Nūri statistika: paaugliai nieko nesupranta apie pinigus

Gyvenate Zedlande. Kuris sprendimas vietiniame turguje protingesnis – nusipirkti kilogramą pomidorų, kurie kainuoja 2,75 zedų ar 10 kilogramų dėžę, kurios kaina – 22 zedai? Prieš atsakant pamirškite, kad neegzistuoja nei tokia valstybė kaip Zedlandas, nei valiuta zedai. Tai tik vienas iš klausimų, kuris buvo pateiktas penkiolikmečiams visame pasaulyje, siekiant išsiaiškinti jų finansinio raštingumo žinias. Pasirodo, daugeliui šis klausimas pasirodė per sudėtingas, rašo „Bloomberg“. 

 Nemažai paauglių neturi net elementarių finansinio raštingumo žinių. <br> 13 rf nuotr.
 Nemažai paauglių neturi net elementarių finansinio raštingumo žinių. <br> 13 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2017, 11:15 AM

Tyrimas atskleidė, kad daugelis paauglių nėra pasiruošę patys rūpintis savo asmeniniais finansais. Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacijos atliktame tyrime tik 12 proc. jaunuolių džiuginio solidžiomis finansinio raštingumo žiniomis, o 22 proc. nesugebėjo parodyti net minimalaus išmanymo lygio. 

Ekonominės plėtros ir bendradarbiavimo organizacijos atstovė Angela Gurria liūdnai pranešė, kad mažiausius balus tyrime surinkę paaugliai „net nesugeba suvokti paprasčiausio biudžeto reikšmės ar  santykio tarp mašinos naudojimo laiko ir jos kainos“

Testas buvo atliktas daugybėje valstybių, tačiau sunku jų rezultatus lyginti, nes kai kuriose valstybėse tyrime dalyvavo įvairaus išsilavinimo jaunimas, kitose – tik tam tikri segmentai. Štai Kinijos jaunimas pasirodė geriausiai, bet čia testą atliko tik paaugliai iš Pekino, Šanchajaus ir poros kitų didmiesčių. 

Antroje vietoje atsidūrė Flandrijos regionas Belgijoje, trečioje – įvairūs regionai Kanadoje, ketvirtoje – Rusija. Gerai pasirodė ir Nyderlandų bei Australijos paaugliai. 

Įdomu tai, kad 38 proc. studentų rezultatai visiškai nebuvo susiję su jų pasiekimais matematikos ar literatūros srityse – čia puikiai besimokantys studentai dažnai rodė prastas finansinio raštingumo žinias, o „dvejetukininkai“ neretai galėjo girtis puikiomis žiniomis apie finansus. 

Taigi tai, kad gali išspręsti sudėtingiausias lygtis dar nereiškia, kad sugebėsi naudotis paprasta kreditine banko kortele. 

56 proc. tyrime dalyvavusių paauglių turi savo asmenines sąskaitas banke, bet tik du trečdaliai jų turi pakankamai žinių, kad sugebėtų protingai jomis  naudotis. 

 

Parengė Gintarė Valentinaitienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.