Surikiavo brangiausius miestus, pasižymėjo ir Vilnius

Užsieniečiams brangiausio pasaulio miesto titulas šįmet atiteko Angolos sostinei Luandai. Tuo metu iš Baltijos šalių pigiausias atvykėliams yra Vilnius.

Pasirodo, užsieniečiams brangiausia gyventi naftos nestokojančios Afrikos valstybės Angolos sostinėje Luandoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pasirodo, užsieniečiams brangiausia gyventi naftos nestokojančios Afrikos valstybės Angolos sostinėje Luandoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2017, 9:10 AM

Tarptautinė konsultacijų grupė „Mercer“ kasmet atlieka tyrimą, kurio metu lyginama, kiek kainuoja daugiau nei pora šimtų prekių ir paslaugų, įskaitant būsto nuomą, maistą, transportą ir pramogas, daugiau kaip 200 pasaulio miestų.

Kainos lyginamos su Niujorko, kuris šių metų sąraše atsidūrė devintoje vietoje, kainomis, o valiutų kursų pokyčiai vertinami JAV dolerio atžvilgiu.

Vyriausybės ir pasaulinės įmonės atidžiai vertina „Mercer“ tyrimus ir atsižvelgia į įmonės sudaromus reitingus, kai apskaičiuoja savo darbuotojų komandiravimo į užsienį išlaidas.

Pernai Luanda pirmą vietą buvo užleidusi Honkongui, bet šiemet vėl užkopė į brangiausių užsieniečiams pasaulio miestų sąrašo viršūnę, nepaisant to, kad vietos valiuta kvanza atpigo JAV dolerio atžvilgiu.

Nors Honkongas nusileido į antrą vietą, jis tebėra brangiausias Azijos miestas. Pasak tyrėjų, tai lemia jo valiutos sąsaja su JAV doleriu, nes dėl to pabrangsta vietos būsto nuoma.

Brangiausių užsieniečiams pasaulio miestų trejetuką šįmet baigia Tokijas, pernai buvęs penktoje vietoje.

Vilnius brangiausių užsieniečiams pasaulio miestų sąraše užima 167 vietą tarp 209 įvertintų miestų. Ryga yra 126-oje vietoje, Talinas – 160-as.

Lenkijos sostinė Varšuva užsieniečiams pigesnė nei Baltijos šalių sostinės – ji yra 180-oje vietoje, Baltarusijos sostinė Minskas rikiuojasi 200-oje vietoje.

Šiųmečiame reitinge į gerokai aukštesnes vietas pakilo kai kurie Rusijos miestai. Pavyzdžiui, Maskva, pernai buvusi 53-ioje vietoje, šiemet užkopė į 14-ąją, o Sankt Peterburgas iš 116 vietos pakilo į 36-ąją.

Tai, anot „Mercer“, lėmė ir rublio kurso pakilimas, ir pabrangusios prekės bei paslaugos.

Į aukštesnes vietas sąraše taip pat pakilo pagrindiniai Australijos, Brazilijos ir Indijos miestai.

Tuo metu Europoje daugelis miestų atsidūrė žemesnėse pozicijose. Pirmiausia, atpigus svarui sterlingų, užsieniečiams atpigo gyvenimas Didžiojoje Britanijoje, taip pat tapo pigiau gyventi Paryžiuje, Vienoje ir Romoje.

Brangiausių užsieniečiams pasaulio miestų sąrašo gale yra Makedonijos sostinė Skopjė, Kirgizijos sostinė Biškekas ir Tuniso sostinė Tunisas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.