Žinia, kuri sudrebino pasaulį: ar tikrai V. Putinas turtingesnis už B. Gatesą?

Praėjusį ketvirtadienį, liepos 27 dieną, Jeffas Bezosas – JAV verslo magnatas, elektroninės komercijos ir debesų kompiuterijos bendrovės „Amazon“ įkūrėjas, laikraščio „The Washington Post“ savininkas, kada jo bendrovės akcijų vertė šoktelėjo 0,85 proc., trumpam buvo aplenkęs Billą Gatesą ir tapęs turtingiausiu žmogumi pasaulyje.

 Pasak B.Browderio, V.Putino turtas gali siekti 200 mlrd. dolerių (169,3 mlr. Eur).<br>marketwatch.com
 Pasak B.Browderio, V.Putino turtas gali siekti 200 mlrd. dolerių (169,3 mlr. Eur).<br>marketwatch.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-02 16:57, atnaujinta 2017-08-02 17:28

Tą dieną prasidėjus prekybai vertybinių popierių biržose, jo turto vertė ėmė staigiai kilti ir persirito per 90 mlrd. dolerių (apie 76,2 mlrd. Eur).  Nežinau, ar toks spurtas ir toks trumpalaikis pasėdėjimas milijardierių klubo soste bus užfiksuotas garsiojoje rekordų knygoje, bet dar tą pačią dieną, nukritus akcijų kursui, jo turtas vėl sumenko ir 90 mlrd. nebesiekė – tad karaliauta labai trumpai, ir į doleriais apkamšytą sostą vėl atsisėdo B. Gatesas.

Informacija apie šių dviejų turtingiausių pasaulio žmonių savotiškas grumtynes priminė vieną dzūkišką patarlę: „Du durniai mušasi, o trečias razumnas naudojasi. Ir štai kodėl.

Investicinio fondo ir turto valdymo bendrovės „Hermitage Capital Management“, kuri specializuojasi Rusijos rinkose, vadovas Billas Browderis tą pačią dieną, kai buvo skaičiuojami J.Bezoso ir B.Gateso turtai, davė parodymus JAV Senato teismų komitetui, tiriančiam Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus.

 „Jeigu B.Browderio skaičiai yra teisingi, didžiuliai abiejų technologijų milžinų turtai kartu sudėjus vis tiek neprilygtų tikrojo turtingiausio žmogaus pasaulyje turtui“, – rašo portale „MarketWatch“ Shawnas Langlois`as. 

Pasak B.Browderio, V.Putino turtas gali siekti 200 mlrd. dolerių (169,3 mlr. Eur).

B.Browderis, buvęs kompanijų „Gazprom“, „Surgutneftegaz“ ir kitų valstybinių įmonių akcininkas, yra gerai susipažinęs su šia tema, juo labiau, kad jo bendrovė kažkada buvo didžiausią portfelį turėjusi investuotoja į Rusijos ekonomiką.

„Jis tvirtina, kad V.Putino kelias į milijardus yra išgrįstas prievarta, kankinimais ir turto užgrobimu. B.Browderis konkretizavo, papasakodamas apie mįslingą bendrovės  „Hermitage Capital“ advokato Sergejaus Magnitskio mirtį, – šį teisininką jis buvo pasamdęs pareigūnų korupcijai tirti Putino Rusijoje“, – rašo straipsnio autorius.

2003 metais V.Putinas suėmė didžiausią Rusijos oligarchą ir turtingiausią tuo metu Rusijos žmogų Michailą Chodorkovskį ir per televiziją rodė jo teismą, kur šis sėdėjo teismo salės viduryje, uždarytas į narvą. 

„Tas vaizdas buvo nepaprastai paveikus, kadangi nė vienas iš kitų oligarchų nenorėjo atsidurti jo vietoje, –  sakė B.Browderis. – Po to, kai M.Chodorkovskis buvo nuteistas, kiti oligarchai atėjo pas V.Putiną ir paklausė, ką jie turi padaryti, kad nereikėtų atsisėsti į tą patį narvą, kuriame sėdėjo M.Chodorkovskis. Sprendžiant iš tolimesnių įvykių, panašu, kad V.Putino atsakymas buvo: „50 procentų“.

„Ir tie 50 proc. ne vyriausybei, o jam pačiam“, – cituoja B.Browderį straipsnio autorius. 

„Nuo tada V.Putinas tapo didžiausiu oligarchu Rusijoje ir turtingiausiu žmogumi pasaulyje, – sakė B.Browderis. – Ir mano antikorupcinės veiklos nebegalėjo pakęsti“.

„Nors oficialiai paviešintą V.Putino turtą sudaro metinis atlyginimas, prilygstantis 133 tūkst. JAV dolerių (112,5 tūkst. Eur) ir nedidelis butas Maskvoje, sklinda kalbos apie jo didžiulį turtą: milijardų dolerių vertės rūmus, keturias jachtas ir dešimtis reaktyvinių lėktuvų ir sraigtasparnių“, – baigia savo straipsnį S.Langlois`as portale „MarketWatch“.

Belieka pastebėti, kas straipsnio autorius gerokai sumažino oficialiai paviešintą Rusijos prezidento turtą, apie kurį balandžio mėnesį pranešta Kremliaus interneto svetainėje. Paskelbtos aukštųjų Kremliaus pareigūnų pajamų deklaracijos rodo, kad Rusijos prezidentas V.Putinas 2016 metais uždirbo 8,858 mln. rublių (147 tūkst. Eur tuometiniu kursu). Tarp kilnojamojo turto objektų deklaruoti automobiliai „GAZ M-21“, „GAZ M-21-R“, „Niva“ ir automobilinė priekaba „Skif“.  Iki pilno komplekto liaudžiai pamaloninti  pritrūko tik garsiojo „Zaporožiečio“.  Gal suveikė Ukrainos sindromas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.