Dirbate užsienyje? Ar žinote, kad galite susigrąžinti įspūdingą pinigų sumą?

Užsienyje dirbę lietuviai turi galimybę susigrąžinti permokėtus pajamų mokesčius. Priklausomai nuo išdirbto laikotarpio, mokestinės šalies,  gautų pajamų ir kitų veiksnių tautiečiams gali priklausyti ir labai įspūdingos sumos.

Grąžintina suma taip pat priklauso ir nuo neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) toje, šalyje, kur buvo dirbta.<br>Modestas Patašius
Grąžintina suma taip pat priklauso ir nuo neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) toje, šalyje, kur buvo dirbta.<br>Modestas Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 9:46 AM, atnaujinta May 18, 2017, 12:09 PM

Grąžintina suma taip pat priklauso nuo neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) toje šalyje, kur buvo dirbta. Pavyzdžiui, Vokietijoje NPD 2016 metais buvo 8652 Eur.

„Jeigu žmogaus pajamos per metus neviršija NPD, labiausiai tikėtina, kad jam sugrįš visi permokėti pajamų mokesčiai, jeigu uždirbama didesnė suma – mokesčių sugrįš mažiau“, – teigė mokesčių grąžinimo bendrovės „RT Tax“ direktorius Vaidas Paknys.

Dirbdami užsienyje turite žinoti, ar patenkate į privalančiųjų pateikti deklaracijas sąrašą. Gavus laišką su raginimu pateikti deklaraciją iš užsienio šalies mokesčių inspekcijos, tai reikėtų padaryti kuo skubiau, kitu atveju bus skaičiuojama bauda, kurios nesumokėjus kaupsis delspinigiai. 

„Savo klientams rekomenduojame kiekvienais metais pasirūpinti deklaracijų pateikimu. Tuomet nereikės sukti galvos dėl gresiančių baudų, o ir sugrįžtančios sumos gali maloniai nustebinti. Lietuviams, dirbusiems užsienyje, vidutiniškai sugrąžiname po 804 Eur, tačiau dažnai sumos būna kur kas didesnės“, – pasakojo V.Paknys.


Mokesčių deklaracijas galima teikti ir gyvenant užsienyje, ir jau grįžus į Lietuvą. Iš Anglijos, Olandijos, Danijos, Airijos mokesčius galima susigrąžinti už 5 praėjusius metus, iš Norvegijos ir Vokietijos už 4 metus, o dirbusiems JAV – už 3 metus.

Pasak V.Paknio, lietuviai mėgsta į užsienį išvykti dėl trumpalaikių darbų: „Turbūt ne paslaptis, kad dalis lietuvių periodiškai vyksta į užsienį dirbti sezoninių darbų. 

Tokiais atvejais reikėtų ypač atkreipti dėmesį į mokesčių deklaracijų teikimą, nes tikėtina, kad trumpesnį laiką dirbant užsienyje gautos pajamos NPD ir bus įmanoma susigrąžinti visus permokėtus pajamų mokesčius“, – teigė mokesčių grąžinimo specialistas.

Statistikos departamento duomenimis, emigracija Lietuvoje ir toliau auga. 2016 m. į užsienį išvyko 50,3 tūkst. žmonių, t.y. 5,8 tūkst. daugiau nei 2015 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.