Atostogų dilema: egzotiškai kelionei taupyti ar pasiskolinti?

Septyniasdešimties metų jubiliejų su gausia šeima atšokusi kaunietė Adelė Pranskuvienė įsimins ne tik nuoširdžius sveikinimus ir dovanotų gėlių jūrą. Nepamirštama šios šventės kulminacija tapo pati sūnaus dovana – kelionė į egzotiškuosius Maldyvus! Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas – Makalius sako, kad keliones į egzotiškus kraštus renkasi vis daugiau lietuvių, o bankininkai priduria, kad brangesnėms kelionėms klientai vis dažniau linkę pasiskolinti.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2017, 11:48 AM, atnaujinta Aug 22, 2017, 10:29 AM


„Aš negalėjau patikėti, kad mano gyvenime dar gali nutikti toks stebuklas. Sulaukus 70-ties metų, geriausiu atveju jau svajoji apie ramią popietę su mėgstama knyga parke ar vakarienę sodyboje su anūkais. O čia – kelionė į Maldyvus! Apie šias nuostabias salas skaičiau dar būdama jauna,

studijuodama mediciną. Esu be galo dėkinga savo sūnui Sauliui, kurio dovana man suteikė tiek daug džiaugsmo“, laimės ašarų akyse neslėpė Adelė.
Mamai ir jos draugui padovanojęs egzotinę kelionę į Maldyvus, Saulius svarstė įvairias dovanų alternatyvas.  Jo manymu, kelionė paliks didžiausią įspūdį, nes mama nėra viešėjusi toliau už buvusios Sovietų Sąjungos ribų. 

Tiesa, kelionės egzotiškus kraštus nėra pigios, tačiau jei internete nuolat žvalgaisi kelionių pasiūlymų, galima užtikti patrauklių akcijų. Žinoma, norint pasinaudoti pasiūlymais, reikia nedelsti, nes akcijų trukmė trunka vos keletą savaičių. 

„Tokiu atveju, reikia iš karto sumokėti nemažą sumą. Jei nesi susitaupęs, tuomet reikia galvoti apie kelionės finansavimo alternatyvas, tarp jų ir paskolą iš banko. Paskaičiavau, kad imti vartojimo kreditą apsimoka, nes greitai užsisakyti daug pigesnį „paskutinės minutės“ pasiūlymą, o vėliau sumokėti paskolą dalimis yra ne taip „skausminga“ nei iškart išsiskirti su didesne pinigų suma“, - pasakojo Saulius. 

Atostogoms dažniau skolinasi jaunesni


Šiaulių banko iniciatyva visuomenės nuomonės ir rinkų tyrimo centro „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad daugelis gyventojų atostogoms stengiasi susitaupyti. Tačiau vis dažniau lietuviai gyventojų svajonių atostogoms finansuoti  renkasi ir vartojimo kreditą ar lizingo paslaugą. Taip tolimas šalis lanko ir savo svajones įgyvendina 6 proc. apklausos dalyvių.


Nors dovanos – kelialapiai į užsienio šalis populiarėja, apklausa atskleidė kone dažniausiai vartojimo kreditai kelionėms imami povestuvinėms kelionėms, o ir apskritai vartojimo kreditus ar lizingą kelionėms  dažniausiai renkasi jaunesni (iki 29 m. amžiaus)  žmonės.

Šiaulių banko Kauno regiono ir filialo privačių klientų direktorė Adrija Paknienė pastebi, kad vartojimo kreditus keliauti mėgstantys klientai ima ir egzotinėms, ilgesnės trukmės kelionėms, ir trumpesniam poilsiui paplūdimiuose.

Lizingu dažniausiai įsigyjamos tokios kelionės, kurių kaina siekia iki 1500 eurų. Tuo tarpu vartojimo kreditai populiaresni, apmokant brangesnes keliones – tokių kreditų grąžinimo trukmė – paprastai 1-2 metai.

Bankininkė pridūrė, kad išlaidas atostogoms reikia planuoti atsakingai ir gerai pasvarstyti, ar planuojamos atostogos bus „pagal kišenę“. Visada patartina kelionei susitaupyti iš anksto, o jei planuojama pasiskolinti iš banko, visada reikia įvertinti galimybes gražinti paskolos įmokas. 

„Svarbu nesiimti spontaniškų sprendimų – jei pamatėte gerą kelionės pasiūlymą, įvertinkite ir visą atostogų kainą. Juk bus ir papildomų išlaidų – juk svečioje šalyje norėsite ir aplankyti įvairias turistines vietas, įsigyti dovanų namiškiams, reiks maitintis, o kur dar kelionių draudimas ar mokesčiai vizoms, jei keliaujate į tolimesnius kraštus“, - vardijo A. Paknienė. 

Atranda tolimus kraštus


Keliones lietuviams organizuojantis Rimvydas Širvinskas, žinomas Makaliaus vardu, pastebi, kad pastaruosius trejus metus žmonės vis dažniau renkasi atostogas užsienyje, egzotiškuose kraštuose. Pasak jo, brangios kelionės – pažintinės kelionės į užsienį tiek autobusu, tiek lėktuvu – drąsiau įsigyjamos paėmus iš banko vartojimo kreditą ar pasinaudojus lizingo paslauga. 


Pasak R. Širvinsko, tarp populiariausių kraštų, į kuriuos vykstama, pasiėmus vartojimo kreditą ar sudarius lizingo sutartį banke, R. Širvinskas įvardino Tailandą, Maldyvus, Seišelius, Kubą. 


Jei į kelionę vyksta šeima su vaikais, kelionės biudžetas taip pat gerokai išauga net jei keliaujama ir į „pigesnę“ šalį. „Jeigu išsimokėtinai kelionę perka šeima ir keliauja atostogauti su vaikais, tuomet dažniausiai pasirenkamos artimesnės šalys: Bulgarija, Turkija, Graikija“, – lietuvių kelionių pasirinkimus vardina Makalius.

Straipsnyje panaudoti reprezentatyvios Lietuvos gyventojų apklausos, kurią Šiaulių banko užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkų tyrimo centras „Vilmorus“ atliko šių metų birželio mėn., duomenys. Apklausoje dalyvavo 1005 įvairių amžiaus grupių respondentai iš visos Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.