Gyventojai pašiurpę: šiukšles veš rečiau, o paslaugos kaina nemažės

Nemenčinės gyventojai negali atsistebėti keistu komunalininkų sprendimu retinti atliekų išvežimą. Baiminamasi, kad konteineriuose pūvančias atliekas apniks musės ir kiti parazitai, o vietoj gaivaus pavasarinio vėjo teks uostyti pūvančių atliekų dvoką.

Šiukšlės išvežamos perpus rečiau, kaina – ta pati<br>V.Balkūno nuotr.
Šiukšlės išvežamos perpus rečiau, kaina – ta pati<br>V.Balkūno nuotr.
Nemenčinės gyventojai su baime laukia pavasario.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Nemenčinės gyventojai su baime laukia pavasario.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Vainalavičiūtė,Gintarė Valentinaitienė

Apr 3, 2017, 11:30 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:44 PM

Pasirodo, kad pojūčius pajuto ne tik Nemenčinės, bet visi Vilniaus rajono  gyventojai. Dar blogesnė žinia: šiukšlės išvežamos dvigubai rečiau, o kaina, kol kas – lygiai tokia pat.

Apie pokyčius pranešė trumpąja žinute

Nemenčinės gyventojai sunerimo, kai ant savo šiukšlių konteinerių rado lapelius, kad bendrovė „Nemenčinės komunalininkas“ nuo šiol veš atliekas ne kiekvieną savaitę, o kas antrą.

Kad keičiasi komunalinių atliekų surinkimo grafikas, gyventojai buvo informuoti labai lakoniška žinute: „Informuojame, kad nuo š.m. balandžio mėnesio bus suvienodintas mišrių komunalinių atliekų išvežimo dažnis – atliekos bus išvežamos 1 kartą per dvi savaites visoje Vilniaus rajono teritorijoje.“

Labai panašius raštelius prie savo konteinerių rado ir Galgių kaimo gyventojai: „Nuo balandžo 1d. Galgių ir Egliškių kaimuose keičiasi buitinių atliekų išvežimo grafikas“. Apie tai, kad už perpus rečiau ištuštinamus konteinerius reikės mokėti bent kiek mažiau – nė žodžio.

Gyventojai įsitikinę, kad tokiu būdu komunalininkai nusprendė perpus susimažinti savo išlaidas, o štai gyventojų visai nežavi mintis, kad atėjus vasarai iš konteinerių dėl ilgai ten tūnančių atliekų padės sklisti nemalonus kvapas, o virš jų ratus suks spiečiai musių.

Klausimų kelia ir tai, kad privataus verslo plėtotojas staiga nusprendžia teikti perpus mažiau paslaugų už tą pačią kainą.

Komunalininkai: viską sprendžia savivaldybė

Už atliekų išvežimą Nemenčinėje atsakingos įmonės „Nemenčinės komunalininkas“ direktoriaus pavaduotojas  Josifas Taraškevičius  su naujienų portalo lrytas.lt žurnalistais į kalbas nesileido.

Jis tik trumpai paaiškino situaciją ir patarė išsamesnių komentarų kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybę.

„Šis klausimas mums žinomas. „Nemenčinės komunalininkas“ yra atliekų vežėjas, dirba pagal savivaldybės nutarimą ir patvirtintą grafiką bei kainas. Visa tai yra Vilniaus rajono savivaldybės atsakomybė, į ją ir kreipkitės“, – sakė J.Taraškevičius.

Anot jo, savivaldybė visoje savo teritorijoje yra įvedusi rinkliavą už šiukšles, nustato šiukšlių išvežimo kainas ir dažnumą.

Tą patvirtino ir „Nemėžio komunalininko“ atstovė Miroslava Puchalska: „Savivaldybė tokį sprendimą patvirtino dar gruodžio mėnesį, kad individualiuose namuose konteineriai būtų išvežami kas antrą savaitę“. Ji teigė, kad ir kainą už šiukšlių išvežimą gyventojams nustato Vilniaus rajono savivaldybė.

„Ar kaina už šiukšlių išvežimą bus sumažinta nežinia, reikia sulaukti  savivaldybės atsakymo. Kai gausime mokėjimo pranešimą, tai ir žinosime, kol kas negavome dar už pirmą ketvirtį duomenų“, – kalbėjo M.Puchalska.

Vilniaus rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistė Sandra Latvėnienė apie situaciją sakė: „Daugiabučių namų gyventojams, kurie naudojasi kolektyviniais mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteineriais, atliekų išvežimo dažnis nesikeis.

Tuo metu dėl sudarytų galimybių rūšiuoti atliekas individualiose namų valdose (gyventojai nemokamai aprūpinami individualiais rūšiavimo konteinerių komplektais) numatoma, kad komunalinių atliekų kiekis sumažės, todėl keičiasi mišrių komunalinių atliekų išvežimo dažnis gyventojams, kurie naudojasi individualiais mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteineriais.“

Taisykles pakeitė savivaldybė

Anot jos, nuo 2017 m. balandžio mėnesio mišrios komunalinės atliekos iš individualių namų valdų bus išvežamos 1 kartą per 2 savaites, kaip numatyta Vilniaus rajono savivaldybės tarybos 2016-12-22 sprendimu Nr. T3-513 patvirtintų Vilniaus rajono atliekų tvarkymo taisyklių 116 p.

„Gyventojai, kuriems nepakanka turimo mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerio talpos, gali kreiptis į atliekų vežėjus dėl papildomo konteinerio pastatymo arba turimo konteinerio pakeitimo į kitą didesnės talpos“, – teigė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.