Verslo idėja šovė sėdint ant kranto: „Skaičiavau baidarininkus - plaukia litas, du, dešimt“

Pasitraukus liūtims vėl atgijo baidarių nuomotojai. Jų paslaugos savaitgaliais kone dvigubai brangesnės nei šiokiadieniais, o pigiausia plaukti pliaupiant lietui.

Stojus prastesniems orams baidarę dienai galima išsinuomoti ir už 7 eurus, o šiltą savaitgalį nepakaks ir dvidešimties.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Stojus prastesniems orams baidarę dienai galima išsinuomoti ir už 7 eurus, o šiltą savaitgalį nepakaks ir dvidešimties.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-22 11:46, atnaujinta 2017-07-22 12:37

Jau devintą vasarą baidarių turizmo mėgėjai netoli Kapčiamiesčio, Menciškės kaime (Lazdijų r.), sodyboje ant Baltosios Ančios kranto, pavadintoje šios upės vardu, gali išsinuomoti baidarių ir randa vietą nakvynei.

Savaitgalį čia baidarės nuoma vienai dienai kainuoja 15 eurų su transporto išlaidomis, jei prireikia, o dviem dienoms – 20–21 euras. Vidury savaitės ir už dešimt eurų galima išsinuomoti.

„Aš nesu brangininkė, todėl ir šiokiadieniais dažnai sulaukiu poilsiautojų.

Net ir lietinga vasara neatbaidė jų, nes grįžę iš plaukimo maloniai sušyla pirtelėje.

Konkurencija dėl vandens turistų nemaža, bet mes gražiai sutariame. Padedame vieni kitiems, pasidalijame baidarėmis“, – teigė „Baltosios Ančios“ sodybos šeimininkė Dalia Ravinskienė.

Dalijasi šeimos vasarnamiu

Daugiau kaip prieš keturis dešimtmečius ši kauniečių šeima čia nusipirko namelį, paklausę draugo patarimo pasižvalgyti vasarnamio prie upės, nebūtinai prie ežero.

Išėjusi į pensiją D.Ravinskienė sumanė, kaip sodybą padaryti tinkamą papildomam uždarbiui.

„Sėdėdama ant kranto ir stebėdama baidarininkus skaičiavau – plaukia litas, du, dešimt, dvidešimt. Svarsčiau, kokį graibštą surasti jiems susigauti.

Taip kilo mintis imtis baidarių nuomos verslo. Labai norėčiau parašyti knygą „Kaip žmogus Ančioje pinigus gaudė“, kad ir kitus paraginčiau netingėti pasilenkti ir pakelti pinigo“, – pasakojo D.Ravinskienė.

Ūlos apgultis rimsta

Gausėja nuomojančiųjų baidares ir šalia daug metų baidarininkų Meka laikytos Ūlos upės Varėnos rajone. Tik plaukiančiųjų čia mažėja.

„Rudnios kaime buvome penki, teikiantys baidarių nuomos paslaugas. Kai kurie – ir nakvynės, o šiemet šeštas atsirado.

Lietingą vasarą labai sumažėjo plaukiančiųjų vidury savaitės. Tuomet dvivietę baidarę kad ir už 7–9 eurus išnuomodavome. Kai tik praneša geresnį orą, greit sulaukiame norinčiųjų plaukti skambučių.

Savaitgaliais už baidarės nuomą prašome 12–18 eurų, nelygu paklausa. Bet jau nedaugelis plaukia dvi dienas.

Tik svečiai iš Lenkijos renkasi trijų, kartais ir penkių dienų maršrutus“, – pasakojo rudniškė Virginija Samulevičienė.

Dzūkijos nacionalinio parko Kraštotyros skyriaus vedėjas Giedrius Valentukevičius patvirtino, kad Ūlos apgultis pastaraisiais metais aprimo.

„Šįmet daug mažiau nuperkama vandens turizmo bilietų. Jie kainuoja 5,9 euro. Tik šeštadieniais visą limitą išdalijame.

Užtat baidarininkų gausėja kitose Dzūkijos upėse.

Vis daugiau jų plaukia Grūda, Šalčia, Verseka, Merkiu, Verkne“, – sakė G.Valentukevičius.

Siūlo nelaukti savaitgalių

Prie Verknės, Pikelionių kaime (Prienų r.), įsikūrusios sodybos „Paverknė“ šeimininkas Algis Šileika juokavo, kad šeštadieniais šioje upėje baidarių srautas primena sekmadienio greitkelį Vilnius–Klaipėda.

„Visiems patariu: tikrą plaukimo Verkne ir kitomis upėmis malonumą galima patirti tik ne poilsio dienomis“, – teigė A.Šileika. Pagal plaukiančiųjų gausumą jis ir baidarių nuomos kainą nustatęs. Penktadieniais – 24 eurai, šeštadieniais – 30 eurų, o sekmadieniais – 18 eurų.

Tapo pagrindiniu verslu

Pastaraisiais metais sparčiai didėjantį baidarių populiarumą pajuto ir Katauskių kaime, netoli Šiluvos (Raseinių r.), prieš dvylika metų įsikūrusios sodybos „Pakalnė“ šeimininkai.

Ieškodami naujų pramogų poilsiautojams jie prieš šešerius metus sugalvojo pasiūlyti paplaukti visai šalia tekančia Dubysa.

„Tuomet šį verslą pradėjome nuo 8 baidarių, kitais metais nusipirkome dar šešias. O šiemet jau 200 turime, bet kartais net tiek neužtenka.

Todėl prireikia anksčiausiai išplaukusių ir jau sugrįžusių valtis tą pačią dieną antrą kartą leisti į maršrutus.

Visiškai tuščių dienų net ir šią lietingą vasarą nebuvo“, – džiaugėsi Greta Aukštakytė.

Baidarės tapo pagrindine kaimo sodybos verslo dalimi.

Keliautojams, tarp kurių nemažai užsieniečių, šeimininkai siūlo ne tik tris populiariausius maršrutus, bet ir sukuria naujų pagal plaukiančiųjų norus ir pageidavimus.

„Greitai tapo patrauklūs baidarininkų plaukimai naktį. Turime specialius žibintus ir kitokių apšvietimo priemonių.

Paklausūs ir plaustai, nes jais patogiau ir saugiau plaukti mažiems ir pagyvenusiems“, – pasakojo G.Aukštakytė.

Paprastomis dienomis čia baidarės nuoma kelioms valandoms ar visai dienai kainuoja 16 eurų (įskaičiavus transporto išlaidas), savaitgaliais – 25 eurus, o plaustai – po 70 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.