„Sodrai“ skolų turėjęs vyras: „Ji laidoja mane gyvą“

„Sodra“ laidoja mane gyvą. Jai nusispjauti kaip Lietuvos piliečiui, vos suduriančiam galą su galu, reikia išgyventi“, – piktindamasis „Sodros“ darbu ir į gyvenimą bandantis kabintis ieškodamas naujo darbo kalbėjo Kasparas. 

„Žmogus bandai atsistoti ant kojų, bet ateina „Sodra“ ir nušluoja tave nuo žemės, tai žiauru“, – už nuskaičiuotus pinigus iš pirmojo atlyginimo už tris darbo dienas piktinosi Kasparas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žmogus bandai atsistoti ant kojų, bet ateina „Sodra“ ir nušluoja tave nuo žemės, tai žiauru“, – už nuskaičiuotus pinigus iš pirmojo atlyginimo už tris darbo dienas piktinosi Kasparas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2017, 1:51 PM, atnaujinta Jun 21, 2017, 1:54 PM

Nuskaičiavo pinigus

Kaip pasakojo neturintis darbo vyras, kurį laiką jo ieškojosi savarankiškai, nesiregistruodamas Darbo biržoje, tačiau tuo metu neturėjo galimybės  „Sodrai“ mokėti  privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų.

„Netrukus buvau informuotas apie skolą, nors ir pats žinojau, kad ją privalu sumokėti. Esu pilietiškas ir tas skolas, kai turiu iš ko, dengiu“, – situaciją iškart paaiškino Kasparas. 

Netrukus vyrui pavyko susirasti darbą. Tiesa, atidirbęs tris paskutines gegužės dienas, birželio pradžioje Kasparas jau gavo ir pirmąją savo algą, tačiau ja pasidžiaugė neilgai. 

„Sodra“ 90 proc. pinigų savavališkai rezervavo iš mano sąskaitos.  Jai nusispjauti kaip Lietuvos piliečiui, vos suduriančiam galą su galu, reikia išgyventi. Valstybė tikrai už skolos vėlavimą nebankrutuos, bet aš dėl tokio poelgio galiu atsidurti sąvartyne

Žmogus bandai atsistoti ant kojų, bet ateina „Sodra“ ir nušluoja tave nuo žemės. Tai žiauru“, – už nuskaičiuotus pinigus iš pirmojo atlyginimo už tris darbo dienas piktinosi Kasparas.

„Sodra“: buvo galima išspręsti kitaip

Naujienų portalo lrytas.lt redakcijai „Sodros“ specialistai atsiuntė tokį situacijos komentarą:

„Apgailestaujame, kad „Sodros“ veiksmai sukėlė nepatogumų, tačiau mūsų prievolė yra administruoti privalomojo sveikatos draudimo įmokas ir išieškoti susidariusius įsiskolinimus. Įstatymas yra numatęs ne vieną išieškojimo priemonę, tačiau kol kas vykdomas tik įsiskolinimo sumos nurašymas iš banko sąskaitos, naudojantis PLAIS sistema.

Kiekvienas PSD įmokų pirmą mėnesį nesumokėjęs žmogus yra apie tai informuojamas. Taip pat informuojami yra visi skolininkai tą patį mėnesį, kada planuojamas vykdyti skolos nurašymas iš sąskaitos. Taigi apie atsiradusį įsiskolinimą ir planuojamus veiksmus žmonės yra informuojami du kartus.

Pranešimai yra siunčiami į žmogaus asmeninę „Sodros“ paskyrą Elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje, todėl labai svarbu, kad žmogus joje būtų palikęs savo elektroninio pašto adresą ir neatsisakęs šiuo būdu būti informuojamas. Tokiu atveju visi pranešimai yra atsiunčiami ir nurodytu elektroninio pašto adresu – labai kviečiame visus pasitikrinti, ar esate suvedę kontaktinius duomenis savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje ir pasirinkę informavimo būdus.

PSD įmokų nesumokėjusiems tik vieną mėnesį išieškojimas nevykdomas – jiems duodama laiko padengti skolą. Tačiau to nepadarius ir įsiskolinimui augant, „Sodra“ yra įpareigota taikyti įstatymų numatytas sankcijas.

Skolingi asmenys turi galimybę skolos mokėjimą nukelti ir išskaidyti – tam tereikia „Sodrai“ pateikti prašymą.

Civilinio proceso kodekse yra numatytos tam tikros taisyklės skolos išskaičiavimui iš darbo užmokesčio. Skolos nurašymui iš kitų lėšų jokie apribojimai netaikomi. Nuo darbo užmokesčio, nesiekiančio minimalios mėnesinės algos dydžio (šiuo metu 380 Eur „ant popieriaus“) galima nurašyti iki 20 proc. siekiančią sumą. Nuo sumos viršijančios MMA – iki 70 proc.

Darbo užmokesčiu laikomos piniginės lėšos, gautos einamąjį mėnesį ir tokios, kurias žmogus gali pagrįsti pateikdamas sąskaitos išrašą (jei ten nurodyta pinigų paskirtis) arba išrašą iš darbovietės buhalterijos (vadinamąjį „algos lapelį“). Jei žmogus „Sodrai“ parašys prašymą grąžinti sumą, viršijančią kodekse numatytus leistinus nuskaityti dydžius, ir pateiks minėtus dokumentus, pinigai bus grąžinti. Detalesnę informaciją suteiks „Sodros“ specialistai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.