Prakalbo apie „vaiko pinigus“ bei ilgesnį nedarbo išmokų laiką

Siekdama spręsti socialines ir

Vyriausybė žada peržiūrėti socialines išmokas ir įteisinti „vaiko pinigus“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausybė žada peržiūrėti socialines išmokas ir įteisinti „vaiko pinigus“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2017, 11:34 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 7:23 PM

„Jau gegužės mėnesį teiksime Seimui nedarbo socialinio draudimo įstatymo projektą, siekdami padėti asmenims, netekusiems darbo, saugiau jaustis dėl savo ir šeimos materialinės padėties darbo netekimo atveju. Ilginsime nedarbo socialinio draudimo išmokų mokėjimo trukmę nuo 6 iki 9 mėnesių“, – sakė S. Skvernelis.

Vyriausybė taip pat siūlys papildyti Užimtumo įstatymą nauja darbo įgūdžių įgijimo priemone, kad padidintų bedarbių galimybes greičiau įsilieti į darbo rinką, sustiprinus jų socialinius ir darbo įgūdžius.

Siekiant mažinti socialinę atskirtį ir pajamų nelygybę, pasak Premjero, bus įvertintos socialinės išmokos, ir jos bus susietos su minimaliu vartojimo krepšeliu.

Sprendžiant socialinių įmonių veiklos problemas ir siekiant užkirsti kelią galimam piktnaudžiavimui pasinaudoti tokios įmonės statusu suteikiamomis lengvatomis, Vyriausybės vadovo teigimu, artimiausiu metu Seimą pasieks naujos redakcijos Socialinių įmonių įstatymo pakeitimo įstatymo projektas.

Juo, pasak Premjero, bus kuriamas toks socialinių įmonių veiklos modelis, kuris užtikrintų efektyvų ir tikslingą valstybės pagalbos teikimą įdarbinant socialiai pažeidžiamus asmenis ir aiškiai atskirti du skirtingi socialinių įmonių tipai: socialinė įmonė ir neįgaliųjų socialinė įmonė.

Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį, kad rengiamasi Seimui teikti su Trišale taryba suderintas Darbo kodekso pataisas, kuriomis „sudaromos sąlygos įtvirtinti lanksčius darbo santykius, išlaikant darbuotojų ir darbdavių interesų pusiausvyrą“.

Siekiant paskatinti gimstamumą ir kurti šeimai palankią aplinką, planuojama sukurti ir įteisinti išmokos vaikui – vadinamąją vaiko pinigų sistemą.

Pasak Premjero, socialinėje srityje didžiausią susirūpinimą kelia skurdo ir socialinės atskirties rodikliai.

„2015 m. duomenimis, asmenų, patiriančių skurdo riziką, socialinę atskirtį, buvo daugiau nei 29 proc., tuo tarpu pajamų nelygybė Lietuvoje yra viena didžiausių Europos Sąjungoje ir auga nuo 2012 m. 2015 m. 20 proc. turtingiausių žmonių pajamos šalyje buvo 7,5 karto didesnės nei 20 proc. neturtingiausių žmonių“, – sakė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovo vertinimu, itin didelė problema Lietuvoje ir toliau lieka smurtas ir patyčios: bent kartą per du mėnesius patyčias mokykloje patiria 57 proc. 11 metų ir 49 proc. 15 metų mokinių.

Pristatydamas ataskaitą Premjeras atkreipė dėmesį ir į demografines problemas.

„Nors gimstamumo rodiklis, palyginti su 2011 m., šiek tiek pakilo, tai vis tiek neužtikrina natūralios gyventojų kaitos. Vienai moteriai tenka 1,7 vaiko“, – sakė S. Skvernelis.

Pasidžiaugdamas, kad ne visi rodikliai yra prasti, Premjeras atkreipė dėmesį į Lietuvos statistikos departamento duomenis, kad nuo 2011 m. nuosekliai mažėja gyventojų nedarbas ir auga užimtumo lygis, o užimtumo rodiklis jau yra šiek tiek didesnis nei ES šalių vidurkis.

Premjerą pristatyti praėjusių metų Vyriausybės veiklos ataskaitą įpareigoja Seimo statutas. Vyriausybės vadovas priminė, kad, prieš kiek daugiau nei mėnesį pristatydamas numatomus įgyvendinti darbus, sakė, jog Vyriausybė pateiks 326 teisės aktų projektus, šiuo metu, pasak jo, 150 jų jau pasiekė Seimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.