Motinystės išmokų džiunglės per tankios gali pasirodyti net „Sodros“ darbuotojams

Įstatymų ir įvairių potvarkių džiunglėse gali pasiklysti ne tik paprastieji, bet ir valstybės tarnautojai. Nusprendusi išsiaiškinti apie motinystės išmokų skyrimo tvarką jauną vilnietė liko nusivylusi – internete informacijos nerado, o ir „Sodros“ darbuotojai mažai galėjo padėti. Pasirodo, tvarka sunkiai suvokiama ir jiems. 

Merginai net "Sodros" darbuotojai negalėjo paaiškinti, kokios išmokos ji gali tikėtis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Merginai net "Sodros" darbuotojai negalėjo paaiškinti, kokios išmokos ji gali tikėtis. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 6:22 PM

"Mano situacija kitokia, nes dirbu pagal individualios veiklos pažymą. Nežinau, galbūt Lietuvoje tokių žmonių mažai, bet filmų ir reklamos industrijoje, kurioje dirbu, visi dirba individualiai ir visi susiduria su panašiomis problemomis", - lrytas.lt pasakojo Grėtė.

Informacijos nerado

Tik sužinojusi, kad laukiasi, Grėtė nusprendė išsiaiškinti, kokia tvarka jai bus išmokamos motinystės atostogų išmokos. Pirmiausia mergina informacijos bandė ieškoti internete, bet nieko nerado: "Arba nėra informacijos, arba ji kažkaip labai užslėpta". 

Tuomet Grėtė nuvyko į "Sodros" padalinį ir tikėjosi, kad ten dirbantys darbuotojai tikrai galės viską išsamiai paaiškinti. Deja. 

„Ten sėdėjo vyresnė pikta moteriškė, kuri tiesiog nieko nežinojo, pabandė kažko paieškoti internete, bet paskui tiesiog  išsisuko piktumu“, - prisiminė Grėtė. Laimei, merginai padėti panoro pro šalį ėjusi kita „Sodros“ darbuotoja. 

Tik ir ji ne iš karto galėjo atsakyti į, atrodo, paprastą Grėtės klausimą – kaip apskaičiuojamos motinystės išmokos žmonėms, dirbantiems pagal individualios veiklos pažymėjimus?

„Kita darbuotoja irgi visko nesuprato. Po daugybės skambučių kolegoms ir viršininkams man pagaliau buvo paaiškinta“, - pasakojo Grėtė. 

Prarado trečdalį 

Tiesa, sužinojusi, kokios išmokos jos laukia, Grėtė labai neapsidžiaugė. 

„Dirbantys pagal individualios veiklos pažymą mokesčius moka tik kartą per metus. O pasirodo, jei nori gauti motinystės išmokas, pajamas turi deklaruoti kas mėnesį. Kadangi jau gegužė, praradau 4 mėnesius“, - pasakojo mergina. 

Ji tikino, kad norint neprarasti nei mėnesio, reikia vos ne prieš nėštumą pradėti kas mėnesį deklaruoti pajamas. „Individualią veiklą vykdantys žmonės ir taip gauna labai mažas išmokas, nes mažiau mokame mokesčių, tai net jeigu dabar per mėnesį uždirbčiau 1,5 tūkst. eurų, išmoką gaučiau apie 300 eurų“, - sakė Grėtė. 

Dėl to merginai svarbus kiekvieno mėnesio užmokestis: „Juk praradusi keturis mėnesius aš jau netekau trečdalio motinystės išmokos“. 

Privalo žinoti 

Grėtė mąstė – galbūt Lietuvoje labai mažai žmonių, dirbančių pagal individualios veiklos pažymas ir „Sodros“ darbuotojai dėl to beveik nieko nežinojo. 

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, tokių žmonių Lietuvoje ne tiek ir mažai – 99 tūkst., tad „Sodrai“ jų klausimai neturėtų būti naujiena. 

Susisiekus su „Sodros“ atstovais, šie apgailestavo dėl įvykusio nesusipratimo ir žadėjo imtis veiksmų, kad visi klientai gautų jiems reikalingą informaciją. 

„Dirbantys pagal individualios veiklos pažymą žmonės motinystės socialiniu draudimu draudžiami dar nuo 2009 m., todėl atitinkamų išmokų mokėjimo tvarka ir sąlygos nėra jokia naujovė ir šiais klausimais besidominčius mūsų specialistai konsultuoja kasdien“, - teigiama „Sodros“ atsiųstame atsakyme. 

Informaciją galima rasti ir internete – „Sodros“ internetinėje svetainėje pasirinkus skiltį „Noriu gauti motinystės arba tėvystės išmoką“, tuomet paspaudus „Laukiuosi kūdikio“, atsidariusiame lange pasirinkus skiltį „dažniausiai užduodami klausimai“ ir ten suradus klausimą apie išmokas dirbantiems pagal autorinius atlyginimus bei savarankiškai. 

Kaip skiriamos pašalpos 

Kaip ir dirbantiems pagal darbo sutartis, individualios veiklos pažymėjimą turintiems darbuotojams motinystės bei tėvystės išmokos apskaičiuojamos pagal žmogaus draudžiamąsias pajamas. Tiesa, dirbantys savarankiškai mokesčius moka tik nuo pusės savo pajamų. 

Kaip Grėtė ir pasakojo, dirbantys pagal individualios veiklos pažymas mokesčius valstybei moka kartą metuose, bet „Sodros“ atstovai primena, kad tai galima daryti ir avansu – kas mėnesį. 

„Būtent tokį mokėjimo būdą siekiant išvengti nepatogumų siūlytume rinktis besilaukiančioms ar nėštumą planuojančioms moterims“, - teigė „Sodros“ komunikacijos skyriaus atstovai. 

Jei įmokos mokamos tik kartą per metus, „Sodra“ negali mokėti motinystės išmokų tol, kol negauna visų įmokų. Tokiu atveju priklausančios motinystės išmokos išmokamos po deklaracijos pateikimo. 

Kadangi Grėtė savo pajamas, kaip įprastai, ruošėsi deklaruoti tik kartą metuose, šiemet ji to dar nepadarė. Tiesa, „Sodra“ paaiškino, kad keturių mėnesių išmokos Grėtė neprarado, tiesiog gaus ją vėliau.

„2017 m. sausio-balandžio, už kuriuos VSD įmokos dar nėra mokėtos, draudžiamosios pajamos bus įvertintos 0. Moteriai bus paskirta išmoka, o 2018 m. deklaravus pajamas ir paaiškėjus, kad moteris minėtais mėnesiais (2017 m. sausis-balandis) turėjo pajamų ir mokėjo VSD įmokas, vyks išmokų perskaičiavimas ir jai bus išmokėta nepriemoka“, - aiškino „Sodros“ atstovai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.