Metų pabaigoje laukiama sviesto kainų šuolio

Europos Komisija (EK) pernai vasarą pieno ūkiams mokėjo už tai, kad šie mažintų pieno gamybą arba iš jos visai pasitrauktų, tačiau šiandien žaliavos trūksta, kalbama apie per Kalėdas laukiančią „sviesto krizę“. Paprastai 2-4 tūkst. JAV dolerių už toną kainuojantis sviestas biržoje jau kainuoja 6 tūkst. JAV dolerių, rašo „Verslo žinios“.

Prognozuojama, kad sviestas brangs.<br>D.Umbraso nuotr.
Prognozuojama, kad sviestas brangs.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 12:45 PM, atnaujinta Sep 6, 2017, 12:47 PM

„Pernai buvo pieno krizė, todėl buvo gaminami kiti produktai. JAV ir Europa apskritai yra sūrio gamintojos, todėl dalis grietinėlės atitenka sūrio gamybai, tokiu atveju mažiau jos lieka sviesto gamybai. Sumažėjo riebalų kiekis rinkoje. Kaina tapo kosminė. Mes prognozavome, kad gali grietinėlės ir sviesto kainos augimas trukti tris ar keturis mėnesius, vėliau sustos, burbulas susprogs, bet žiūrim, kad ta kaina vis tiek išlieka, ji aukšta“, - teigė didžiųjų Lietuvos pieno perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Simonis.

Lietuvoje pieno gamyba vasarą susitraukė, tad vis daugiau pieno pramonei tenka importuoti iš šalių kaimynių. Anot E. Šimonio, seniau iš Latvijos Estijos buvo įvežama 12 proc, pieno, o šiuo metu - 25 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.