Siurblio ieškojęs vilnietis buvo priblokštas Spaudimas. Europoje iš parduotuvių nyksta daug energijos naudojanti buitinė technika

Rugpjūtis – paskutinis mėnuo, kai dar leidžiama prekiauti gana galingais dulkių siurbliais. Netrukus parduotuvėse tokių nebeliks, o žmones baido didelė mažai energijos sunaudojančių naujųjų gaminių kaina.

Pigesnius, bet galingus dulkių siurblius pirkėjai jau beveik išgraibstė.<br>T.Bauro nuotr.
Pigesnius, bet galingus dulkių siurblius pirkėjai jau beveik išgraibstė.<br>T.Bauro nuotr.
Rugsėjį prekyboje nebeliks dulkių siurblių, kurių galia didesnė nei 900 vatų.
Rugsėjį prekyboje nebeliks dulkių siurblių, kurių galia didesnė nei 900 vatų.
Šiuo metu daugumos parduodamų siurblių galia yra 800–1200 W.<br>T.Bauro nuotr.
Šiuo metu daugumos parduodamų siurblių galia yra 800–1200 W.<br>T.Bauro nuotr.
Buitinės technikos ir elektronikos prekybos bendrovės „Topo centras“ rinkodaros vadovės Raimondos Gudaitės teigimu, šią vasarą, palyginti su pernykšte, visų kategorijų dulkių siurblių pardavimas paaugo 40 proc.<br>T.Bauro nuotr.
Buitinės technikos ir elektronikos prekybos bendrovės „Topo centras“ rinkodaros vadovės Raimondos Gudaitės teigimu, šią vasarą, palyginti su pernykšte, visų kategorijų dulkių siurblių pardavimas paaugo 40 proc.<br>T.Bauro nuotr.
dulkių siurblys siurbimas valymas<br>T.Bauro nuotr.
dulkių siurblys siurbimas valymas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Aida Murauskaitė, Audrė Srėbalienė, LR korespondentės

Aug 13, 2017, 8:03 PM, atnaujinta Aug 14, 2017, 9:42 AM

„Man nepavyko rasti dulkių siurblio, kuris atitiktų naujus reikalavimus ir kainuotų padoriai“, – neslėpė vilnietis Aidas, nutaręs įsigyti buities įrenginį prieš įsigaliojant naujiems galingumo reikalavimams.

Prekybininkų rezultatai rodo, kad lietuviai dar ilgai namuose švarinsis su naujų europinių reikalavimų neatitiksiančiais dulkių siurbliais.

Liko tik brangūs

Aidas su šeima naujo siurblio dar nebūtų pirkęs. Tačiau turimą seną įrenginį pakeisti būtent dabar jį paskatino tai, kad rugsėjį prekyboje nebeliks šios paskirties gaminių, kurių galia bus didesnė nei 900 vatų (W).

„Norėjau tokio, kuris gana gerai ir grindis siurbtų, ir kilimus. Ir kuriam nereikėtų gana brangiai kainuojančių maišelių dulkėms surinkti.

Dairiausi ir į siurblius, kurie atitiks naujuosius kriterijus, bet tarp jų neradau nė vieno, kuris nekainuotų kelių šimtų eurų, tarkim, pusės tūkstančio.

Didelių reikalavimų nekeliame, tik nenorėjome siurbliui išleisti daugiau nei 100 eurų.

Dairėmės tokio, kurio kategorija grindims siurbti būtų ne žemesnė nei B, kilimams – nei D“, – pasakojo Aidas.

Dairęsis pirkinio internete jis nutarė apsilankyti ir realiose parduotuvėse.

„Vienoje jų mums tinkamą dulkių siurblį iš pat panosės nupirko kiti žmonės. Apvažiavome keturias parduotuves, kol radome tokį, koks mums tiko“, – pasakojo vilnietis.

Po virtualias ir realias siurblių parduotuves nemažai panaršęs vyras sakė, kad kol kas naujus reikalavimus atitinkančių ir nebrangių buities įtaisų siūloma mažai.

„Gal dabar pardavėjai nori atsikratyti tų, kurių nebebus galima pardavinėti po mėnesio?“ – svarstė Aidas, galiausiai įsigijęs dulkių siurblį už 90 eurų.

Vidurkis – per 100 eurų

Pasak elektroninę parduotuvę valdančios bendrovės „Skytech.lt“ atstovės Kristinos Gervelės, į teisės aktų primestas naujoves labiau reaguoja pirkėjai, turintys mažiau informacijos apie šiuolaikinių dulkių siurblių technologijas.

„Didelio sujudimo rinkoje nėra. Šiuo metu daugumos parduodamų siurblių galia yra 800–1200 W.

Ypatingo susidomėjimo dar galingesniais dulkių siurbliais nejuntame. Matyt, dėl to, kad didieji buitinės technikos gamintojai senokai skleidžia žinią, kad svarbiausias šio įtaiso kokybės kriterijus yra ne galia, o darbo efektyvumas“, – sakė K.Gervelė.

Vidutinė kaina, kurią dulkių siurbliams išleidžia „Skytech.lt“ pirkėjai, yra apie 112 eurų.

Paaugino pardavimo rodiklius

Tuo metu realiose parduotuvėse buitinės technikos pirkėjus žinia apie būsimus pokyčius dar vasaros pradžioje pakurstė atsinaujinti įrangą.

Palyginti su praėjusiais metais, dulkių siurblių pardavimas bendrovės „Kesko Senukai“ prekybos tinkle padidėjo kone penktadaliu. Atoslūgio iki rudens nelaukiama.

Pasak prekybos tinklo „Kesko Senukai“ buitinės technikos komercijos direktoriaus Pauliaus Palinausko, dulkių siurblių pardavimas suaktyvėjo antrąjį šių metų ketvirtį.

„Būsimi pokyčiai skatina klientus įsigyti norimo galingumo gaminius. Taip pat pardavimo augimui įtakos turi ir mūsų bendrovės parengti pasiūlymai pirkėjams bei asortimento įvairovė“, – sakė P.Palinauskas.

Išmoko pasirinkti

Buitinės technikos ir elektronikos prekybos bendrovės „Topo centras“ rinkodaros vadovės Raimondos Gudaitės teigimu, šią vasarą, palyginti su pernykšte, visų kategorijų dulkių siurblių pardavimas paaugo 40 proc.

Naujieji galios reikalavimai – tiktai vienas tam įtakos turėjusių veiksnių. Mat paklausą augino ir poreikis turėti kelių rūšių siurblius, ir smarkiai ūgtelėjęs naujakurių skaičius, ypač sostinėje.
 

„Didelė leistina galia šiuo metu yra vienas, tačiau ne pats svarbiausias veiksnys. Pardavimą labiausiai augina tai, kad žmonės namuose nori turėti kelių rūšių valymo įrenginius, pavyzdžiui, kiliminei dangai, parketui, ypač tyliai veikiančius ar skirtus virtuvei „pašluoti“.

Atsirado tendencija – pirkėjai ieško nebe galios, bet naudos, kurią tas gaminys duotų. Ir renkasi jį pagal savo kišenę“, – sakė R.Gudaitė.

Energijos sąnaudos mažės

Anot vieno iš buitinės technikos gamintojų atstovo Miroslavo Ramanavičiaus, naujos ES nuostatos gamintojams – ne staigmena, nes technikai kasmet keliami vis aukštesni aplinkosaugos standartai.

„Ekologijai pastaruoju metu skiriama išskirtinai daug dėmesio. Todėl kuriamos kuo draugiškesnės aplinkai technologijos.

2014 metais bendrijoje buvo uždrausta pardavinėti dulkių siurblius, kurių galia didesnė negu 1600W.

Buvo žinoma ir tai, kad po trejų metų leistiną galią bus privalu dar labiau sumažinti. Štai tas laikas dabar ir priartėjo“, – sakė M.Ramanavičius.

Jo teigimu, siurblio galia šiuo metu nėra svarbiausias efektyvumo matmuo: mažėjančią variklio galią šiuolaikiniuose prietaisuose kompensuoja tobulesni oro cirkuliacijos technologiniai sprendimai. Jie padidina dulkių įsiurbimo jėgą, bet ne energijos sąnaudas.

Šiuo metu siurbliai pagal efektyvumą grupuojami į keturias kategorijas: energijos efektyvumo, dulkių emisijos, kilimų ir kietųjų paviršių valymo.

Šiose kategorijose jie dar skirstomi į klases: nuo geriausios A iki prasčiausios G.

Pokyčius lemia atnaujintas reglamentas

Vilius Nikitinas

Advokatų kontoros „Bita Law“ vadovas

„Prekyboje esantys siurbliai privalo atitikti vadinamuosius ekologinio projektavimo reikalavimus, susijusius su energijos vartojimo efektyvumu ir poveikiu aplinkai. Jų galingumo normatyvai ES šalyse pamažu mažinami, o jų privalu laikytis.

Reikalavimas taip drastiškai mažinti dulkių siurblių galingumą buvo numatytas dar 2013-aisiais. Taigi 2014-aisiais buvo įvesti tarpiniai apribojimai, pagal kuriuos siurblių galia turėjo neperšokti 1600 W. O dabar ji mažinama iki 900 W.

Be to, pagal reglamentą nuo 2017 metų rugsėjo 1 d. dulkių siurblių metinis suvartojamos energijos kiekis turi būti mažesnis kaip 43 kW. Yra nustatyti ir tam tikri dulkių surinkimo nuo kilimo ir kietosios grindų dangos rodikliai, dulkių išleidimo rodikliai, garso galios lygio reikalavimai bei reikalavimai žarnos patvarumui.

Kaip įgyvendinamas reglamentas, Lietuvoje stebės Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Naujieji reikalavimai nebus taikomi šlapiojo valymo dulkių siurbliams, šlapiojo ir sausojo valymo dulkių siurbliams, baterijomis varomiems dulkių siurbliams, automatiniams dulkių siurbliams (robotams), pramoniniams dulkių siurbliams arba centrinėms dulkių siurbimo sistemoms, grindų blizgintuvams, lauko dulkių siurbliams.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.