Mokantiems už elektrą liepiama apsinuoginti

Nurodymas atsiųsti savo ir šeimos narių, giminaičių duomenis, taip pat asmens dokumentų kopijas privertė ne juokais sunerimti žmones, per interneto svetainę manogile.lt už komunalines paslaugas sumokančius bent tūkstantį eurų per metus.

Gyventojai, kurie naudoja elektrą, valstybės institucijoms turi atskleisti daug žinių apie asmeninį gyvenimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gyventojai, kurie naudoja elektrą, valstybės institucijoms turi atskleisti daug žinių apie asmeninį gyvenimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„manogile.lt“ šūkis skamba gražiai, bet šios svetainės klientai išsigandę.
„manogile.lt“ šūkis skamba gražiai, bet šios svetainės klientai išsigandę.
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Valerijus  Simulikas
Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Valerijus Simulikas
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aida Murauskaitė, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 5, 2017, 6:10 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 3:25 PM

„Kodėl manęs prašo asmeninių duomenų ir reikalauja juos siųsti elektroniniu paštu? Juk tai nėra saugus būdas tokiai informacijai. Kodėl turiu teikti žinias apie savo artimuosius ar pagalbininkus?“ – piktinosi vilnietė Vilma, per manogile.lt atsiskaitanti už elektrą.

Moterį pribloškė tai, kad ji privalanti nurodyti netgi verslo santykiais su ja susijusius žmones, jeigu jie dalyvauja politikoje.

O Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Valerijus Simulikas išrėžė, kad kai kurie įstatymą aklai vykdančių institucijų reikalavimai peržengia sveiko proto ribas, yra pertekliniai.

„Tai absurdas, kuris mus grąžina į gūdžius sovietinius laikus. Kuriama kažkokia policinė valstybė“, – kalbėjo politikas.

Laišką gavo ne vienas

Elektroniniu paštu iš Elektroninių mokėjimų agentūros (EMA), veikiančios per manogile.lt, siųstuose laiškuose yra du prisegtukai. Viename paaiškinama, kodėl reikalaujama asmeninės informacijos, o kitame – kliento anketa.

Vilma įdėmiai išnagrinėjo kiekvieną EMA jai atsiųstą žodį. Tuo metu vilnietis Vilius Mackonis perskaitė tik tai, kas parašyta pačiame laiške, o į du prisegtukus nekišo nosies.

„Mano antivirusinė programa įspėjo negalinti vieno iš prisegtukų nuskaityti, o aš nerizikuoju atidarydamas laiškus, kurie yra nepatikimi. Maža kas ką ten siunčia“, – kalbėjo V.Mackonis.

Be to, vilniečiui užkliuvo ir juoką sukėlė tai, kad laiške praleistas žodis „prevencija“, – be jo, sakinys skamba taip, lyg EMA reikalautų asmens duomenų terorizmo ir pinigų plovimo tikslais.

Šią prajuokinusią detalę paskelbęs socialiniame tinkle V.Mackonis sužinojo, kad tokių laiškų sulaukė ir daugelis jo pažįstamų – jie taip pat piktinosi EMA reikalavimais.

Nurodė atskleisti ryšius

EMA anketoje prašoma ne tik nurodyti asmens kodą, gyvenamąją vietą, telefono numerį, bet ir pateikti informaciją apie kliento svarbias viešąsias pareigas, dalyvavimą politikoje, ryšius su politikoje dalyvaujančiais asmenimis.

Tokius duomenis privalo nurodyti žmonės, turintys sąsajų (giminystės ar partnerystės ryšių, dalykinių ar verslo santykių) su valstybės vadovais, ministrais, viceministrais, Seimo nariais, Aukščiausiojo ar Konstitucinio teismų nariais, ambasadoriais, aukšto rango karininkais, valstybės valdomų įmonių valdymo ar priežiūros organų nariais, tarptautinių tarpvyriausybinių organizacijų vadovais, politinių partijų vadovais. Reikalaujama nurodyti tokių asmenų vardus ir pavardes.

Užpildytą anketą ir asmens tapatybę patvirtinančias dokumentų kopijas manogile.lt klientai turi atsiųsti EMA elektroniniu paštu.

EMA tvirtinimu, taip įgyvendinamas principas „Pažink savo klientą“, o tai esą susiję su tarptautiniais pinigų plovimo ir terorizmo prevencijos tikslais.

Laiškų gavėjai patikinami, kad tai įprastas procesas, jis atitinka Lietuvos ir tarptautinius teisės aktus.

Ramybę sudrumstusius laiškus gavo manogile.lt klientai, kurių mokėjimai viršijo 150 eurų per mėnesį, arba 1 tūkst. eurų per metus.

Kaip aiškino EMA atstovai, remiantis įstatymu, klientui viršijus vieną iš apyvartos ribų, privaloma nustatyti jo ir naudos gavėjo tapatybę, jei klientas nori ir toliau naudotis elektroninių pinigų įstaigos paslaugomis.

Siūlo kurti giminių registrą

Kaip aiškino Elektroninių mokėjimų agentūros generalinis direktorius Mindaugas Šiuškus, informacijos rinkimą elektroniniu būdu taiko daugelis finansų įstaigų.

EMA laiškus siuntė pagal Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Lietuvos banko numatytus reikalavimus, kurie taikomi elektroninių pinigų įstaigoms, siekiant vykdyti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją.

Anot EMA vadovo, jeigu klientas yra laikomas politikoje dalyvaujančiu asmeniu, pagal įstatymą jo atžvilgiu privalo būti taikomi sustiprinti tapatybės nustatymo veiksmai.

M.Šiuškus tikino, kad pateikiamos anketos dėl dalyvavimo politikoje turinys yra įprastas visoms finansų įstaigoms ir suderintas su Lietuvos banku.

„Nėra jokio viešo registro, kuriame būtų saugoma asmenų ir jų šeimos narių, giminaičių dalyvavimo politikoje informacija. Būtų gerai, kad jis atsirastų“, – kalbėjo EMA generalinis direktorius.

Pasirinko pigesnį variantą

Bet ar saugu elektroniniu paštu rinkti asmeninius duomenis?

„Manytume, kad šiuo atveju neturėtų būti prašoma siųsti asmens tapatybės dokumento kopijos elektroniniu paštu“, – sakė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Tuo metu M.Šiuškus aiškino, kad įvertinus visus išlaidų ir saugumo aspektus elektroninis paštas buvo pasirinktas kaip paprasčiausias, greičiausias ir drauge gana saugus bei patogus būdas tokią informaciją iš klientų surinkti.

Anot EMA vadovo, žmonėms, kurie pageidavo papildomų saugumo priemonių, buvo pasiūlyta elektroniniu paštu siunčiamą informaciją šifruoti PGP raktu. Be to, asmenys reikalaujamą informaciją gali persiųsti registruotu paštu arba pateikti tiesiogiai.

„Klientams bus periodiškai primenama apie būtinybę pateikti minėtą informaciją pinigų plovimo ir terorizmo prevencijos tikslais.

O tiems, kurie vengs tai daryti, EMA gali būti priversta apriboti galimybę naudotis teikiamomis mokėjimo paslaugomis“, – sakė M.Šiuškus.

Reikalavimai peržengia sveiko proto ribas

Valerijus Simulikas

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas

„Aiškinsimės, ar buvo perlenkta lazda priimant įstatymo pataisas, ar kažkas persistengė jas įgyvendinant.

Gali būti, kad asmens duomenų iš klientų reikalaujantys ir paslaugas nutraukti grasinantys bankai ar kitos įstaigos savavaliauja. Kai kurie reikalavimai peržengia sveiko proto ribas, yra pertekliniai.

Akivaizdu, kad tokia situacija netoleruotina. Teisėsaugos ir kontrolės institucijos turi daugiau nei pakankamai instrumentų patikrinti pinigų kilmę, nereikalaujant iš mokesčius už komunalines paslaugas mokančių žmonių teikti duomenis apie jų ryšius su politikais, teisėjais, diplomatais.

Tai absurdas, kuris mus grąžina į gūdžius sovietinius laikus. Kuriama kažkokia policinė valstybė. Nemanau, kad mes turime rinktis tarp policinės ir banditų valstybės, kai turime teisę gyventi demokratinėje šalyje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?