Neįtikėtinas radinys – užčiuopė aukso gyslą

Kinijoje, rytinėje šalies dalyje esančioje Shandongo provincijoje, aptiktas didžiulis aukso klodas. Skaičiuojama, kad ten gali būti 550 metrinių tonų aukso atsargų, pranešė viena iš trijų didžiausių šalies aukso gavybos bendrovių – „Shandong Gold Group“. Šią informaciją paviešino Kinijos ir pasaulio žinasklaida.

Didžiausi aukso telkiniai yra Rusijoje: skaičiuojama, kad aukso atsargos, esančios Natalkos telkinyje prie Kolymos upės ištakų Magadano srityje, – mažiausiai 1190 tonų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiausi aukso telkiniai yra Rusijoje: skaičiuojama, kad aukso atsargos, esančios Natalkos telkinyje prie Kolymos upės ištakų Magadano srityje, – mažiausiai 1190 tonų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 5:36 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 8:06 PM

Pasak bendrovės atstovo, Xilingo aukso kloduose jo atsargos siekia 382,58 tonos, tad po žeme glūdi daugiau kaip 150 milijardų „pasislėpusių“ juanių (apie 20,5 mlrd. Eur). Tai gali būti didžiausias kada nors aptiktas šio tauriojo metalo telkinys Kinijoje.

Laizhou-Zhaoyuan regionas, kuriame aptiktas šis lobis, yra vienas iš didžiausių aukso gavybos rajonų Kinijoje: pagal ten esamas aukso atsargas ir iškasamą kiekį jis pirmauja šalyje, pastebi portalas „chinadaily.com“.

Chenas Yuminas, „Shandong Gold Group“ vadovas, tvirtina, kad Xilingo aukso gysla tęsiasi daugiau kaip du kilometrus, kai kuriose vietose jos storis siekia 67 metrus. Nustatyta, kad iš vienos tonos auksingosios uolienos vidutiniškai bus galima išgauti 4,52 gramus gryno aukso. „Kasdien iškasant po 10 tūkst. tonų rūdos, šį aukso telkinį bus galima eksploatuoti 40 metų“, – sakė bendrovės vadovas.

Pasak jo, „Shandong Gold Group“ jau 16 metų eksploatuoja aukso telkinį, į jį jau investuota 320 mln. juanių (43,6 mln. Eur).

Pagal bendrovės plėtros planą iki 2020 metų planuojama padidinti aukso gavybą iki 55 tonų per metus. Norėdama šį tikslą pasiekti, bendrovė ketina pradėti eksploatuoti aukso telkinius užsienyje. Pernai bendrovė atliko telkinių žvalgymo darbus Afrikoje, Šiaurės Amerikoje ir Rytų Azijoje (Tolimuosiuose Rytuose).

Kinijos aukso gavėjus vienijančios sąjungos („China Gold Association“) statistika rodo, kad 2016 metais Kinijoje išgauta 453.49 tonos aukso, ir ji jau dešimtus metus iš eilės išlieka daugiausiai aukso pasaulyje išgaunančia šalimi.

Kinija ketvirtus metus iš eilės yra ir didžiausia pasaulyje aukso pirkėja. Pernai čia sunaudoja 975.38 tonos geltonojo metalo, 6.74 proc. mažiau nei 2015 metais, informuoja „chinadaily.com“.

Kinų „auksiniai“ planai

Statistiniai duomenys rodo, kad pernai pasaulyje išgauta apie 3,1 tūkst. tonų aukso. Beje, mokslininkai paskaičiavo, kad nuo žmonijos civilizacijos pradžios šio tauriojo metalo iškasta apie 180 tūkst. tonų. Kinija, kaip jau minėta, pagal aukso gavybą pirmauja pasaulyje. Ji išgauna 16 proc. pasaulyje išgaunamo aukso. Po jos eina Australija, Rusija, JAV, Kanada, PAR ir Peru.

Kinija turi ir didžiausias pasaulyje aukso atsargas. Šios šalies bendrovės aktyviai dalyvauja aukso telkinių žvalgyboje stengdamosios įgyvendinti valstybės tikslą: padidinti iki 2020 metų išžvalgytų aukso klodų apimtis iki 14 tūkst. tonų. Jeigu joms tai pavyktų padaryti, šalis valdytų ketvirtadalį šio tauriojo metalo klodų pasaulyje.

Didžiausi aukso telkiniai yra Rusijoje: skaičiuojama, kad aukso atsargos, esančios Natalkos telkinyje prie Kolymos upės ištakų Magadano srityje, – mažiausiai 1190 tonų.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.