Nustebino paso kaina: „Mūsų valstybė mus apiplėšinėja“

10 metų – toks šiandien yra ilgiausias Lietuvos Respublikos paso galiojimas nuo jo išdavimo dienos. Tik problema, kad jam pasibaigus lietuviai pasą turi užsisakyti iš naujo, o tam, pasak Mindaugo, reikia gerai patuštinti ir taip nepilnas kišenes.

„Manau, kad valstybė šioje vietoje iš savo piliečių uždirbinėja nepagrįstai didelius pinigus ir mus tiesiog apiplėšinėja“, – sakė pasipiktinęs ir 43 eurus už Lietuvos respublikos piliečio paso gamybą sumokėjęs Mindugas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Manau, kad valstybė šioje vietoje iš savo piliečių uždirbinėja nepagrįstai didelius pinigus ir mus tiesiog apiplėšinėja“, – sakė pasipiktinęs ir 43 eurus už Lietuvos respublikos piliečio paso gamybą sumokėjęs Mindugas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis sutiko atskleisti, kokia iš tiesų yra Lietuvos Respublikos piliečio paso bei asmens tapatybės kortelės kaina.<br>T.Bauro nuotr.
Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis sutiko atskleisti, kokia iš tiesų yra Lietuvos Respublikos piliečio paso bei asmens tapatybės kortelės kaina.<br>T.Bauro nuotr.
Prakalbęs apie aukštas asmens dokumentų gamybos kainas vyras teigė abejojantis, kad paso savikaina ir yra 43 eurai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prakalbęs apie aukštas asmens dokumentų gamybos kainas vyras teigė abejojantis, kad paso savikaina ir yra 43 eurai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 9:57 PM

„Manau, kad valstybė šioje vietoje iš savo piliečių uždirba nepagrįstai didelius pinigus ir mus tiesiog apiplėšinėja“, – sakė pasipiktinęs 43 eurus už Lietuvos Respublikos piliečio paso gamybą sumokėjęs Mindugas.

Pigiausias variantas – 43 eurai

„Man po dešimtmečio baigėsi paso galiojimas ir reikėjo naujo dokumento. Nuėjęs į pasų poskyrį užsisakiau pasą bei asmens tapatybės kortelę ir paprašiau, kad man juos pagamintų ne per dieną, ne per savaitę, bet per mėnesį, per patį ilgiausią periodą - tai pigiausias variantas“, – pasakojo į pasų poskyrį naujų asmens dokumentų nuėjęs skaitytojas.

Už tapatybės kortelę ir naują pasą pasų išdavimo poskyrio darbuotoja vyro paprašė sumokėti 52 eurus.

„Tai reiškia, kad valstybė iš manęs, iš mano vaikų bei kitų žmonių kas 10 metų prašys naujo dokumento ir kaskart mes mokėsime tokias sumas pinigų.

Aš susimoku visus mokesčius, kuriu savo verslą, bet kad būčiau šios valstybės pilietis ir kad valstybė didžiuotųsi tokiu piliečiu kaip aš, dar turiu susimokėti ir už dokumentą, kad tas pilietis būčiau“, – naujo paso išdavimo kaina piktinosi Mindaugas.

Atsiminęs jis pasakojo, kad užsisakinėjant asmens dokumentus negalėjo susilaikyti nepaklausęs darbuotojos, kiek iš tiesų kainuoja pagaminti pasą, tiksliau, kokia yra jo tikroji savikaina, tačiau darbuotoja vyrui to paaiškinti nesugebėjo.

„Mūsų valstybė mane, kaip dorą pilietį, apiplėšinėja“, – įsitikinęs kalbėjo jis.

Savikaina – keletas eurų?

Prakalbęs apie aukštas asmens dokumentų gamybos kainas vyras teigė abejojantis, kad paso savikaina ir yra 43 eurai.

„Manau, kad dokumentų gamybos kaštai yra minimalūs, jau nekalbant, kad man nuėjus pasų poskyryje sėdėjo tik viena darbuotoja, o fotografuoja elektroninis fotoaparatas.

Niekaip negaliu suprasti, ar valstybė ir čia turi iš manęs uždirbti? Kur reikia užsakinėti daiktą, kad jis tiek kainuotų? Daiktą, kurių yra užsakoma šimtais ir tūkstančiais vienetų. Manau, kad paso savikaina yra kokie 5 eurai. Tačiau kur nukeliauja kiti pinigai?“, – klausė Mindaugas.

Vyras teigė nesuprantantis, kas per 10 metų taip stipriai pasikeitė valstybėje, kad anksčiau, jo teigimu, pasą per darbo dieną buvo galima gauti vos už 90 litų, o dabar, kalbant apie paso išdavimą per tą patį laiko tarpą, kaina skiriasi kone trigubai.

„Prieš 10 metų pasą dariausi per 1 darbo dieną, nes turėjau neplanuotą kelionę, tai man jis kainavo 90 litų. Kas pasikeitė valstybėje, kad viskas taip pabrango? Kurioje vietoje? O jei aš ir šiandien daryčiausi pasą per vieną darbo dieną? Tai man jis kainuotų 71 eurą, o tai yra beveik tris kartus daugiau.

Gal popierius pabrango? Nesuvedu galų“, – aiškino jis.

Jo manymu, Lietuvos Respublikos piliečiams pasas turėtų kainuoti tik simbolinį mokestį.

„Lietuvos Respublikos piliečio pasas – valstybės garbės reikalas. Jis galėtų būti nemokamas, galėtų būti gaminamas už savikainą, arba tiek, kiek realiai kainuoja viską padaryti. O gal mūsų valstybė negeba pasų gamybos procese išsiderėti gerų kainų?“ – juokavo vyras.

Atskleidė tiesą

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis sutiko atskleisti, kokia iš tiesų yra Lietuvos Respublikos piliečio paso bei asmens tapatybės kortelės kaina.

„Valstybės rinkliavų dydžiai, taip pat už asmens tapatybės dokumentus, yra tvirtinami Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu.

Apskaičiuojant, kokio dydžio turėtų būti valstybės rinkliava, įskaičiuojami tik kaštai, sąnaudos, kitaip tariant, savikaina, ir valstybė čia negauna pelno, o į sąnaudas įeina ir tuščias paso blankas, kuris yra iš specialaus popieriaus, su specialiais apsaugos ženklais, elektroniniu lustu, polikarbonatu ir panašiai, ir tikrai kainuoja gana brangiai.

Taip pat paso išrašymo (autentifikavimo) procesas: graviravimas specialiais įrenginiais ir panašiai, taip pat darbuotojų darbo sąnaudos nuo prašymo priėmimo iki paruošto paso įteikimo piliečiui“, – kas sudaro asmens dokumentų kainą aiškino R.Matonis.

Pasak jo, šiuo metu padėtis yra tokia, kad rinkliava už paso išdavimą beveik padengia sąnaudas, o asmens tapatybės kortelių išdavimo sąnaudų rinkliava net nepadengia.

Šiuo metu pasą darant bendra tvarka ir laukiant vieną mėnesį jis kainuoja 43 eurus. Norint dokumentą gauti per 5 darbo dienas – 57 eurai, o darant skubos tvarka, per 1 darbo dieną – teks pakloti 71 eurą.

Asmens tapatybės kortelių kainos mažesnės. Bendrąja tvarka daroma kortelė kainuoja 8,6 euro, skubos tvarka – per 5 darbo dienas – 19,6 euro, o skubos tvarka per 1 darbo dieną – 31,6 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.