Užgrobtos teritorijos – per sunki našta

Kiek pinigų Kremlius skiria vadinamosioms Donecko ir Luhansko respublikoms, tebėra paslaptis, tačiau netrukus ši parama sumažės.

Maskvos leidinys „RBC Daily“ paskelbė itin įdomią informaciją, kad šalies Finansų ministerija siūlo nuo 2019-ųjų nurėžti „humanitarinę pagalbą“ separatistų kontroliuojamoms Ukrainos teritorijoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Maskvos leidinys „RBC Daily“ paskelbė itin įdomią informaciją, kad šalies Finansų ministerija siūlo nuo 2019-ųjų nurėžti „humanitarinę pagalbą“ separatistų kontroliuojamoms Ukrainos teritorijoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, Specialiai LR, Maskva

Sep 16, 2017, 11:30 AM

Maskvos leidinys „RBC Daily“ paskelbė itin įdomią informaciją, kad šalies Finansų ministerija siūlo nuo 2019-ųjų nurėžti „humanitarinę pagalbą“ separatistų kontroliuojamoms Ukrainos teritorijoms.

Tokį nurodymą ministerija gavo iš vicepremjero Dmitrijaus Kozako. Tiesa, konkrečiai apie Donecką ir Luhanską projekte nekalbama, nes minimos tik „atskirosios teritorijos“, bet visiems suprantama, kas tai yra. Mat dar anksčiau paaiškėjo, kad toks terminas sukurtas norint teikti paramą Ukrainos separatistams.

Apie tai, kad jie nebebus remiami arba pagalbos gaus daug mažiau, Kremliaus valdininkai atsisakė kalbėti.

Tačiau ekonomistams tokia žinia nuostabos nesukėlė, mat Rusijai ir taip stinga lėšų finansuoti atokesnius regionus. Jau dabar Maskva suka galvą, iš kur gauti pinigų Krymui, Sevastopoliui ir Kaliningrado sričiai. Planuojama, kad 2018–2029 metais šioms teritorijoms papildomai prireiks ne mažiau kaip 165 mlrd. rublių (2,4 mlrd. eurų) iš federalinio biudžeto.

„Krymui reikia milžiniškos finansinės injekcijos. Jei per porą ateinančių metų čia nebus jokio proveržio, visi pradės klausinėti, kam reikėjo prisijungti šį pusiasalį“, – „RBC Daily“ kalbėjo Progresyviosios politikos fondo direktorius Olegas Bondarenka.

Anot jo, Krymą, kaip ir Kaliningradą, Rusija norėtų paversti savotiška vizitine kortele. Tuo metu Luhanskas ir Doneckas juk nėra šios šalies teritorijos.

Tiesa, vienokia ar kitokia pagalba joms bus teikiama ir toliau, tik gal mažesnė.

Kiek iš Rusijos gauna separatistai, žino tik Kremliaus viršūnės, nes visa tai užmaskuojama neiššifruojamomis eilutėmis biudžeto dokumentuose.

Agentūra „Bloomberg“ buvo paskelbusi, kad iš Rusijos kas mėnesį pervedama 2,5 mlrd. rublių (36,4 mln. eurų) pensijoms Donbaso regione išmokėti. Rusijos finansų ministerija savo ruožtu tvirtino, kad tarp jos išlaidų tokių sumų nėra.

O vadinamosios humanitarinės paramos, kurią ir ketinama apkarpyti ar nurėžti, nuo 2014-ųjų rugpjūčio į separatistų regionus iškeliavo per 70 tūkst. tonų.

Beje, šįmet balandį Rusijos rezervų tarnyba pripažino suteikusi „humanitarinę pagalbą“ Donbaso metalurgijos įmonėms.

O netrukus vyriausybė suteikė tarnybai 10 mlrd. rublių (146 mln. eurų) atsargoms atkurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.