Vienų lengvatų naikinimui verslininkai pritaria, kitų - laikosi įsikibę

 

Verslininkai ir mokesčiai  <br>T.Bauro nuotr.
Verslininkai ir mokesčiai  <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2017, 11:35 AM, atnaujinta Jul 4, 2017, 12:26 PM

 

Vyriausybės patvirtinta mokesčių sistemos reforma palies ne tik visus gyventojus, bet ir versą. Darbdavių atstovai pokyčius vertina pozityviai, bet pripažįsta, kad kai kuriems verslams reformos gali virsti akmeniu po kaklu. 

Apie lengvatų žemdirbiams naikinimą verslininkų atstovai kalba pozityviai, bet kitų atsisakyti nenorėtų. Lengvatas viešbučiams bei vežėjams reikia išsaugoti, įsitikinusi Lietuvos verslo konfederacija. 

Teigiami pokyčiai

„Dalis pasiūlymų tikrai reikalingi, juos teigiamai vertiname. Tai ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) bei išmokų už vaikus didinimas, ir siūlymas darbdavio socialinio draudimo įmokoms nustatyti minimalias „lubas“. 

Sumažinti šešėlinės ekonomikos mastą padėtų ir siūlomas NPD įvedimas socialinio draudimo įmonėms“, - teigiamus pokyčius vardino Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus

LVK pritaria, kad būtina didinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas bei remti šeimas. „Visus šiuos pokyčius vertiname teigiamai“, - sakė V.Sutkus. 

LVK Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas, pritardamas V.Sutkui,  priminė dar ir tai, kad skurdo mažinimo programa – nepigi, tad svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokiomis priemonėmis šie pokyčiai bus finansuojami. 

Kai kam pritarti negali

Vis dėlto, anot V.Sutkaus, plane yra ir pasiūlymų, kuriems pritarti verslo atstovai negali.

 „Nepritariame siūlymui didinti akcizus dyzeliniam kurui, siūlome nenaikinti nulinio pelno mokesčio tarifo socialinėms įmonėms. Taip pat manome, kad nenaudingas būtų ir siūlomas fizinių asmenų asmenų NT progresinis apmokestinimas“, - teigė jis.

LVK siūlo apmokestinti tik komercinės paskirties turtą, bet  tiek, kad ir toliau norėtųsi jį plėtoti, nes tai juk yra verslas.

Pasak V.Sutkaus, apskritai užmojis panaikinti nulinį pelno mokesčio tarifą socialinėms įmonėms yra per skubus, nes trūksta analizės ir aiškumo. 

„Manome, kad to daryti nereiktų. Nes socialinis verslas yra prasmingas, ir tokios įmonės turėtų gauti lengvatų. Kokių – tai jau kitas klausimas.

Nemanau, kad socialines įmones reiktų subsidijuoti, duoti joms pinigus, nes tokiais atvejais atsiranda pagundų piktnaudžiauti“, - sakė V.Sutkus. 

Lengvatos – vienas naikinti, kitas palikti

Konfederacija pritaria, kad mokesčių lengvatos būtų panikintos žemdirbiams. Jos nuostata - žemė ūkis taip pat yra verslas, tad lengvatų jam nereikia.

„Valstybė turėtų remti aukštos pridėtinės vertės verslą, o žemės ūkis – praeitas etapas. 

Reikia suprasti, kad yra verslas ir yra viešos paslaugos, kurios be paramos neegzistuotų. Tarkime, viešojo transporto sektorius negali veikti be paramos, bet žemės ūkis yra stiprus verslas“, - kalbėjo ir M.Dubnikovas.

Tiesa, kai kurias lengvatas LVK vertina teigiamai. V.Sutkus nepritaria siūlymui atsisakyti lengvatinio PVM tarifo taikymo viešbučių paslaugoms. 

„Tai mažina visą Lietuvos turizmo sektoriaus konkurencingumą su kaimyninėmis šalimis. Padidintas PVM tarifas pabrangina paslaugas", - užsiminė V.Sutkus. 

Verslininkų atstovai įsitikinę, kad čia situacija kitokia nei su žemės ūkiu: „Reikia turėti omeny, kad mes gyvename ne kažkokiuose tyruose, o konkurencingoje aplinkoje. Šiame sektoriuje beveik visur ES yra taikomas lengvatinis tarifas. Pakėlus tarifą turizmo sektoriuje jo paslaugos pabrangs 10 proc.“, - sakė V.Sutkus. 

Dar vienas verslininkų atstovams kliūnantis pasiūlymas – panaikinti NT mokesčio lengvatą turtui, naudojamam sveikatos priežiūros paslaugoms teikti.

„Tada atsirastų akivaizdi diskriminacija. Nes valstybių medicinos įstaigų NT yra neapmokestinamas, o privačių NT  būtų apmokestintas“, - sakė V.Sutkus. 

Pelno mokesčio atostogoms verslininkai pritaria ir net norėtų, kad atostogos nuo mokesčių būtų išplėstos nuo vienerių iki trejų metų.. Bet apie PSD „atostogas“ verslininkai kalba neigiamai.

„Įmokos į „Sodrą“ yra ne mokestis, o draudimas. Juk neatleidžiame vairuotojų nuo civilinės atsakomybės draudimo,  PVM taip pat yra mokestis, akcizas yra mokestis, o štai „Sodra“ - socialinis draudimas“, - kalbėjo V.Sutkus. 

 

Ką siūlo verslininkai?

Valdžiai verslininkai turi du pasiūlymus, kurie, jų manimu, mokesčių lengvatą padarytų pažangesne. 

Pirmiausia siūloma naikinti pelno mokestį reinvestuojamam pelnui, kaip tai daro Estija. 

„Taip pat siūlome pagreitinti PVM mokesčio susigrąžinimą nuo didelės vertės sandorių, nes pratęsiant šį procesą verslas tiesiog netenka apyvartinių lėšų“, - sakė V.Sutkus. 

„Lietuvoje turime mažą ir dinamiką ekonomiką, dėl to kiekvienas siūlymas, kuris yra mokestinis, turėtų pratekėti pro tam tikrą filtrą, pavyzdžiui, ar jis didina pinigų judėjimo greitį, ar ne. Jeigu jis didina greitį, tai visi sukuria daugiau pridėtinės vertės, o tai yra labai svarbu“, - kalbėjo M.Dubnikovas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.