: jis sudaro apie pusę visų išleistų banknotų.

50 eurų – itin pinigų padirbinėtojų pamėgsta kupiūra, tad šįkart ji apsaugota ypatingais apsaugos požymiais.

Kaip atpažinti?

Pačiupinėjus banknotas turi šiugždėti ir būti standus, o kupiūros šonuose galima apčiuopti iškilius brūkšnelius, pagal kuriuos banknotus lengviau atpažinti, ypač sutrikusio regėjimo žmonėms.

Didžiojo nominalo skaičiaus, pagrindinio atvaizdo ir raidžių sluoksnis taip pat yra storesnis. Pažvelgus į banknotą prieš šviesą išryškėja Europos portretas, banknoto nominalo skaičius ir langas. Prieš šviesą galima pamatyti ir apsauginį siūlelį, atrodantį kaip tamsi linija, kurioje manyti nominalo skaičius ir euro simbolis.

Banknotą padėjus ant tamsaus paviršiaus šviesiosios dalys patamsės. Banknotą pakreipus sidabro juostelėje dešinėje matyti Europos portretas bei pagrindinis motyvas ir nominalo skaičius. Apatiniame kairiajame kampe esantis skaičius atspindi šviesą ir pakreipus banknotą turi blizgėti, o spalva keistis iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną.

Kai kuriose banknoto vietose matyti labai smulkios raidės, kurias perskaitysi galima su padidinamuoju stiklu. Raidės turėtų būti aiškios ir neišsiliejusios.

Paprastoje ultravioletinėje šviesoje popierius nešvyti. Matyti įterpti plaušeliai, kurių kiekvienas trijų spalvų. Priekinėje pusėje žvaigždės ES vėliavoje, apskritimas ir kelios mažesnės žvaigždės švyti geltonai. Antrosios pusės centre ketvirtadalis apskritimo švyti žaliai, matyti raudonos spalvos serijos numeris ir juostelė.

Specialioje ultravioletinėje šviesoje priekinėje banknoto pusėje geltonai švyti žvaigždės vėliavoje ir maži apskritimai. Didelės žvaigždės ir kelios kitos dalys švyti oranžine arba geltona spalva. Banknoto centre išryškėja ir didelis euro simbolis.

Hologramos viršutinėje dalyje išryškėja Europos portretas ir langelis, banknotą kreipiant langelyje matyti vaivorykštės spalvų linijos. Banknoto antroje pusėje langelyje matyti vaivorykštės spalvų nominalo skaičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.