Atskleidė, kada daiktus labiau apsimoka pirkti, o kada nuomotis

Retai susimąstome, kiek išteklių skiriame įsigytų daiktų – įrangos, technikos, automobilių ir kitų brangių pirkinių – priežiūrai. Įmonės dalį laiko skiria ne pagrindinei veiklai, o specialiosios įrangos ir automobilių parko saugojimui bei remontui.

euras, eurai, pinigai, 500 eurų, minimali alga, atlyginimas, biudžetas<br>M.Patašiaus nuotr.
euras, eurai, pinigai, 500 eurų, minimali alga, atlyginimas, biudžetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2017, 10:16 AM, atnaujinta Nov 2, 2017, 12:26 PM

Sezoninių darbų atveju – išlaiko darbuotojus, kurie vertę sukuria tik tam tikru sezonu. Lygiai taip ir gyventojai – užuot daugiausia energijos skyrę šeimai ir pomėgiams, yra priversti rūpintis įsigytais daiktais. Visa tai gali išspręsti nuoma, o įmonių atveju – ir laikinoji samda. 

Lemiami kriterijai – naudojimo dažnumas ir trukmė 

„Net tokioje srityje kaip įrankiai remontui neišvengiame pagundos įsigyti brangią, retai naudojamą įrangą. Neretai atrodo, jog profesionalus namų ūkio priežiūros įrankių komplektas pakelia paties namų ūkio šeimininko vertę.

Prieš įsigyjant vertėtų apsvarstyti kelis esminius klausimus. Visų pirma – kaip dažnai tuo įrankiu teks naudotis. Kartą, du ar gerokai dažniau.

Toliau derėtų įsivertinti, ką su remontui skirtais įrankiais darysime toliau – ar turime vietą jiems saugoti, kiek kris įrankio vertė nusprendus jį parduoti, galiausiai, kur ir kokiu būdu galėsiu jį parduoti“, – apie apsisprendimą palengvinančius klausimus pasakojo statybinės technikos, įrangos ir modulinių patalpų nuomos įmonės „Cramo“ veiklos vadovas Mindaugas Šilobritas.

Pasak M. Šilobrito, tai galioja tiek gyventojams, tiek įmonėms. Namų ūkiai ir įmonės lengviau galėtų priimti racionalius sprendimus ir išvengti papildomų rūpesčių, jei iš anksto apsvarstytų, koks bus įsigytos įrangos tolesnis likimas.

Taip pat – jei objektyviai įsivertintų, kiek laiko ir pastangų užima įsigytų daiktų priežiūra.

„Nuomos sprendimai leidžia įmonei tiksliai planuoti išlaidas automobilių parkui. Naudodamasi veiklos nuomos paslauga, bendrovė moka fiksuotą mėnesio mokestį – panašiai, kaip naudojantis mobiliuoju telefonu.

Į mokestį įskaičiuota automobilio techninė priežiūra, techninė apžiūra, sezoninis padangų keitimas. Nuoma taip pat leidžia lanksčiai taikytis prie rinkos pokyčių – pavyzdžiui, lengvąjį automobilį pakeisti krovininiu ar išsinuomoti automobilį keliems mėnesiams, kai įmonei reikia papildomų pajėgumų. Apibendrinant, naudojantis nuoma, automobilius galima pritaikyti prie verslo poreikių, o ne verslui derintis prie automobilių“, – pasakoja didžiausią Europos automobilių nuomos bendrovę „Europcar” Lietuvoje atstovaujančios UAB „Mobility Lietuva“  vadovas Einoras Čiagus.

E. Čiagaus teigimu, stambios Lietuvos įmonės dažniau naudojasi veiklos nuoma, jų atveju tik pusė eksploatuojamų automobilių yra nuosavi. Tuo tarpu smulkaus ir vidutinio verslo įmonės 80 proc. automobilių eksploatuoja nuosavybės teisėmis. 

„Lietuvoje veiklos nuoma populiaresnė tarp tų įmonių, kurios perima tarptautinę motininių bendrovių praktiką. Nedidelės įmonės, priešingai, vis dar linkusios įsigyti nuosavas transporto priemones, nors būtent joms veiklos nuoma leistų sutaupyti daugiausia automobilio eksploatacijos išlaidų“, – priduria E. Čiagus.

Nuomos ir įsigijimo kaštų palyginimas

Antras žingsnis, priimant teisingą sprendimą – tai nuomos ir įsigijimo kaštų palyginimas. Tai paprasta padaryti lyginant galimo pirkinio sąnaudas, apskaičiuotas vienai dienai. Tarkime, remonto įrankiai kainuoja 150 eurų, o jų nuoma – 7 eurus per dieną. Jei įrankiai bus naudojami kasmet po 5 dienas trejus metus iš eilės, tai įrankių įsigijimo atveju jų metinės sąnaudos bus 50 eurų, įrankių nuomos atveju – 35 eurai. 

„Įvertinant sąnaudas, būtina atsižvelgti ir įrankių priežiūros, remonto bei saugojimo išlaidas. Bet kokia įranga reikalauja specialios priežiūros, jei norime, kad ji ilgai tarnautų. Tad uždavę sau klausimą, ar turime laiko, techninių įgūdžių ir papildomų lėšų įrangos priežiūrai, matysime ir tinkamiausią pasirinkimą. Paprastai žmonės neįvertina įrangos saugojimo aspektų – stambiąją įrangą laikyti lauke nerekomenduojama, nes ji greičiau genda, tad prireikia atskiros patalpos, jei įranga brangi – patalpos apsaugos. Įmonės atveju, jei ji sukaupia didžiulį skirtingos įrangos arsenalą, prireikia samdyti apsaugos kompaniją“, – komentuoja M. Šilobritas, kurio atstovaujama įmonė pasiūlė ir įrankių nuomos internetu paslaugą „Cramo eCRent“.

Vertinant transporto priemonių įsigijimo sąnaudas, „Europcar“ atstovas Lietuvoje priduria, jog derėtų įvertinti pradinį įnašą lizinguojant automobilį ir tolesnę automobilio kaip ilgalaikio turto apskaitą. Naudojantis veiklos nuoma, automobilio išlaidos įtraukiamos į įmonės veiklos sąnaudas, nereikia apskaityti ilgalaikio turto nusidėvėjimo ar vėliau rūpintis automobilio realizacija. 

Vienkartiniai projektai ar pamaina darbuotojų atostogų metu

Laikinųjų  darbuotojų „nuoma“ yra dar viena paslaugų sritis, užtikrinanti greitą sprendimą, taupanti įmonės laiką ir padedanti išvengti papildomų išlaidų. „Laikinųjų darbuotojų samdymas iš laikinojo įdarbinimo įmonių yra išsigelbėjimas tais atvejais, kai įmonė imasi stambaus vienkartinio projekto ar esant projektų svyravimams, o nuolatiniai darbuotojai ilgalaikėje perspektyvoje bus nereikalingi. Taip pat – kai nuolatiniai darbuotojai suserga ar išeina ilgesnių planuotų atostogų. Tiek darbdaviui, tiek darbuotojams situacija, kai pagausėjus darbui jis pavedamas laikiniesiems darbuotojas, yra naudingesnė nei jo paskirstymas jau ir taip pilnu krūviu dirbantiesiems kolegoms“, – pasakoja laikinojo įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės „Norwegian Service Team Baltija“ vadovė Dalia Mickūnienė.
 
Tokiais atvejais įmonėms rekomenduojama vadovautis tokiais pačiais principais kaip ir apsisprendžiant dėl technikos nuomos ar pirkimo. Jei darbuotojo reikia trumpam laikotarpiui, pavyzdžiui, kelioms dienoms ar keliems mėnesiams, laikinųjų darbuotojų „nuoma“ per įdarbinimo įmones finansiškai yra naudinga. Vien informacijos apie laisvą darbo vietą sklaida ir atrankos procesas kainuoja kelis šimtus eurų. „Laikinojo įdarbinimo įmonės turi sukaupusios dideles duomenų bazes įvairių sričių darbuotojų, kurie, esant poreikiui, gali kibti į darbus jau sekančią dieną. Laikinųjų darbuotojų pagalba įmonė operatyviai išsprendžia darbo jėgos trūkumą, sutaupo tiek laiko, tiek kaštų. Projektams pasibaigus ar sumažėjus darbams, įmonei nereikia rūpintis darbuotojo išlaikymu ar atleidimu“, – priduria D. Mickūnienė.

Įrankių ir automobilių nuomos bei laikinosios samdos ekspertai vieningai sutaria, jog dabartinis gyvenimo ritmas diktuoja ir naujus administracinių problemų sprendimo būdus. Jei laiką ir pinigus galime skirti įmonės finansinių rezultatų gerinimui ar žmogaus svajonių įgyvendinimui, papildomi rūpesčiai neturėtų užgožti šių tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.