Vartojimo kreditas, lizingas ar kortelė? Bankininkė pataria, kaip išvengti klaidų skolinantis

Ketinate įsigyti naujų baldų ir sprendžiate, kokiu būdu geriau skolintis? Tikėtina, kad, pradėjus domėtis, galva greitai apsisuks nuo pasiūlymų: galima patinkančius baldus įsigyti lizingu, galima imti vartojimo paskolą, o gal geriau naudoti kortelė sąskaitoje suteiktą kreditą?

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 15, 2017, 2:08 PM

Šiaulių banko Bankinių produktų departamento direktorė Jurgita Bulienė teigė, kad gyventojams tokių klausimų kyla dažnai, nes rinkoje apstu įvairių skolinimosi galimybių. Universalios ir visiems poreikiams tinkančios kreditavimo paslaugos nėra, todėl reikia atkreipti dėmesį ir į paslaugų sąlygas, ir į savo asmeninius poreikius, kam skolinatės, bei įvertinti skirtingų skolinimosi būdų keliamas rizikas.

„Dažniausia klaida yra ta, kad klientai pasirenka netinkamą finansavimo būdą savo norų ir planų įgyvendinimui, pavyzdžiui, baldų įsigijimui naudoja mokėjimo kortelės kredito limito lėšas, nors atnaujinant būstą daug racionaliau būtų imti vartojimo kreditą. Perkantys automobilį taip pat dažnai neįvertina, kada palankiau transporto priemonę įsigyti lizingu, o kada palankiau pasinaudoti vartojimo kreditu. Pasitarus su bankininku, galima rasti palankiausią sprendimą“, – sakė Jurgita Bulienė.

Rimtam pirkiniui – vartojimo kreditas

Jei planuojate remontuoti būstą ar atnaujinti baldus, tam bus reikalinga nemaža pinigų suma. Tokiu atveju protinga būtų skolintis ilgesniam laikui ir periodiškai kas mėnesį mokėti kredito įmokas, kurios, tikėtina, nebus didelė našta piniginei.

Šiuo metu banke vartojimo reikmėms maksimaliai galima pasiskolinti iki 18 tūkst. eurų (paskolos dydis priklauso nuo kiekvieno kliento mokumo, rizikos vertinimo ir kitų sąlygų), o kredito terminas gali siekti iki penkerių metų.

Už tokią sumą būtų galima įsigyti apynaujį automobilį, tačiau ar vartojimo kreditas yra palankiausias būdas transporto priemonei pirkti? Šiaulių banko atstovė Jurgita Bulienė teigė, kad išsirinkus norimą pirkti automobilį, reiktų pasikonsultuoti su banko specialistu. Banke jums patars, kas jūsų atveju geriau tinka: lizingas ar vartojimo kreditas.

Ketinant įsigyti baldus, buitinės, kompiuterinės technikos ar kitą nedidelės vertės daiktą, patogu naudotis lizingo paslauga. Pastaruoju metu vis daugiau lietuvių išsimokėtinai perka keliones, sveikatos paslaugas. Pirkti išsimokėtinai patogu, nes išsirinkus norimą pirkinį, lizingo sutartį galima pasirašyti parduotuvėje ir iškart atsiimti pirkinį.

Kredito kortelės privalumai

Prieš apsisprendžiant įsigyti kredito kortelę, J. Bulienė patarė pirmiausia įvertinti, kokiam poreikiui ją naudosite – nenumatytoms išlaidoms apmokėti ar pirkiniams įsigyti.

Kortele naudotis patogu dėl laisvesnio kredito grąžinimo grafiko – jeigu vieną mėnesį pritrūkstama lėšų, kredito mokėjimą galima atidėti iki kito mėnesio. Grąžinus panaudotą kredito limito dalį, kreditu vėl iš karto galima naudotis – nereiks kiekvieną kartą vykti į banką pildyti paraiškos dėl naujo kredito. Jei kortelėje panaudotą kreditą grąžinsite per sąlygose numatytą laikotarpį, palūkanos nebus taikomos.

Kredito kortelė suteikia daug galimybių keliaujantiems – kortelės turėtojai apdraudžiami kelionių draudimu užsienyje, gali kortele rezervuoti viešbučius, išsinuomoti automobilį ar atsiskaityti lėktuvuose, kur debeto kortelėmis atsiskaityti negalima.

Rinkitės atidžiai

Banko atstovė patarė pirmiausia aiškiai žinoti, kam ketinate skolintis ir tik tuomet domėtis finansavimo paslaugomis bei jų sąlygomis – grąžinimo terminais, palūkanų norma, papildomomis sąlygomis ir mokesčiais.

„Svarbu atkreipti dėmesį kokios sąlygos taikomos kreditui. Dažnai klientai žiūri tik į palūkanų normą, bet neįvertina, kad taikomas mėnesinis administravimo mokestis, kuris gali reikšmingai pabranginti kreditą. Renkantis kredito kortelę, reikėtų atkreipti dėmesį į atidėjimo laikotarpį, t. y. laiko tarpą, kurio metu, panaudojus kredito limitą, nereikės mokėti palūkanų. Taip pat svarbu įvertinti kortelės galiojimo laiką, suteikiamas kelionės draudimo užsienyje sąlygas“, – pažymėjo Šiaulių banko ekspertė.

Bankininkė taip pat pabrėžė, kad ypač svarbu suvokti savo galimybes prieš priimant sprendimus, susijusius su finansiniais įsipareigojimais.

„Prieš skolindamiesi atsakykite sau, ar pajėgsite grąžinti paskolą ne tik dabar, tačiau visą kredito laikotarpį, pavyzdžiui, penkerius metus? Planuojant šeimos pagausėjimą, darbovietės keitimą, įvertinkite, kaip šios permainos paveiks jūsų galimybės mokėti paskolos įmokas“, – patarė J. Bulienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.