Žaibai ir audros nuniokoja ne tik pastatus – grėsmė kyla ir žmogui

 

Į namą trenkęs žaibas uždegė stogą.  <br>T.Bauro nuotr.
Į namą trenkęs žaibas uždegė stogą.  <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2017, 4:04 PM

Lietuvoje vyrauja permainingi, audringi orai. Žaibai, įsismarkavę audros didina ir pavojaus tikimybę. Šią vasarą audros jau spėjo padaryti nuostolių už daugiau nei 80 000 Eur. Dalis iš jų – dėl žaibo iškrovų.

Kaip tinkamai elgtis ir sumažinti žalų riziką, išgirdus perkūniją vairuojant automobilį, būnant lauke ar patalpoje? Patarimais dalinasi Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Vairuojant automobilį

Automobilis – pakankamai saugi priemonė perkūnijos metu. Jei stichija užklumpa vairuojant, patariama sustoti šalikelėje, kuo toliau nuo aukštų medžių ar elektros linijų – jie yra pagrindiniai nelaimių kaltininkai.

Jei būtina tęsti kelionę, būkite atsargesni nei įprastai – rekomenduojama sulėtinti greitį, padidinti atstumą iki priekyje važiuojančio automobilio, o, esant galimybe,i važiuoti automagistrale ar greitkeliu, kur mažesnė tikimybė, kad dėl stipraus vėjo ar žaibo užkris nulaužti medžiai.

Būnant lauke

Žaibuojant arba griaudžiant visada geriau pasilikti namuose. Tačiau jei atsitiko taip, kad audrai prasidėjus nepavyko grįžti namo ir tenka būti lauke, patariama elgtis ypač atsargiai. Reikėtų kuo greičiau pasiekti arčiausiai esančias patalpas – jokiu būdu nesislėpti po aukštais pavieniais medžiais ar šalia elektros stulpų, venkti aukštesnių atvirų vietų.

Girdint perkūniją, negalima maudytis, plaukioti vandens telkiniuose. Jeigu audra užklupo būnant vandenyje – kuo skubiau būtina plaukti į krantą.

Vandens telkinys – atvira vieta, kurioje žmogus tampa „aukščiausia vieta“, tinkama žaibo iškrovai.

Esant patalpoje 

Griaudžiant geriausia likti patalpoje iki tol kol audra baigsis. Tačiau net ir kambaryje būtina laikytis saugumo taisyklių: reikia stovėti kuo toliau nuo langų, neliesti metalinių vamzdžių ir daiktų, kurie gali turėti stiprų elektros krūvį.

Būnant namuose reikia ne tik išjungti, bet ir ištraukti iš elektros lizdų visus prietaisus. Taip pat svarbu išjungti televizoriaus lauko anteną. Sandariai uždaryti langus, duris, orlaides.

„Compensa Vienna Insurance Group“ praktika rodo, kad žaibo iškrova padaro žalą ne tik išmaniesiems prietaisams – kompiuteriams, televizoriams ar besikraunantiems telefonams, bet gali pažeisti ir skalbimo mašinas, šaldytuvus, dulkių siurblius, o kartais ir visą namo elektros instaliaciją ar sukelti gaisrus. Vidutiniškai žaibų padaryta žala būstui siekia 800 Eur. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.