VMI primena du svarbius dalykus dėl pajamų deklaravimo

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) nuolatiniams Lietuvos gyventojams primena nepamiršti deklaruoti užsienio bankuose esančias sąskaitas bei e. sąskaitas. Apie užsienyje turimas sąskaitas gyventojai turi pranešti iki šių metų gegužės 1 d. Nuolatiniai Lietuvos gyventojai taip pat turėtų nepamiršti deklaruoti ir užsienyje gautų pajamų bei turimo turto.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-19 11:23, atnaujinta 2017-04-21 21:16

Praėjusiais metais užsienyje gautas pajamas deklaravo apie 43 tūkst. nuolatinių Lietuvos gyventojų. Šiemet apie užsienyje turimas sąskaitas jau pranešė daugiau nei 400 gyventojų.

„VMI atkreipia dėmesį, kad ši tvarka galioja tik nuolatiniams Lietuvos gyventojams, ne emigrantams, kurių pajamų apmokestinimu rūpinasi valstybės, kuriose jie gyvena ir dirba“, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, pažymėdama, kad teisingai pateikdami reikiamą informaciją, mokesčių mokėtojai taupo savo sumokėtus mokesčius – nebereikia naudoti valstybės lėšų, siunčiant įvairius laiškus ir priminimus.

Praėjusiais metais užsienyje gautas pajamas deklaravo apie 43 tūkst. nuolatinių Lietuvos gyventojų, deklaruota pajamų suma viršija 787 mln. eurų. Daugiausia nuolatinių Lietuvos gyventojų deklaravo pajamas gautas Norvegijoje (11,4 tūkst.), Didžiojoje Britanijoje (7 tūkst.), Švedijoje (3,6 tūkst.). Didžiausia pajamų suma – 291 mln. eurų gauta Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje -121 mln. ir Vokietijoje – 44 mln. eurų. Pajamų Lietuvos gyventojai gauna ir egzotiškose šalyse: Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kinijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Meksikoje, Singapūre, Japonijoje.

VMI pastebi, jog visuomenei suprantant, kad vyksta informacijos apie gautas pajamas mainai tarp įvairių šalių mokesčių administratorių, daugelis gyventojų tinkamai ir laiku deklaruoja pajamas gautas užsienyje. Nuo šių metų rudens informaciją apie užsienyje turimas sąskaitas ir gautas pajamas VMI pirmą kartą gaus iš 50 valstybių.

„Tikimės, kad nuolatiniai Lietuvos gyventojai, žinodami, jog jų užsienyje gautų pajamų duomenys šį rudenį pasieks VMI, atidžiau pildys deklaracijas, informuos apie atidarytas bei uždarytas sąskaitas bei patys pateiks informaciją apie gautas pajamas užsienio šalyse. Manome, kad didžioji dalis mokesčių mokėtojų jau dabar tiksliai įvykdys mokestines prievoles ir VMI neturės vėliau raginti jų tikslinti deklaracijas“, – sako S. Aliukonytė-Šnirienė.

VMI primena, kad deklaruoti pajamas gautas užsienyje turėtų tik nuolatiniai Lietuvos gyventojai (ne emigrantai) gavę: su darbo santykiais susijusių ar individualios veiklos pajamų, dividendų, honorarų, autorinių atlyginimų, nekilnojamo turto pardavimo ir sporto arba atlikėjų veiklos pajamų, gyvybės draudimo išmokų, pajamų iš nuomos ir kt.*. Pajamų deklaraciją ir pranešimą apie užsienio valstybėse atidarytas ir uždarytas sąskaitas patogiausia pateikti naudojantis Elektroninio deklaravimo sistema (https://deklaravimas.vmi.lt). Deklaracijas taip pat galima užpildyti atvykus į bet kurį VMI aptarnavimo padalinį.

Pateikti informaciją apie 2015 ir 2016 metais atidarytas elektronines sąskaitas ar sąskaitas užsienio bankuose turi tik tie nuolatiniai Lietuvos gyventojai, kurių sąskaitų apyvarta (vienos sąskaitos) per metus viršijo 15 tūkst. eurų – daugeliui asmenų, kurie turimas sąskaitas naudoja tik smulkiems pirkiniams iš užsienio (pavyzdžiui, kosmetikai, telefonų aksesuarams ir t.t.) apmokėti arba sąskaitas yra tiesiog pamiršę ir jų nenaudoja, nerimauti neverta. Tokia apyvartos riba atitinka beveik 24 vidutinius darbo užmokesčius. Pažymėtina ir tai, kad informacijos apie įvairių lojalumo programų sąskaitas, parduotuvių, degalinių korteles, paskyras, kurios yra naudojamos tik žaidimams ir/arba azartiniams lošimams žaisti elektroninėje erdvėje, Mokesčių inspekcijai teikti nereikia. VMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt.

Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

* – Pateikti pajamų deklaraciją privalo asmuo, užsienyje gavęs tokios rūšies pajamų:

1. su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių pajamų;

2. dividendų, honorarą, autorinį atlyginimą, nekilnojamojo turto pardavimo pajamų, sporto ir atlikėjų veiklos pajamų, tantjemas, individualios veiklos pajamų;

3. palūkanų už paskolas, iš kredito įstaigų gavęs palūkanų už nuo 2014 m. sausio 1 d. įsigytus ne nuosavybės vertybinius popierius ir palūkanų už indėlius pagal sutartis, sudarytas nuo 2014 m. sausio 1 d., kai bendra jų suma yra didesnė nei 500 eurų; 4. gyvybės draudimo išmokas;

5. pajamų už nekilnojamojo ar kilnojamojo daikto nuomą loterijų laimėjimų (piniginių ar daiktinių), išskyrus loterijų laimėjimus, gautus iš Europos ekonominės erdvės valstybių vienetų, kurie moka mokestį nuo loterijų apyvartos, kai bendra jų suma per mokestinį laikotarpį neviršija 3 000 eurų;

6. azartinių lošimų laimėjimų pajamų (kai skirtumas tarp laimėjimų ir įmokėtų sumų yra teigiamas);

7. dovanų iš užsienio įmonių, didesnės nei 2 500 eurų vertės dovanų iš gyventojų, nesusijusių su apdovanotuoju artimiausios giminystės (ne iš tėvų, įtėvių, vaikų, įvaikių, brolių, seserų, senelių, vaikaičių) ar santuokos ryšiais, didesnės nei 2 500 eurų vertės dovanų pinigais ir/ar kilnojamaisiais daiktais (įskaitant teisiškai registruotinus) iš tėvų, įtėvių, vaikų, įvaikių, brolių, seserų, senelių, vaikaičių, sutuoktinių, taip pat kai dovanos iš šių asmenų yra gautos užsienio valstybėse esančiais nekilnojamaisiais daiktais;

8. gavę kitų aukščiau nenurodytos rūšies pajamų, kurios apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu ir neapmokestinamų pajamų, kurios nėra įtrauktos į Nedeklaruojamų neapmokestinamųjų pajamų sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.