Klausimų sukėlė vieno iš universitetų pirkiniai: sumos siekia 1,5 mln. eurų

Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) ir Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) sulaukė skundo dėl galimai neskaidraus Europos Sąjungos paramos lėšų panaudojimo Klaipėdos universitete. Šios institucijos teigia, kad į gautą informaciją sureaguota ir bus atlikti patikrinimai, o pats universitetas situacijos komentuoti nenori ir tikina, kad apie pateiktą skundą neturi jokios informacijos.

KU planuoja įsigyti naują jūrų laboratorijos įrangą.<br>D.Umbraso nuotr.
KU planuoja įsigyti naują jūrų laboratorijos įrangą.<br>D.Umbraso nuotr.
Moderni laboratorijos įranga.<br>T.Bauro nuotr.
Moderni laboratorijos įranga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 9, 2017, 12:08 PM

Finansavimas – jūrų laboratorijos įrangai

Skundas pateiktas dėl KU vykdomų viešųjų pirkimų, kuriais universitetas siekia įsigyti įrangą KU Jūros chemijos laboratorijai. Įrangos įsigijimui yra numatyta apie 1,5 mln. eurų, o bendra projekto finansuojama vertė siekia 10,9 mln. eurų sumą. 

Konkurse dalyvaujančioms įmonėms abejonių sukėlė KU įgyvendinamas ES struktūrinėmis lėšomis finansuojamas projektas „Jūrinio slėnio branduolio sukūrimas ir studijų infrastruktūros atnaujinimas (JŪRA), II etapas“.

„Spręstina, kad pirkimai buvo parengti konkretiems gamintojams ir juos atstovaujantiems tiekėjams Lietuvoje. Pirkimų Techninės specifikacijos įtvirtina reikalavimus įrangai tokiu būdu, kad juos gali atitikti tik konkretūs gamintojai ir juos atstovaujantys tiekėjai. To pasekoje ribojama reali bendrovių konkurencija ir atitinkamai įranga KU Jūros chemijos laboratorijai bus įsigyjama už neracionalią (neprotingai didelę) kainą, kuri turės būti apmokama ES lėšomis“, – rašoma atsakingoms institucijoms pateiktame skunde, kurio kopiją gavo ir naujienų portalo lrytas.lt redakcija.

CPVA imsis veiksmų

CPVA Švietimo projektų skyriaus viršininkas Daumantas Gudelis patvirtino, kad CPVA gavo informacijos apie galimus pažeidimus atliekant viešuosius pirkimus.

„Gavome informacijos, tad imsimės veiksmų, kurie tokiais atvejais numatyti, patikrinsime, ar nėra  pažeidimų. Jei jie bus nustatyti, bus pradėti pažeidimų tyrimai ir projekto vykdytojas bus nubaustas finansinėmis sankcijomis“, – teigė jis.

Pašnekovo teigimu, tokių atvejų, kai vieni tiekėjai skundžia kitus, pasitaiko labai dažnai ir pateikta informacija pasitvirtina tikrai ne visuomet.

Į klausimą, ar dažnai aukštojo mokslo institucijos patenka į tyrėjų akiratį, D.Gudelis sakė: „Visko būna, juk itin dideli pinigai buvo skirti mokslo infrastruktūrai stiprinti tiek 2007-2013 metų, tiek 2014-2020 metų periodais. Šiuo laikotarpiu vykdoma daug viešųjų pirkimų, tad natūralu, kad kyla ginčų tarp tiekėjų, tarp tiekėjų ir perkančiųjų organizacijų, tačiau kad tai būtų sisteminiai nusižengimai, to tikrai neįžvelgiame.“

Paprašytas pakomentuoti, ar tai, kad skundžiamų pirkimų bendroji suma sudaro apie 1,5 milijono eurų, yra didelė suma, pašnekovas sakė: „Taip, pirkimo suma didelė“.

Situaciją aiškinasi ir ŠMM

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Egidija Kasperiūnienė, paprašyta patikslinti, kokio pobūdžio tyrimas atliekamas, teigė, kad ministerija gavusi informaciją apie Klaipėdos universiteto projekte JŪRA vykdomus įrangos viešuosius pirkimus, atskiru raštu kreipėsi į Centrinę projektų valdymo agentūrą (CPVA) prašydama ištirti gautą informaciją. „Pagal ES fondų lėšų administravimą reglamentuojančius teisės aktus ministerijos nėra sutarties šalys, joms nesuteikta teisė prižiūrėti projektų vykdytojų pirkimus. Viešųjų pirkimų dokumentaciją tikrina CPVA ir kitos atsakingos agentūros, o ministerijoms yra teikiamos jų išvados. Šiuo metu tyrimas nėra baigtas ir išvados nepateiktos“, – sakė ji.

Anot pašnekovės, 2014 m. pradėjus įgyvendinti 2014-2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos projektus, Klaipėdos universiteto projekte JŪRA viešieji pirkimai skundžiami pirmą kartą.

Apie tai, ar dažnai panašaus pobūdžio tyrimai atliekami šalies aukštosiose mokyklose, E. Kasperiūnienė sakė: „Įgyvendinant ES finansuojamus projektus yra pasitaikę atvejų, kai buvo vykdomi tyrimai dėl viešųjų pirkimų. Daugeliu atveju išnagrinėjus skundus būdavo nustatyta, kad skundai nepagrįsti. Skundai dėl aukštųjų mokyklų vykdomų viešųjų pirkimų nėra dažni, ne dažnesni nei skundai dėl kitų Lietuvos įstaigų vykdomų viešųjų pirkimų.“

Kokie būtų tolimesni ŠMM veiksmai, jei vis tik paaiškėtų, kad KU viešųjų pirkimų konkursų sąlygos buvo taikomos vienam konkurso dalyviui?

Ministerijos atstovė patikino, kad galutinį sprendimą dėl tyrimo priims CPVA. „Jei iš agentūros gavus tyrimo išvadas bus nustatytas toks poreikis, ministerija turi teisę kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą, kad ši įvertintų, ar pirkimas atitinka viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus“, – kalbėjo ji.

Universitetas situacijos nekomentuoja

Naujienų portalas lrytas.lt kreipėsi ir į universiteto administraciją bei pateikė keletą klausimų. Norėta sužinoti, kaip KU vadovybė vertina tai, kad buvo pateiktas skundas dėl universiteto vykdomų viešųjų pirkimų sąlygų bei gauti daugiau informacijos apie minimo projekto JŪRA įrangos specifiškumą bei galimybės ją įsigyti iš Lietuvoje dirbančių tiekėjų.

Universiteto komunikacijos specialistai perdavė lakonišką vadovybės atsakymą raštu: „Šiai dienai situacijos komentuoti negalime, kadangi neturime informacijos apie Jūsų minimo skundo turinį“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.